Ugrás a tartalomra

Sors-kanyar

2021.10.27
14:43
2021.10.27
16:01
Forrás
Pannon RTV
Ma este mutatják be Szabadkán a Magyar Nemzeti Tanács és a budapesti Magyar Kanizsai Udvari Kamaraszínház közös produkcióját a KDSZ-ben. A Sors-kanyar című zenés-táncos előadás a Don-kanyar tragédiájának 80. évfordulója alkalmából készült.

A doni tragédiát feldolgozó előadás két szorosan egybefonódó szálon fut a zenés-táncos produkcióban. Az előadás prózai vonala, amely egyrészt a doni tragédia történeti adathalmaza, másrészt Dajka Margit és Lajtos Árpád házasságának története, és a koreográfia erősen megtámogatja egymást. A néptánc és a színpadi mozgás komplex vegyítését Patyerek Csaba és Táborosi Margaréta jegyzi.

Táborosi Margaréta, koreográfus: Kálló Bélának egyértelmű szándéka volt, hogy mindenkinek a saját alkotói kézjegye rajta legyen és nekem ez adott szabadságot, hogy nem alkalmazott koreográfusként számított rám, akinek megmondja mit akar látni, hanem teret adott.

Stelly Zsófia budapesti színész, aki most Dajka Margitot alakítja, először játszik vajdasági csapattal.

„Fantasztikus volt az együttműködés. Rettenetesen nagy emberség, profizmus, nagyon jó energiák, azt meg mondanom se kell, hogy hét férfi közt hófehérkének lenni az varázslatos. Örülök, hogy ez a lehetőség jött az életembe és hogy találkozhattam ilyen profi szakemberekkel és ilyen jó emberekkel.”

Mészáros Gábor szerint izgalmas munka volt, sőt személyesen is utánanézett a Doni-tragédiának, hiszen a színpadi szöveg nem öleli fel teljességében az ottani történéseket.

„A szöveg szempontjából azzal küzdöttünk a legtöbbet, hogy az információt hordozó mondatok ugyanolyan hétköznapian hangozzanak, mint mikor két ember beszélget két kávé mellett a napi eseményekről. Ez volt a legnagyobb kihívás.”

A Don-kanyarban harcoló katonákról szóló emlékelőadást Kálló Béla rendezte. A budapesti bemutatója november 6-án lesz.

Sors-kanyar
Magyar Nemzeti Tanács

Most

19:06, Frissítve: 19:27

Húsvéti kirakodóvásár Pancsován

Hetedik alkalommal rendeztek húsvéti kirakodóvásárt Pancsován. A városhoz tartozó települések nőszervezetei és magánszemélyek kínálják fel kézműves portékáikat és ünnepi süteményeiket.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.