Ugrás a tartalomra

Szép Amáliák

2022.12.03
07:22
2022.12.03
16:50
Forrás
Pannon RTV
Ezzel a címmel mutatták be Lovas Ildikó legújabb regényét a Desiré villamosa programsorozat keretében a szabadkai Kosztolányi Dezső Színházban. A kötet a Forum Könyvkiadó Intézet kiadásában jelent meg.

A Szép Amáliák történeti szála végigvonul a 20. századon. Különböző kordokumentumokon, illetve újságcikkeken keresztül próbálja felfedezni mindazokat a dolgokat, amelyek feledésbe merültek. Egy újfajta látószögből értelmezi a történéseket - hangzott el az eseményen.

Lovas Ildikó, József Attila-díjas író: „Az én számomra fontosabb az, hogy megértsem, hogy mi játszódott le. A transzgenerációs dolgokban hiszek. Őszintén szólva, hogyan állnánk itt ön meg én, ha nem volnának transzgenerációs átadott történeteink, traumák is. Én nem gondolom, hogy létezik emberi élet trauma nélkül. Nem hiszem, hogy létezik közösségi összetartozás, legyen az bármilyen közösség trauma nélkül. Ahogyan azokat átadjuk a történeteket is átadjuk. Az a kérdés, hogy mire fókuszálunk. Én úgy gondoltam, hogy íróként jóízű történetet akarok írni, nem fájdalommenteset, de jóízűt.”

Az esten a szerzővel Virág Gábor író, a Forum Könyvkiadó Intézet igazgatója
beszélgetett. Mint mondta, a Szép Amáliák a vajdasági magyar irodalom egyik megkerülhetetlen műve.

Virág Gábor, a Forum Könyvkiadó Intézet igazgatója: „Egyrészt a témája miatt. Próbál szembenézni a 20. századi valóságunkkal. Van egy nagyon fontos szó a könyv utószavában. Ez pedig a múlt értelmezés. Ugyanis a szerző próbálja újra végigélni, vagy végiggondolni mindazt ami történt velünk a 20. században. Itt a velünk alatt a vajdasági magyar kisebbséget, vagy közösséget értem.”

A kötet a Forum Könyvkiadó Intézet gondozásában jelent meg.

Desiré villamosa
Lovas Ildikó
Virág Gábor
Forum Könyvkiadó Intézet
Kosztolányi Dezső Színház

Most

19:06, Frissítve: 19:27

Húsvéti kirakodóvásár Pancsován

Hetedik alkalommal rendeztek húsvéti kirakodóvásárt Pancsován. A városhoz tartozó települések nőszervezetei és magánszemélyek kínálják fel kézműves portékáikat és ünnepi süteményeiket.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.