Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Gualtieri Nino

Tamburamuzsikát hallani a temerini Szécsen-kastélyból

2018-07-09
22:36
2018-07-10
16:41
Forrás
Pannon RTV
A népzenei tábor nem csak a vajdasági gyerekek körében népszerű.

A 22. alkalommal megrendezett népzenei táborban a hegedű, a furulya és a citera mellett tambura- és énekoktatás is folyik. A tábort idén új helyszínen, a műemlékvédelem alatt álló Szécsen-kastélyban szervezték meg.

A temerini Szécsen-kastély épületéből messzire hallatszik a muzsika. A több mint két évtizedes népzenei táborba idén mintegy 40 fiatal zenész és énekes érkezett. A táborozók a 6 órás foglalkozásokon kívül is lelkesen muzsikálnak.

A tamburaoktatás lehetőségét nem csak a vajdasági gyerekek használták ki. Nagy Ildikó a felvidéki Komáromból érkezett. „Interneten keresztül kimondottan tamburatáborokat kerestem, mert nálunk ez nagyon ritka hangszer. Régebben elég elterjedt volt nálunk is, de sajnos most már a vonósok kiszorították.”

A tambura- és a vonósoktatás mellett furulyát és citerát is tanítanak a táborban, de énekesként is lehetett jelentkezni. A választás lehetőségét a visszatérő táborlakók szívesen kihasználják. Juhász Tünde, táborozó, Tiszakálmánfalva: „Itt először a furulyát próbáltam ki tavaly, meg énekeltem tavalyelőtt, most a hegedűt próbáltam ki, azért, mert ez szerintem egy szép hangszer, és remélem, hogy továbbra is ezen fogok játszani.”

A tábort már 22. alkalommal szervezte meg a Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesület. Flaman István az első alkalomtól kezdve oktat a temerini népzenei táborokban. „Nagyon sokat fejlődtek a táborok egyébként is, ezt a tábort is beleértve, mivel már nálunk sokkal fiatalabb oktatók vannak, akik tudatosan oktatnak, iskolázott oktatók, ebből kifolyólag a gyerekek is sokkal többet tudnak kapni.”

Az oktatás mellett a szervezők kézműves foglalkozásokkal és nyílt estekkel is gazdagították a tábor programját. Az eddigiekben az érdeklődők megismerkedhettek a Temerint megalapító Szécsen család történetével és élvezhették a Pendergő tamburazenekar koncertjét. Nagy Gergő, szervező, Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesület, Temerin: „Harmadik este Toldi István mesemondó fogja szórakoztatni a gyerekeket, negyedik estén G. Nagy Lilla Imola Dél-vidék titkai című könyvbemutatója lesz, majd Glesszer Bálint válogatásából a Mátyás király emlékév alkalmával a gyerekek által előadott verseket, kisebb mondákat fogják majd az érdeklődők látni, és az utolsó estén pedig a gálaest lesz, amikor a táborban tanultakat adják majd elő.”

A temerini népzenei tábort a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., a magyarországi Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

népzenei tábor
Temerin

Most

02:36, Frissítve: 02:45

Megszűnik a vatikáni női magazin

Lemondott a Vatikán női magazinjának alapítója és szerkesztőbizottsága azzal az indokkal, hogy kampány indult a hiteltelenítésükre, miután a lapban elítélték az apácákat ért szexuális visszaéléseket.
23:57, Frissítve: 00:28

A színházi világnap üzenete

A kubai Carlos Celdrán rendező, író, színház igazgató üzenetét olvassák fel világszerte az idei színházi világnapon, március 27-én, szerdán az előadások előtt a színházakban.
20:29, Frissítve: 21:35

Elhunyt Eva Bačlija, nyugalmazott újságíró

Hosszan tartó betegség után 67 éves korában elhunyt a szabadkai születésű Eva Bačlija, nyugalmazott újságíró. Karrierét a Subotičke Novine hetilapnál kezdte. Élete nagy részét hivatásának szentelte.
20:21, Frissítve: 20:29

Hideg éjszakák, napsütéses nappalok

Tavaszias napsütéses időre számíthatunk térségünkben a következő napokban. Az északi, északnyugati szelet sokfelé erős vagy élénk lökések kísérik.

Népszerű

Jövő hétvégétől nyári időszámítás

Az Európai Bizottság eredeti javaslata értelmében idén állították volna át utoljára az órákat az EU-ban, de ez a tagállami fenntartások miatt már biztosan nem tartható, így az új céldátum 2021.

Két autó ütközött a Majsai úton

Két személyautó ütközött a Majsai úton, Szabadkán. Értesüléseink szerint a balesetben nem történt személyi sérülés, azonban az anyagi kár jelentős.