Ugrás a tartalomra
Szarvas Gábor beszédverseny, Ada, 2017
Pannon RTV

Szarvas Gábor Nyelvművelő Napokat tartanak Adán

2017-10-12
18:38
2017-10-12
19:39
Forrás
Pannon RTV
A mai nyitónapon a középiskolások beszédversenyét szervezték meg.

A versenyzőknek először egy szabadon választott prózát kellett előadniuk, majd egy kötelező szöveget kellett értelmezniük. A legjobb Varga Nikoletta, a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium diákja lett. Szerinte fontos az ilyen beszédversenyeken való részvétel. Varga Nikoletta, első helyezett, Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium, Zenta: „Bővíti a szókincsünket, és sokkal választékosabban tudunk majd beszélni. A másik pedig, hogy nagyon fontos foglalkozni ezzel, mert így műveljük magunkat.”

A versenyre nemcsak vajdasági középiskolák diákjai jelentkeztek, Magyarországról is érkeztek. Kis Dávid, versenyző, Déri Miksa Szakközépiskola és Szakgimnázium, Szeged: „Nagyon fontos, hogy minden gyerek tudjon a saját anyanyelvén beszélni, és nem is akárhogy, hanem választékosan. Szerintem ez egyre jobban elhalványodik a társadalomban. Ezért is fontos, hogy ezek a versenyek által ezt megpróbáljuk serkenteni.”

A beszédversenyt még a 90-es évek elején kezdeményezték, ugyanis úgy gondolták, hogy a kisebbségben élőknek gondot okoz az élőbeszéd. A verseny segítségével ezen próbálnak javítani. Dr. Molnár Csikós László, nyelvész, tag, Szarvas Gábor Nyelvművelő Egyesület: „Akkor még nem is gondoltunk arra, hogy a szövegértéssel is gondok lehetnek, de időközben ez is megmutatkozott. A kötelező szöveg elmondása, tolmácsolása összefüggésben van a szövegértéssel.”

A beszédversenyen kihirdették a nyelvművelő pályázat nyerteseit is. A középiskolás kategóriában három, míg a felnőtt kategóriában egy díjat osztottak ki.

Szarvas Gábor Nyelvművelő Napok
Ada
beszédverseny

Most

16:40

Enyhül az idő Vajdaságban

A viharos hétvége után ezen a héten már kissé enyhébb időjárásra számíthatunk Szerbiában, főként pedig Vajdaságban. Holnaptól már melegebb időnk lesz a meteorológusok szerint.
14:52

Jókor találkozik a szerb és magyar válogatott

Märcz Tamás szerint a jövő szempontjából jókor találkozik a magyar férfi vízilabda-válogatott a címvédő és olimpiai bajnok szerbekkel a Barcelonában zajló Európa-bajnokság keddi negyeddöntőjében.

Népszerű

Fábián Juli

Elhunyt Fábián Juli énekesnő

Hosszan tartó, türelemmel viselt betegség után szombaton Budapesten elhunyt Fábián Juli. Az énekesnő, dalszerző, dalszövegíró 37 éves volt.