Ugrás a tartalomra
Tamburások a színpadon
Pannon RTV / Idei Sándor

Tamburamuzsikától zengett a csantavéri színházterem

2018-11-18
16:15
2018-11-18
17:59
Forrás
Pannon RTV
A Szárazfa Lelke elnevezésű tamburazenekarok szemléjére a csantavéri színházterem minden ülőhelye az utolsóig megtelt vendéggel szombat este.

Az eseményre a csantavériek mellett más vajdasági településekről is érkeztek együttesek.

Tamburások a színpadon

Tánccal kezdődött a szemle. A helyi Szénaboglya táncegyüttes tagjai tamburamuzsikára karikáztak, majd a település fiataljainak tamburamuzsikáját hallgathatta a közönség. Bozsik Violetta, prímtamburás, Mendicus Művészeti Központ, Csantavér: „Nagyon tetszik és szeretem ezeket a hangszereket, amikkel itt játszunk. A kis csapatunk is jól összekovácsolódott.”

A szemle szervezőinek elsődleges célja a tamburamuzsika népszerűsítése a fiatalok körében. Ebben találtak társra Micsik Béla törökbecsei népzenész személyében, aki a csantavéri tamburazenekart is sok éve segíti tanácsaival. „Maga a hangszer megszólaltatása viszonylag egyszerű. Ezt követően pedig csak a technikán múlik, a pengetésen, hogy hogyan sajátítják el a hangsúlyozást, a tremolókat, a berezgéseket, valamint a  díszítéseket, a sorzárókat és a nagy futamokat.”

Közönség

A zentai Sarkantyú tamburazenekar tagjai ezúttal katonadalokat hoztak a rendezvényre. Pető Piroska, vezető, Sarkantyú Tamburazenekar, Zenta: „Szeretjük elsősorban a hangszereket, a muzsikát, a népdalokat. de természetesen ezeket a kis összejöveteleket is. Nálunk csütörtökönként van próba, és nagyon jókat szoktunk muzsikálni.”

Megtelt a színházterem Csantavéren

A tamburamuzsika szemléjét immár hatodik alkalommal szervezi a csantavéri Mendicus Művészeti Központ. Idén tíz település tizenhárom csoportja lépett fel, és érkeztek magyarországi, valamint horvátországi csapatok is. Vörös Róbert, elnök, Mendicus Művészeti Központ: „2011-ben már volt néhány külföldi fellépésünk is és ott szembesültem azzal, hogy nagyon jó dolog, ha az ember fesztiválokat szervez. Összedugtuk a fejünket itt az egyesületben, hogy jó lenne nálunk is egy ilyen tamburatalálkozót csinálni, ugyanis Csantavérre jellemző a tamburamuzsika.”

A szervezők célja egyebek között az is, hogy a Dél-Alföldre és a Dunántúlra jellemző hangszert ismét népszerűvé tegyék a fiatalok körében.

tambura
Csantavér

Kapcsolódó tartalmak

Most

19:58

Elhunyt Nikola Hajdin szerb akadémikus

Tagja és elnöke volt a Szerb Művészeti és Tudományos Akadémiának. 1923-ban született a horvátországi Vrbovskoban, a Belgrádi Egyetemen végezte felsőfokú tanulmányait építészeti szakon.
17:19

Útnak indul a Tanyaszínház

Y-elágazás a címe a Tanyaszínház idei produkciójának, amely a mai huszonévesek problémáit járja körül. Az idei tájolás Kishegyesen kezdődik, ma este 21 órától.
15:58, Frissítve: 17:59

Pénteken Voždovac-TSC

A TSC labdarúgói idegenben a Voždovac ellen kezdik meg szuperligás szereplésüket. A mérkőzést pénteken 20 órától játsszák műfüves pályán. A vendéglátó stadionja egy bevásárlóközpont tetején van.

Népszerű

Horgosi lány lett az idei Strandszépe

A zsűri értékelése alapján Szabó Noémi tehette fejére az idei Magyar Szó Strandszépe koronáját. Ő képviseli majd Vajdaságot a magyarországi Magyarok Szépe szépségversenyen.

Újabb rekordot döntött a dinár

Újabb rekordot döntött a dinár euróhoz viszonyított árfolyama. A ma jegyzett adatok szerint egy euró 117,7365 dinárt ér - tájékoztat a Szerbiai Nemzeti Bank.