Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Raffai Csaba

Szép Amáliák

2022.12.03
07:22
2022.12.03
16:50
Forrás
Pannon RTV
Ezzel a címmel mutatták be Lovas Ildikó legújabb regényét a Desiré villamosa programsorozat keretében a szabadkai Kosztolányi Dezső Színházban. A kötet a Forum Könyvkiadó Intézet kiadásában jelent meg.
Pannon RTV/Raffai Csaba

A Szép Amáliák történeti szála végigvonul a 20. századon. Különböző kordokumentumokon, illetve újságcikkeken keresztül próbálja felfedezni mindazokat a dolgokat, amelyek feledésbe merültek. Egy újfajta látószögből értelmezi a történéseket - hangzott el az eseményen.

Lovas Ildikó, József Attila-díjas író: „Az én számomra fontosabb az, hogy megértsem, hogy mi játszódott le. A transzgenerációs dolgokban hiszek. Őszintén szólva, hogyan állnánk itt ön meg én, ha nem volnának transzgenerációs átadott történeteink, traumák is. Én nem gondolom, hogy létezik emberi élet trauma nélkül. Nem hiszem, hogy létezik közösségi összetartozás, legyen az bármilyen közösség trauma nélkül. Ahogyan azokat átadjuk a történeteket is átadjuk. Az a kérdés, hogy mire fókuszálunk. Én úgy gondoltam, hogy íróként jóízű történetet akarok írni, nem fájdalommenteset, de jóízűt.”

Pannon RTV/Raffai Csaba

Az esten a szerzővel Virág Gábor író, a Forum Könyvkiadó Intézet igazgatója
beszélgetett. Mint mondta, a Szép Amáliák a vajdasági magyar irodalom egyik megkerülhetetlen műve.

Virág Gábor, a Forum Könyvkiadó Intézet igazgatója: „Egyrészt a témája miatt. Próbál szembenézni a 20. századi valóságunkkal. Van egy nagyon fontos szó a könyv utószavában. Ez pedig a múlt értelmezés. Ugyanis a szerző próbálja újra végigélni, vagy végiggondolni mindazt ami történt velünk a 20. században. Itt a velünk alatt a vajdasági magyar kisebbséget, vagy közösséget értem.”

Pannon RTV/Raffai Csaba

A kötet a Forum Könyvkiadó Intézet gondozásában jelent meg.

Desiré villamosa
Lovas Ildikó
Virág Gábor
Forum Könyvkiadó Intézet
Kosztolányi Dezső Színház

Most

12:14, Frissítve: 13:28

Újabb támadás történt Jeruzsálemben

Legkevesebb két személy megsérült az óváros közelében történt merényletben, csupán néhány órával azután, hogy egy zsinagógában heten vesztették életüket egy fegyveres támadásban.
11:51, Frissítve: 12:53

Valamelyest csökkent a műtrágya ára

Az őszi 110 dináros ár helyett most akár 90 dinárért is megvásárolható a növények számára elengedhetetlen tápanyagforrás. A gazdák örülnek az árcsökkenésnek, de mint mondják, ez még mindig nagyon drága.
11:31, Frissítve: 11:44

Egyre súlyosabb a helyzet Ukrajnában

Elérték céljukat az ukrán hadiipari és energetikai létesítmények ellen intézett rakétacsapások, az orosz erők pedig előrenyomultak az elmúlt nap folyamán Donyeck térségében és Zaporizzsja irányában - állítja az orosz fél.

Népszerű

Gázt szállító vagonok siklottak ki Szabadkánál

Kisiklott egy propénnel teli tartályokat szállító vonat három vagonja Szabadkán. Információink szerint szivárgás nem történt, a balesetben pedig senki sem sérült meg. A vagonok sínre való visszahelyezése még folyamatban van.