Ugrás a tartalomra

A Tesláról szóló regényt maga a szerző mutatta be Újvidéken

2023.07.16
17:49
2023.07.16
18:49
Forrás
Pannon RTV
Vladimir Pištalo műve Amerikában is több kiadást ért meg.

Az újvidéki Horgász-szigeten már több éve rendszeresen szerveznek kulturális eseményeket. Az idei programban elsőként Vladimir Pištalot, a belgrádi Nemzeti Könyvtár igazgatóját kérték fel, hogy a Tesla, egy portré az álarcok között című regényét ismertesse. A regényt közel 15 éve írta, és azóta már 20 nyelven jelent meg.

A világ egyik legzseniálisabb tudósának és feltalálójának, a szerb származású Nikola Teslának regényes élettörténete bontakozik ki a kötetben. A szerző nem Tesla feltalálói tevékenységére összpontosított, hanem leginkább az életére, és ennek az életnek a történelmi körülményeire. Bordás Győző, az újvidéki Horgász-szigeti Kulturális Bizottság elnöke: „Amerikában már hat kiadása volt ennek a könyvnek, viszont a legnagyobb példányszámot a török fordítás érte meg, ahol 90 ezer példányban jelent meg és kelt el eddig ez a könyv. Azt hiszem, hogy mindenféleképpen megérdemli, hogy az itteni közönség is minél részletesebben megismerje ezt a regényt.”

Vladimir Pištalo a regény szerzője 2008-ban elnyerte az év legjobb szerb regényéért járó NIN-díjat. A regényt legújabban még kínai nyelvre is lefordították. Vladimir Pištalo, a belgrádi Nemzeti Könyvtár igazgatója: „Azt gondolom, hogy megpróbáltam megközelíteni a belső világát, az ő szemszögén keresztül, tehát ennek a nagyon bonyolult embernek a pszichológiáját. Az átlagembert sablonos módon könnyű leírni, de valakit, aki egyszerűen teljesen kívül esik a megszokottól, azt nehéz. Nos, ez az, amit azt hiszem, hogy megpróbáltam megvalósítani a könyvemben.”

A Horgász-szigeten a közeljövőben még számos irodalmi, zenei, képzőművészeti, de még filmes esteket is szerveznek majd.

Tesla
Nikola Tesla
könyv
regény
Újvidék
Vladimir Pištalo

Kapcsolódó tartalmak

Most

16:29, Frissítve: 16:43

Megkezdte a támogatói aláírások gyűjtését a VMSZ

Magyarkanizsa, Topolya, Zenta község területén ma, Szabadkán és több önkormányzatban vasárnap, a szórványban pedig szükség esetén hétfőn és kedden gyűjtik az önkormányzati listaállításhoz szükséges támogatói aláírásokat.
15:45, Frissítve: 16:04

Hömpölygő tömeg a Fruška gora-i maratonon

Extrém és ultramaraton. Hatvan kilométeres közép- vagy harminc-egynéhány kilométeres rövid távú, nyugat, dél vagy éppen kelet irányba tartó távok.
Hömpölygő tömeg a Fruška gora-i maratonon
15:14, Frissítve: 15:25

Újraszentelték a Ladányi-keresztet

Újraszentelték a Törökbecse és Basahíd közötti országút mentén álló Ladányi keresztet. Törökbecse polgárai a közelben zajló 1849-es csatában elesett névtelen hősök emlékére állíttatták fel annak idején.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.