Ugrás a tartalomra

Sárga, ami megihleti a művészeket

2017.11.19
10:52
2024.03.19
08:51
Forrás
Pannon RTV
A művészetek találkozása jegyében nyílt meg szombaton este a Zentai Képzőművészeti Alkotóműhely VIII. Nemzetközi Művészeti Műhelyének Sárga című kiállítása.

A VIII. Nemzetközi Művészeti Műhely gondolatindító témája a sárga volt, ami igen inspirálóan hatott a művészekre. Utcai Dávid, képzőművész: „Mivel a kedvenc színeim egyike, emiatt igen inspiráló volt, és nem esett nehezemre ezt a színt előtérbe hozni, és erre a színre megfelelni a műveimmel.”

Ez nemcsak Utcai Dávidnak sikerült kiválóan, hanem a többi résztvevőnek is. Az alkotásaik ugyanis más művészeti ágak képviselőit is megihlették. Szögi Csaba, író, újságíró: „Nagyon meg tud ihletni egy kép, általában először zenét találok hozzá, és leülök a tasztatúrához, és prekoncepció általában nincs.”

A kiállításmegnyitón Mezei Szilárd és Jenei Kornél produkciója sajátos utazásra invitálta a vendégeket, Mezei Kinga és vendégei pedig egy izgalmas performansszal ajándékozták meg az egybegyűlteket. Mezei Kinga, színművésznő: „Mivel jómagam is meg a csapattársaim is szeretjük a népzenét, ezért mi a sárga témájú népdalokat válogattuk össze, és abból csináltunk egy fűzért.”

Ehhez a kiindulási pontot Kosztolányi Dezső Mostan színes tintákról álmodom című verse adta. A tárlaton tizenkét képzőművész munkái láthatók, akik közül tízen az egész hét folyamán együtt voltak és együtt alkottak. Mezei Erzsébet főszervező, VIII. Nemzetközi Művészeti Műhely: „Tízen voltunk, és mikor összejöttünk mindannyian, akkor láttuk, hogy egy kis Kárpát-medence van jelen, mert Felvidék, Erdély, Magyarország és Vajdaság jött össze.”

Mindez azért is fontos, mert a Nemzetközi Művészeti Műhely célkitűzései között a találkozás és együtt alkotás mellett kiemelt szerep jut az alkotók eszme- és tapasztalatcseréjének is. Az egyhetes rendezvény során készült alkotásokat a zentai Alkotóházban tekinthetik meg az érdeklődők.

Nemzetközi Művészeti Műhely
Sárga
kiállítás

Most

19:06, Frissítve: 19:27

Húsvéti kirakodóvásár Pancsován

Hetedik alkalommal rendeztek húsvéti kirakodóvásárt Pancsován. A városhoz tartozó települések nőszervezetei és magánszemélyek kínálják fel kézműves portékáikat és ünnepi süteményeiket.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.