Ugrás a tartalomra

Szobrot emeltek II. Rákóczi Ferencnek Tóthfaluban

2019.11.04
16:13
2019.11.04
20:02
Forrás
Pannon RTV
Az emlékművet Rákóczi fejedelemmé választásának 315. évfordulója és a helyi templom felépítésének 110. évfordulója alkalmából állították fel.

A Magyar Kormány a 2019-es esztendőt Rákóczi-emlékévnek hirdette. Tóthfalu is bekapcsolódott az eseménysorozatba oly módon, hogy Ambrus Imre törökbecsei szobrásznak köszönhetőn egy életnagyságú II. Rákóczi Ferenc lovasszoborral bővült a falu. A művész elárulta: „Ez valójában egy műkő, egy mesterségesen előállított kő, szóval egy nagy szilárdságú cement az anyaga. Továbbá vannak még adalékok hozzá, kisebb szemcséjű kövek, meg persze egyéb oldatokat használok, hogy meg tudjam védeni az időtől, időállóvá tegyem, és a végén jön rá egy díszítő, védő bevonat.”

Tóthfalu vezetősége és lakossága is arra törekszik, hogy élhetőbbé, szebbé tegyék a mindössze 600 lelket számláló közösség mindennapjait - mondta Bata Ferenc. A tóthfalui Helyi Közösség elnöke hozzátette: „Én úgy gondolom, hogy kis közösségünk újra több lett, gazdagabb lett. Ezzel is azt tudjuk sugározni a környezetünk felé, hogy mi hiszünk az alkotásban, hiszünk abban, hogy a közösséget építve többek tudunk lenni és többet tudunk nyújtani.”

A szobor felállítását a helyi plébánia mellett a Rákóczi Szövetség tóthfalui alapszervezete és a helyi Szabó Dénes Egyesület tette lehetővé. A hivatalos átadót korábban tartották.

rákóczi szobor
Tóthfalu
Rákóczi Emlékév
lovas szobor
ambrus imre
Bata Ferenc

Most

19:06, Frissítve: 19:27

Húsvéti kirakodóvásár Pancsován

Hetedik alkalommal rendeztek húsvéti kirakodóvásárt Pancsován. A városhoz tartozó települések nőszervezetei és magánszemélyek kínálják fel kézműves portékáikat és ünnepi süteményeiket.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.