Ugrás a tartalomra

Tarr Bélát életműdíjjal és díszdoktori címmel tüntetik ki Dublinban

2017.03.07
10:22
2017.10.13
11:23
Életműdíjjal tüntetik ki Tarr Bélát az 5. dublini Selyemút Nemzetközi Filmfesztiválon, a kitüntetést a megnyitón veheti át.

Életműdíjjal tüntetik ki Tarr Bélát az 5. dublini Selyemút Nemzetközi Filmfesztiválon, a kitüntetést a megnyitón veheti át. A magyar rendezőt emellett díszdoktorává avatja Írország legrégebbi egyeteme, a Trinity College. A szerdától vasárnapig tartó filmfesztiválon több mint 65 alkotást, ázsiai, arab, perzsa, közel-keleti, afrikai, európai filmeket mutatnak be. A kínálatban játék-, dokumentum-, animációs, rövid- és diákfilmek szerepelnek, és mesterkurzusokat is szerveznek. A meghívottak között iráni, libanoni, amerikai, japán, kínai, brit és magyar filmesek, fesztiváligazgatók vannak. Tarr Bélát széles körben az elmúlt harminc év legfontosabb filmrendezői között tartják számon - emlékeztettek a fesztivál szervezői, hozzátéve, hogy munkássága, amelyet olyan pályatársai méltattak, mint Martin Scorsese és Jim Jarmusch - mindmáig ihletet jelent a fiatal filmeseknek szerte a világban. Az 1990-es években készült filmjeinek jelentősége nem korlátozódik pusztán stilisztikai és esztétikai értékekre, hanem - mint azt a szervezők szerint életrajzírója megjegyezte - a lehető legerőteljesebb és átfogóbb képet adják a kelet-európai térség akkori történelmi helyzetéről. Tarr Béla pénteken Filmtarrorisme címmel tart előadást a rendezők mesterkurzusán a Trinity College-ban. Az intézmény, ahol Oscar Wilde és Samuel Beckett is tanult egykor, díszdoktorává avatja őt. (MTI, kép: hirado.hu)

Tarr Béla
Dublin
Selyemút Nemzetközi Filmfesztivál
életműdíj

Most

14:52, Frissítve: 14:58

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.
11:52, Frissítve: 12:41

Holnap lesz az iskolai mészárlás évfordulója

Egy éve, hogy a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában az oktatási intézmény egyik diákja megölte kilenc társát és egy biztonsági őrt. Másnap az akkor 21 éves Uroš B. kilenc embert lelőtt Dubona és Malo Orašje falvakban.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.