Ugrás a tartalomra

Podolszkira emlékeztek, kihirdették a díjazottakat is

2024.03.17
13:43
2024.03.17
15:31
Forrás
Pannon RTV
Podolszki Józsefre emlékeztek Bácsfeketehegyen, valamint kiosztották a róla elnevezett publicisztikai pályázat díjait is.

Első helyezett lett Dévity Tamás, a szabadkai Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium diákja, a második helyet Gruik Zsuzsa, a Magyar Szó zentai szerkesztőségének munkatársa érdemelte ki, a harmadik helyet pedig Kállai Göblös Nikoletta, szintén a Magyar Szó újságírója kapta. Különdíjban részesült kollégánk, Dobó Engi Florinda.

Az esemény kezdetén a bácsfeketehegyi temetőben megkoszorúzták a 38 éve elhunyt Podolszki József sírját, valamint a vajdasági irodalom más jeles alakjainak nyughelyét.

A program ezt követően a kultúrotthon udvarában folytatódott, ahol megkoszorúzták a Podolszki-emléktáblát, majd Dudás Károly író, publicista mondott beszédet.

Podolszki mindig a közösség érdekét helyezte előtérbe írásaiban - emelte ki Dudás Károly. „Én azt hiszem, hogy az egyik legkiválóbb költőnkként emlegetjük. Sokan úgy is ismerik, kiváló költő volt, de én azt hiszem, hogy az egyik legjobb, minden idők egyik legjobb újságírója. Kemény volt, és amit próbáltam én is a rá való emlékezésben előtérbe hozni, hogy igen, tudott írni. Jó lenne, ha ott lennének igazán követői, hogy az újságírónak mindig keménynek kell lenni, és írástudónak.”

A publicisztikai pályázat díjkiosztóját a Bányai Emlékházban tartották.

A pályázatra zömében interjúk és jegyzetek érkeztek. A legnépszerűbb témák között szerepelt az anyaság, a szülővé válás és az ezzel kapcsolatos traumák, de az elvándorlás és a közösségépítés is foglalkoztatta a pályázókat - mondta Tóth Lívia zsűritag. „Figyelembe vettük a témaválasztást, a kidolgozást, a szókincs gazdagságát, a fogalmazást, és minden ilyen szempontot, mert úgy gondoljuk, hogy ezzel a pályázattal is azt kell elérni, hogy gazdagodjon a szókincs, helyesen használjuk az anyanyelvünket, hogy ezeket az értékeket kifejezésre juttassák a pályázók, és így született meg a döntés. Jeligések voltak a pályázatok, tényleg nem tudtuk, hogy ki küldte be, és most nagyon meglepődtünk, de pozitívan, hogy egy középiskolás nyerte meg az idei Podolszki pályázatot, mert úgy gondolom, hogy talán ilyen még nem fordult elő.”

Különdíjat Az őrület határa című jegyzetéért Dobó Engi Florinda, a Pannon RTV szerkesztő-riportere kapott. Harmadik helyezett lett az Amikor a tartóoszlop megtörik című interjújával Kállai Göblös Nikoletta, a Magyar Szó újságírója. A második helyet A változást hozó szenvedély című interjújáért Gruik Zsuzsa, a Magyar Szó újságírója érdemelte ki.

Első helyezést ért el a kishegyesi Dévity Tamás, aki a szabadkai Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium harmadik osztályos tanulója Engem a tanítványaim motiválnak című interjújával. „Persze, hogy motivál. Podolszki József a vajdasági irodalom egyik legjelesebb alakja, és hála Istennek, rengeteg ilyen neves alak van a vajdasági lírában, vagy akár az irodalomban. Kosztolányitól kezdve, Csáth Géza, Podolszki, Kishegyesen, nálunk ott van Csépe Imre, és nem szabad ezt feladni, itt is írni kell, és úgy vélem, hogy megvannak ennek a tájegységnek is a szépségei, meg azok a dolgai, amikről érdemes írni, és meg is kell örökíteni írásban.”

Az esemény keretében megnyílt a Hét Nap címlapfotó pályázatára érkezett legjobb munkákból egy kiállítás is. A Podolszki József Irodalmi Emléknap a Magyar Nemzeti Tanács kiemelt jelentőségű kistérségi rendezvénye.

Podolszki József
díj
Bácsfeketehegy
publicisztikai pályázat
Dévity Tamás
Gruik Zsuzsa
Kállai Göblös Nikoletta
Dobó Engi Florinda
újságírás

Most

12:39, Frissítve: 12:49

Tavaszi nagytakarítás Tornyoson

A falu apraja-nagyja seprűt, lapátot és szemeteszsákot ragadott Tornyoson, hogy részt vegyen a hagyományos Föld napi munkaakción. Együtt igyekeztek széppé tenni a falut.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.