Ugrás a tartalomra
Szarvas Gábor beszédverseny, Ada, 2017
Pannon RTV

Szarvas Gábor Nyelvművelő Napokat tartanak Adán

2017-10-12
18:38
2017-10-12
19:39
Forrás
Pannon RTV
A mai nyitónapon a középiskolások beszédversenyét szervezték meg.

A versenyzőknek először egy szabadon választott prózát kellett előadniuk, majd egy kötelező szöveget kellett értelmezniük. A legjobb Varga Nikoletta, a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium diákja lett. Szerinte fontos az ilyen beszédversenyeken való részvétel. Varga Nikoletta, első helyezett, Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium, Zenta: „Bővíti a szókincsünket, és sokkal választékosabban tudunk majd beszélni. A másik pedig, hogy nagyon fontos foglalkozni ezzel, mert így műveljük magunkat.”

A versenyre nemcsak vajdasági középiskolák diákjai jelentkeztek, Magyarországról is érkeztek. Kis Dávid, versenyző, Déri Miksa Szakközépiskola és Szakgimnázium, Szeged: „Nagyon fontos, hogy minden gyerek tudjon a saját anyanyelvén beszélni, és nem is akárhogy, hanem választékosan. Szerintem ez egyre jobban elhalványodik a társadalomban. Ezért is fontos, hogy ezek a versenyek által ezt megpróbáljuk serkenteni.”

A beszédversenyt még a 90-es évek elején kezdeményezték, ugyanis úgy gondolták, hogy a kisebbségben élőknek gondot okoz az élőbeszéd. A verseny segítségével ezen próbálnak javítani. Dr. Molnár Csikós László, nyelvész, tag, Szarvas Gábor Nyelvművelő Egyesület: „Akkor még nem is gondoltunk arra, hogy a szövegértéssel is gondok lehetnek, de időközben ez is megmutatkozott. A kötelező szöveg elmondása, tolmácsolása összefüggésben van a szövegértéssel.”

A beszédversenyen kihirdették a nyelvművelő pályázat nyerteseit is. A középiskolás kategóriában három, míg a felnőtt kategóriában egy díjat osztottak ki.

Szarvas Gábor Nyelvművelő Napok
Ada
beszédverseny

Most

23:37, Frissítve: 23:43

Fókák Katalóniából

A héten két borjúfóka nőstényt fogadott a Szegedi Vadaspark a messzi Katalóniából, a Barcelonai Állatkertből. A tréningek nyilvánosak, a látogatók is figyelemmel kísérhetik majd az oktatásukat.
19:27, Frissítve: 19:34

Szakértői szemmel

Szakmai konferenciát szervezett a Vajdasági Magyar Jogász Egylet szombaton. Az óécskai kastélyban mintegy 60-70 vajdasági és anyaországi magyar jogász cserélt tapasztalatot.
18:54, Frissítve: 18:59

Euro Show Dance Fest Magyarkanizsán

26. alkalommal rendezte meg a magyarkanizsai M-Plusz Táncklub és a Színpadi Táncok Egyesülete a “Prima Primissima” Euro Show Dance Táncfesztivált. 1112 versenyző lépett színpadra 38 táncklubból.

Népszerű

Fábián Juli

Elhunyt Fábián Juli énekesnő

Hosszan tartó, türelemmel viselt betegség után szombaton Budapesten elhunyt Fábián Juli. Az énekesnő, dalszerző, dalszövegíró 37 éves volt.
Kombi Operatúra felirattal

Szabadkán vendégszerepel a Magyar Állami Operaház

A hétvégén 12 kamionnal érkezik Szabadkára a Magyar Állami Operaház, amelynek egyik legnagyobb vállalkozása a Kárpát-Haza OperaTúra. Erdély és Ungvár után Szabadkán a Sportcsarnokban lépnek fel.