Ugrás a tartalomra

Podolszki-díjasok Csütörtök estéje

2024.04.05
12:38
2024.04.05
17:15
Forrás
Pannon RTV
A Podolszki József publicisztikai pályázat díjazottjai voltak a vendégei a Csütörtök esték rendezvénysorozat legújabb állomásának. A díjazottakkal L. Móger Tímea költő, újságíró beszélgetett a Szekeres László Alapítvány székházának pincehelyiségében.

Az idei Podolszki József publicisztikai pályázat legjobbjának járó díját Dévity Tamás, a szabadkai Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium diákja zsebelte be. A második helyet Gruik Zsuzsa, a Magyar Szó zentai szerkesztőségének munkatársa érdemelte ki, a harmadikat pedig Kállai Göblös Nikoletta, szintén a Magyar Szó újságírója kapta, aki az édesanyák szerepéről írt.

Kállai Göblös Nikoletta, újságíró, Magyar Szó: „Január végén elveszítettem édesanyámat, és a legerősebb gyászban rögtön a halála után, amikor megkérdezték, hogy vagyok, akkor én azt válaszoltam, hogy rosszul. Akkor mondták, hogy ez érthető, hiszen édesanyádat veszítetted el, és ez indított el bennem egy gondolatfolyamatot, hogy miben más elveszíteni egy édesanyát, mint például egy édesapát, egy testvért és ne soroljam a többi közeli hozzátartozót. Viszont éreztem, hogy ebből nem lehet kihozni egy nagy interjút, ezért belefoglaltam azt is, hogy milyen szerepet játszanak ma az édesanyák ebben a rohanó világban.”

A Podolszki József publicisztikai pályázaton különdíjban részesült kolléganőnk, Dobó Engi Florinda.

Dobó Engi Florinda, szerkesztő, Pannon RTV: „Igazából a gyermekvállalás a témája az én jegyzetemnek. Ez nem egy túl hosszú jegyzet, egy rövid kis szösszenet. Az alapmotívum pedig a péterváradi eset volt, amikor a gyermekek meghaltak, a szülők pedig leugrottak Péterváradon. Ez volt az, ami elindította az én fantáziámat egy kicsit, valamint az, hogy az emberek mennyire vannak beskatulyázva, és mennyi elvárásnak kell megfelelniük. Gondolok itt arra, hogy valaki gyermeket szeretne vállalni vagy nem szeretne vállalni, akkor az emberek erre hogyan reagálnak. Miért nincs több gyerek? Nem gondolnak bele ennek a hátterébe. Ha pedig több gyereke van, akkor az probléma, hogy miért van több gyereke. Ez a téma köré épül az én jegyzetem.”

Az este moderátora L. Móger Tímea költő, újságíró, a Herceg János Magyar Művelődési Központ munkatársa volt.

Podolszki József publicisztikai pályázat
publicisztika
pályázat
Csütörtök esték
Kállai Göblös Nikoletta
Dobó Engi Florinda
Magyar Szó
Pannon RTV
L. Móger Tímea
Dévity Tamás
Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium
Gruik Zsuzsa
Szekeres László Alapítvány

Kapcsolódó tartalmak

Most

07:47

Ma megalakul az új szerb kormány

Délben ülésezik ma a szerbiai parlament. A rendkívüli ülésen csupán egy napirendi pont szerepel: a kormány megalakítása, valamint a miniszterelnök és a kabinet tagjainak eskütétele.
20:54

Kiránduljunk a Fruška gorára!

A hétvégén a hagyományos Fruška gora-i maraton zajlott, pár nappal később pedig már a majálisra készülnek a Fruška Gora Nemzeti Parkban és más kirándulóhelyeken is Újvidék környékén.
19:49, Frissítve: 20:12

A muzslyai nyugdíjasok majálisozása

Muzslyán két nyugdíjas egyesület működik. Együtt több mint háromszáz tagjuk van és közös otthonuk az egyik legmozgalmasabb hely Muzslyán. Így lesz ez május elsején is. Az előkészületek már ma délután elkezdődtek.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.