Ugrás a tartalomra

Róth Miksa kiállítás nyílt a Szabadkai Városi Múzeumban

2018.03.26
18:49
2018.03.26
21:18
Forrás
Pannon RTV
Megszínesített napfény címmel nyílt meg hétfőn a 20. század legnagyobb magyar üvegfestőjének és mozaikművészének kiállítása Szabadkán, a Városi Múzeumban.

Róth Miksa itt bemutatott alkotásain a felújított szabadkai zsinagóga motívumai is láthatók voltak.
Róth Miksa a huszadik század legismertebb és legelismertebb magyar iparművésze volt. Szabadkán nevéhez fűződik a zsinagóga és a városháza pazar vitrázsa. A Balassi Intézet által szervezett szabadkai tárlat felnagyított fotók, eredeti vázlatok és fényképek segítségével adott átfogó képet Róth Miksa sokrétű munkásságáról.

Hammerstein Judit a Balassi Intézet főigazgatója elmondta, hogy a most látható kiállítást egy kiinduló közös vállalkozásnak tekintik.

Hammerstein Judit, főigazgató, Balassi Intézet: „Nagyon örülnénk annak, hogyha az általunk készített és javasolt kiállítások közös együttműködés eredményeként a jövőben is megvalósulhatnának. Most elindult egy közös munka, közös gondolkodás, és mi a magunk részéről nagyon nyitottak vagyunk arra, hogy a jövőben is együtt dolgozzunk. A múzeum csodálatos, az épület is csodálatos és azt gondolom, hogy itt olyan csodálatos kollégákra, munkatársakra leltünk, akikkel öröm volt együtt dolgozni.”

Hulló István a múzeum igazgatója fontosnak tartja, hogy egy ilyen kiállítás alkalmával rámutassanak a szépre és a fényfestészet csodájára.

Hulló István, igazgató, Szabadkai Városi Múzeum: „Egy-egy ilyen műalkotást órákon át lehet csodálni, hogy mennyire magas szinten művelte a Róth Miksa műhely é a többi Közép-Európai műhely ezt a ma már feledésbe merült művészetet, mert mozaik művészettel az utóbbi időben nem is nagyon találkozunk, teljesen ismeretlen. Szabadkán bár nincs, de itt van nekünk az ólomüveg, a vitrázsok a városháza és a zsinagóga.”

Szabados Róbert, a  Szerbiai Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke őszinte csodálója Róth Miksa munkásságának. Arra pedig külön büszke, hogy a most átadott zsinagóga felújított ablakai eredetileg Róth Miksa alkotásai.

Szabadka
Szabadkai Városi Múzeum
Róth Miksa

Most

19:06, Frissítve: 19:27

Húsvéti kirakodóvásár Pancsován

Hetedik alkalommal rendeztek húsvéti kirakodóvásárt Pancsován. A városhoz tartozó települések nőszervezetei és magánszemélyek kínálják fel kézműves portékáikat és ünnepi süteményeiket.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.