Ugrás a tartalomra

Szebbnél szebb kézimunkák Kúlán

2017.07.02
15:05
2017.10.04
11:59
Szerbiai és külföldi csoportok is részt vettek Kúlán a Vajdasági Kézimunka Kedvelők Szövetségének Nemzetközi Kiállításán.

A rendezvényen a hagyományos munkák mellett a modern kori technikákat is bemutatták az ügyeskezű asszonyok.

Hagyományos motívumok és modernebb technikákkal készült alkotások is jelen voltak a kézimunkázó asszonyok által évente megrendezett kiállításon. Kúla testvértelepüléséről, Kalocsáról idén először érkeztek résztvevők. Vörösné Farkas Anikó, Kalocsai Hagyományápoló Kör, Kalocsa: „A régi kalocsai színes virágok közül inkább a búzavirág az, ami a kalocsaira jellemző, ellentétben azzal, hogy a paprika régen nem volt benne a kalocsai mintában, tehát paprika csak az utóbbi években került bele, mint motívum a terítőkbe.”

A Vajdasági Kézimunka Kedvelők Szövetségének Nemzetközi Kiállítását minden évben más településen tartják. Az idén a kúlaiakra került a sor. Kanyó Hajnalka, a helyi Népkör MMK csoportvezetője: „Futtában, ahogy nézem ezeket a gyönyörű kézimunkákat, megnyugszok, és gondolkozok, hogy jó volt ez, szép volt ez, érdemes volt megszervezni, hogy sokan meglássák, mennyi technikával készült kézimunka van itt.”

A tizenkilencedszer megszervezett kiállításra 37 községből 1500 résztvevő érkezett. Kiss Julianna, elnök, Vajdasági Kézimunka kedvelők Szövetsége: „Kézimunkázóink között többnyire idősebb személyek vannak, a fiatalok inkább a táncos, zenés műsorokat támogatják most, de nem csüggedünk, örülhetünk, hogy jelen vagyunk, és mondhatom, hogy nagyon sok szép munka van a kiállításon, és tanulhatunk is belőlük.”

A kúlai magyar közösségnek különösen fontosak az ilyen és ehhez hasonló rendezvények – mondta Valka Károly, a kúlai Népkör MMK alelnöke. „Nekünk, akik kultúrával, hagyományőrzéssel foglalkozunk, fontosak a régi dolgok, mert ezeken a rendezvényeken keresztül tudjuk megőrizni régi hagyományainkat, nagyanyáéinkét, dédszüleinkét, és azért ez nagyon fontos.”

A kiállítás végén okleveleket és serlegeket osztottak ki a résztvevőknek.

Kúla
kézimunka
kiállítás

Most

17:13, Frissítve: 17:34

„Európa reménye, a túlélés reménye Közép-Európa”

A CPAC Hungary második napján több hazai, külhoni és külföldi konzervatív politikus mellett beszédet mondott Gulyás Gergely magyar Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági- és külügyminisztere is.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.