Ugrás a tartalomra

Temeriniek a nagy háborúban

2019.01.18
19:58
2019.01.19
17:01
Forrás
Pannon RTV
Az első világháború temerini hőseinek állít maradandó emléket Fúró Dénes fiatal történész nemrégiben megjelent kötete. A kiadványt pénteken este mutatták be a temerini Ifjúsági Otthon nagytermében.

Fúró Dénes fiatal történész 5 évvel ezelőtt kezdte el kutatni a családja történetét. A szerző a Pannon RTV-nek elmodta: „Ennek a kutatásnak a során a cseh nemzeti könyvtárnak az adatbázisában rátaláltam a veszteségi lajstromokra, amit a császári és királyi hadügyminisztérium havi rendszerességgel kiadott és ezek között megtaláltam ükapámat is, illetve más, több temerinit is.”

A kötet 1124 olyan temerini sorsát tárja fel, akik részt vettek az első világháborúban. Csorba Béla helytörténész szerint a temeriniek többsége a kötetben megtalálja felmenőit. A szakember úgy fogalmazott: „Sokan innen tudják meg azt is, hogy a dédapa vagy az ükapa hősi halált halt vagy éppenséggel kitüntetéseket kapott az első világháborúban, hiszen a háborút követő évtizedekben erről nem nagyon lehetett beszélni.”

A Temeriniek a nagy háborúban című kiadvány 295 helyi áldozat történetét is feltárja.

Temerin
Fúró Dénes
könyvbemutató

Most

19:06, Frissítve: 19:27

Húsvéti kirakodóvásár Pancsován

Hetedik alkalommal rendeztek húsvéti kirakodóvásárt Pancsován. A városhoz tartozó települések nőszervezetei és magánszemélyek kínálják fel kézműves portékáikat és ünnepi süteményeiket.
17:13, Frissítve: 18:46

„Európa reménye, a túlélés reménye Közép-Európa”

A CPAC Hungary második napján több hazai, külhoni és külföldi konzervatív politikus mellett beszédet mondott Gulyás Gergely magyar Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági- és külügyminisztere is.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.