Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Tímár Zsolt

Szabadka a szecesszió bűvkörében

2022.06.08
14:32
2022.06.08
19:15
Forrás
Pannon RTV
Június 10-e a szecesszió világnapja. Ezen a napon hunyt el a szecessziós építészet két kiemelkedő alakja, Antoni Gaudí és Lehner Ödön. Szabadkán kétnapos rendezvénysorozattal készülnek a városi múzeumban és a zsinagógában.
Pannon RTV/Tímár Zsolt

Szabadka központjában mintegy 40 szecessziós stílusú épület található, a külvárosban pedig még legalább 60 ilyenre bukkanhatunk, éppen ezért Szabadkát a szecesszió városának is emlegetik. Milanka Kostić, kultúráért és oktatásért felelős tag, Szabadka VT: „A szecessziós építészeti stílus városunk egyik ismertetőjele, és a jövőben meg kell óvnunk ezt a gazdag kulturális örökséget, amink van, és ami ismertté tesz minket. Azon is dolgoznunk kell, hogy népszerűsítsük és bemutassuk a kulturális örökségünket, mert a kultúra lehet és kell, hogy legyen a társadalom fejlődésének mozgatórugója.”

Pannon RTV/Tímár Zsolt

A rendezvénysorozat csütörtökön kezdődik. Délután 17 órától egy előadást és egy kiállítást tekinthetnek meg az érdeklődők a Szabadkai Városi Múzeumban. A programokat Mihájlovity Anikó, az intézmény igazgatója ismertette. „17 órától egy előadás lesz majd hallható Róth Miksa ólomüveg-művészetéről, különös tekintettel a szabadkai munkásságára. Az alkotásokról készült fotókkal lesz ez kiegészítve, és ezt az előadást dr. Ninkov Kovačev Olga fogja megtartani. Majd 18 órától, szintén Olga művészettörténészünk a Historizmus és szecesszió kiállításunkon fog tárlatvezetést tartani.”

Pannon RTV/Tímár Zsolt

Péntek délben az érdeklődők ingyenesen megtekinthetik a 110. éves Városháza tornyát, délután 16 órától pedig sétán vehetnek részt a városban.

Pannon RTV/Tímár Zsolt

Az esti programok a Szabadkai Zsinagógában folytatódnak. Illés Hajnalka, koordinátor, Szabadkai Zsinagóga Alapítvány: „Az alapítványunk úgy döntött, hogy hagyománykeltő szándékkal az idén megindítjuk az Orgona Éjszakája elnevezésű rendezvényünket, azzal a céllal, hogy jövőre más szakrális épületek is csatlakozzanak ehhez a rendezvénysorozathoz.”

Pannon RTV/Tímár Zsolt

A szabadkai zsinagógában este 18 órától fellép a zentai Mécsvirág együttes, az orgonahangverseny pedig 20 óra 30 perckor kezdődik.

szecesszió
szecesszió világnapja
Szabadka
Szabadkai Városi Múzeum
Zsinagóga

Kapcsolódó tartalmak

Most

17:57, Frissítve: 18:04

Elhunyt 14 beteg, 5 255 új eset

5 255 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak az elmúlt 24 órában Szerbiában. 13 ezer tesztet végeztek el. A kór következményében 14-en életüket vesztették.
17:46, Frissítve: 17:54

Harcok Ukrajna déli és keleti részén

Az orosz erők teljes ellenőrzésük alá vonták a Donyeck régióban fekvő Piszki falut – idézte az Interfax hírügynökség az orosz védelmi minisztériumot.

Népszerű