Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szalai Adrián

Széchenyi István élete és munkássága

2021.11.16
18:12
2021.11.16
19:46
Forrás
Pannon RTV
Ki volt Széchenyi István? Miért jelentős az ő munkássága? - többek között ezekre a kérdésekre keresték a választ a diákok a Kárpát-medencei Honismereti Versenyen. A szabadkai megmérettetésen 23 általános iskolai és 6 középiskolai csapat vett részt.

A verseny a Hídember című film részletének megtekintésével kezdődött, majd egy feladatsort kellett a diákoknak megoldaniuk. Ezután a kreativitásukra voltak kíváncsiak a szervezők és a zsűri is.

A tanárok igyekeztek a legjobban felkészíteni a diákokat erre a vetélkedőre.

Domonkos Ádám, a törökkanizsai Jovan Jovanović Zmaj Á.I. tanára: „Azt tanácsoltam nekik mindenekelőtt, hogy legyenek nagyon éberek, figyelmesek és még mielőtt elindultunk volna, illetve útközben is azért átismételtük, beszéltünk Széchenyi István életéről.”

A Kárpát-medencei Honismereti verseny egyidős az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesületével. A megmérettetés azzal a céllal indult el, hogy bővítsék a diákok tudását a magyar kultúra és történelem, valamint az identitás területén - mondta De Negri Ibolya. Az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesületének elnöke hozzátette, a verseny témája minden évben változik. Mivel 230 évvel ezelőtt született Széchenyi István, ezért az idei verseny témája az ő munkássága.

„Azt is mondhatnánk, hogy történelmi óra, hiszen a vetélkedés is benne van, mert minden csapat majd pontozva lesz, értékelve lesz a munkásságuk, de számunkra az is nagyon fontos, hogy most mintegy száz gyerek, száz vajdasági diák itt van együtt és a magyar történelemről, a magyar kultúráról fog ma itt tanulni, illetve arról jeleskednek majd.”

Széchenyi István emberként, politikusként olyan példát mutat számunkra, amelyből a fiatalok építkezhetnek - emelte ki Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke.

„Ma, a 21. században egy fiatal számára lehet-e fontosabb példakép, mint az, hogy adakozó legyen, segíteni akarjon, nemzetét fel akarja emelni és, ami még fontosabb, hogy ezt tettekkel bizonyítsa. Ha valami ma számunkra fontos lehet, abban az óriási nagy munkában a hídépítő, a hídember tevékenységében, akkor úgy gondolom, hogy ez a legfontosabb üzenet.”

A résztvevő diákok könyvjutalomban, ajándékcsomagban részesültek, illetve egy oklevéllel is gazdagodtak.

Hajnal Jenő
Kárpát-medencei Honismereti verseny
De Negri Ibolya
Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete
Magyar Nemzeti Tanács

Kapcsolódó tartalmak

Most

17:15, Frissítve: 18:25

Palicson is várják a nyuszit

Színes műsorral várta a húsvéti ünnepeket megelőző szombaton az érdeklődőket a Palics Magyar Művelődési Egyesület a helyi Magyar Művelődési Központban.
16:15, Frissítve: 18:21

Húsvétváró kiállítás Felsőhegyen

Húsvéti sonka, ünnepi kalács, a tavasz virágai és ünnepkört meghatározó díszes tojások is díszítették mindazok standját, akik részt vettek a felsőhegyi Könyvtár Kör által szervezett Húsvétváró Kiállításon.

Népszerű

Tömegbaleset Szabadkánál - VIDEÓ!

A baleset a Topolya és az észak-bácskai város közötti úton történt, a szakaszt teljesen lezárták. A szerencsétlenséget az orkán erejű széllökések miatt kialakult porvihar okozta.