Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Dobó Krisztián

Sors-kanyar

2021.10.27
14:43
2021.10.27
16:01
Forrás
Pannon RTV
Ma este mutatják be Szabadkán a Magyar Nemzeti Tanács és a budapesti Magyar Kanizsai Udvari Kamaraszínház közös produkcióját a KDSZ-ben. A Sors-kanyar című zenés-táncos előadás a Don-kanyar tragédiájának 80. évfordulója alkalmából készült.
Pannon RTV/Dobó Krisztián

A doni tragédiát feldolgozó előadás két szorosan egybefonódó szálon fut a zenés-táncos produkcióban. Az előadás prózai vonala, amely egyrészt a doni tragédia történeti adathalmaza, másrészt Dajka Margit és Lajtos Árpád házasságának története, és a koreográfia erősen megtámogatja egymást. A néptánc és a színpadi mozgás komplex vegyítését Patyerek Csaba és Táborosi Margaréta jegyzi.

Táborosi Margaréta, koreográfus: Kálló Bélának egyértelmű szándéka volt, hogy mindenkinek a saját alkotói kézjegye rajta legyen és nekem ez adott szabadságot, hogy nem alkalmazott koreográfusként számított rám, akinek megmondja mit akar látni, hanem teret adott.

Pannon RTV/Dobó Krisztián

Stelly Zsófia budapesti színész, aki most Dajka Margitot alakítja, először játszik vajdasági csapattal.

„Fantasztikus volt az együttműködés. Rettenetesen nagy emberség, profizmus, nagyon jó energiák, azt meg mondanom se kell, hogy hét férfi közt hófehérkének lenni az varázslatos. Örülök, hogy ez a lehetőség jött az életembe és hogy találkozhattam ilyen profi szakemberekkel és ilyen jó emberekkel.”

Mészáros Gábor szerint izgalmas munka volt, sőt személyesen is utánanézett a Doni-tragédiának, hiszen a színpadi szöveg nem öleli fel teljességében az ottani történéseket.

„A szöveg szempontjából azzal küzdöttünk a legtöbbet, hogy az információt hordozó mondatok ugyanolyan hétköznapian hangozzanak, mint mikor két ember beszélget két kávé mellett a napi eseményekről. Ez volt a legnagyobb kihívás.”

Pannon RTV/Dobó Krisztián

A Don-kanyarban harcoló katonákról szóló emlékelőadást Kálló Béla rendezte. A budapesti bemutatója november 6-án lesz.

Sors-kanyar
Magyar Nemzeti Tanács

Kapcsolódó tartalmak

Most

19:13, Frissítve: 20:01

Izmos irodalmi kötelékben

Az Izmos irodalmi kötelékben című könyvet mutatták be a Szabadkai Városi Múzeumban. A kötet a szabadkai főgimnázium önképzőkörének jegyzőkönyveit tartalmazza. Ez igen fontos dokumentuma Kosztolányi városának.
19:05, Frissítve: 19:45

Kiírták a népszavazást az alkotmánymódosításról

Január 16-ára írta ki a szerbiai alkotmány módosításáról szóló népszavazást Ivica Dačić. A szerbiai parlament elnöke azt mondta, kivételes megtiszteltetés számára, hogy kézjegyével láthatta el a kiírásról szóló dokumentumot.
18:47, Frissítve: 19:49

Legördült a Desiré fesztivál függönye

A budapesti Átrium színház előadásával zárult a tíznapos Desiré fesztivál Szabadkán. A nemzetközi regionális kortárs színházi fesztiválon idén többek közt Zürichből, Pirotból és Zágrábból is voltak előadások.

Népszerű