Ugrás a tartalomra

Tamburamuzsikától zengett a csantavéri színházterem

2018.11.18
16:15
2024.03.19
08:33
Forrás
Pannon RTV
A Szárazfa Lelke elnevezésű tamburazenekarok szemléjére a csantavéri színházterem minden ülőhelye az utolsóig megtelt vendéggel szombat este.

Az eseményre a csantavériek mellett más vajdasági településekről is érkeztek együttesek.

Tánccal kezdődött a szemle. A helyi Szénaboglya táncegyüttes tagjai tamburamuzsikára karikáztak, majd a település fiataljainak tamburamuzsikáját hallgathatta a közönség. Bozsik Violetta, prímtamburás, Mendicus Művészeti Központ, Csantavér: „Nagyon tetszik és szeretem ezeket a hangszereket, amikkel itt játszunk. A kis csapatunk is jól összekovácsolódott.”

A szemle szervezőinek elsődleges célja a tamburamuzsika népszerűsítése a fiatalok körében. Ebben találtak társra Micsik Béla törökbecsei népzenész személyében, aki a csantavéri tamburazenekart is sok éve segíti tanácsaival. „Maga a hangszer megszólaltatása viszonylag egyszerű. Ezt követően pedig csak a technikán múlik, a pengetésen, hogy hogyan sajátítják el a hangsúlyozást, a tremolókat, a berezgéseket, valamint a  díszítéseket, a sorzárókat és a nagy futamokat.”

A zentai Sarkantyú tamburazenekar tagjai ezúttal katonadalokat hoztak a rendezvényre. Pető Piroska, vezető, Sarkantyú Tamburazenekar, Zenta: „Szeretjük elsősorban a hangszereket, a muzsikát, a népdalokat. de természetesen ezeket a kis összejöveteleket is. Nálunk csütörtökönként van próba, és nagyon jókat szoktunk muzsikálni.”

A tamburamuzsika szemléjét immár hatodik alkalommal szervezi a csantavéri Mendicus Művészeti Központ. Idén tíz település tizenhárom csoportja lépett fel, és érkeztek magyarországi, valamint horvátországi csapatok is. Vörös Róbert, elnök, Mendicus Művészeti Központ: „2011-ben már volt néhány külföldi fellépésünk is és ott szembesültem azzal, hogy nagyon jó dolog, ha az ember fesztiválokat szervez. Összedugtuk a fejünket itt az egyesületben, hogy jó lenne nálunk is egy ilyen tamburatalálkozót csinálni, ugyanis Csantavérre jellemző a tamburamuzsika.”

A szervezők célja egyebek között az is, hogy a Dél-Alföldre és a Dunántúlra jellemző hangszert ismét népszerűvé tegyék a fiatalok körében.

tambura
Csantavér

Most

19:06, Frissítve: 19:27

Húsvéti kirakodóvásár Pancsován

Hetedik alkalommal rendeztek húsvéti kirakodóvásárt Pancsován. A városhoz tartozó települések nőszervezetei és magánszemélyek kínálják fel kézműves portékáikat és ünnepi süteményeiket.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.