Ugrás a tartalomra

Szarvas Gábor munkássága a mai világban is útmutatást nyújthat

2018.10.13
20:51
2024.03.19
08:42
Forrás
Pannon RTV
Szarvas Gáborra emlékeztek Adán. Az emléknap alkalmával megkoszorúzták a nyelvész mellszobrát, valamint nyelvi konferenciát tartottak.

A koszorúzási ünnepségen Máriás Endre, a Vajdasági Magyar Újságírók Egyesületének elnöke kiemelte, a kiváló nyelvész munkássága a mai világban is útmutatást nyújthat: „Ezt kell tennünk nekünk is a magunk szerény módján, legyünk akár újságírók, tanárok, irodalmárok, nyelvészek, vagy az élet bármely területén tevékenykedő szakemberek, hiszen a mi felelősségünk is az, hogy milyen példát mutatunk a felnövekvő generáció tagjainak, és ez által mit adunk át nyelvünkből és kultúránkból az utánunk felnövekvő nemzedéknek.”

A helyi önkormányzat, a Szarvas Gábor Nyelvművelő Egyesület, valamint a helyi intézmények képviselői és a meghívott vendégek is megkoszorúzták Szarvas Gábor mellszobrát. A könyvtár kiállítótermében pedig megnyitották a Népi gyermekmondókáink világa című kiállítást. Pomozi Péter, szervező: „Az eredeti, nagy kiállítás a széphalmi Magyar Nyelv Múzeumában látható jó hosszú ideig, mert tulajdonképpen ez egy olyan kiállítássorozatnak a harmadik eleme, amely a magyar népköltészet kincseinek a nyelvi, nyelvtörténeti, nyelvhasználati, lelki hátterét boncolgatja.”

A nyelvművelő napok folytatásaként egy konferencián vettek részt az érdeklődők. A tanácskozás idei témája a napjainkban történő nyelvhasználati változások voltak. Hódi Éva, elnök, Szarvas Gábor Nyelvművelő Egyesület, Ada: „Az a gondolat lebeg a szemünk előtt, hogy ne szűk, szaktudományos témát válasszunk, hanem olyat, ami a széles nagyközönséget érdekel, érint és bizony olyat is, hogy aktuális legyen ez a téma. Úgy gondolom, hogy a mai témaválasztásunk ezeknek a kritériumunknak mind megfelel.”

A megemlékezést és a konferenciát a Szarvas Gábor Nyelvművelő Napok keretein belül tartották. A rendezvénysorozat alkalmával az általános- és középiskolás diákok is összemérhették nyelvi tudásukat. Emellett irodalmi esteket is rendeztek.

Ada
Szarvas Gábor
Szarvas Gábor Nyelvművelő Napok
Máriás Endre
Hódi Éva

Most

19:06, Frissítve: 19:27

Húsvéti kirakodóvásár Pancsován

Hetedik alkalommal rendeztek húsvéti kirakodóvásárt Pancsován. A városhoz tartozó települések nőszervezetei és magánszemélyek kínálják fel kézműves portékáikat és ünnepi süteményeiket.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.