Ugrás a tartalomra

Tisztelgés a magyar hősök, az ősi magyar hagyományok előtt

2023.06.24
18:18
2023.06.24
20:05
Forrás
Pannon RTV
Harmadik alkalommal tartották meg Bajsán a Délvidéki Ősök Napját az egykori téglagyár területén. Táltosdobolás, gyalogos- és lovasharc-bemutató, hagyományőrző íjászverseny, kézműves foglalkozások - számos program várta a kilátogatókat.

Nomád párbajt és gyalogos harci bemutatót is láthatott a közönség a bajsai Bács-ér völgyben. A környező országokból is érkeztek szép számban látogatók.

Nagy László, Tiszaföldvár, Magyarország: „Láttunk szimpla egy-egy ellenit, páros harcokat és becstelen és becsület kört, ami egy kicsit szabadabb játékosabb, ott mindenki mindenki ellen küzdhet.”

Összetartozunk, egy nemzet vagyunk, közösek az őseink és az értékeink - hangsúlyozta az eseményen a Magyar-Turán Alapítvány elnöke, és a Kurultáj főszervezője, Bíró András Zsolt.

„A másik nagyon fontos üzenet az, hogy ezzel nem a múltba akarunk véglegesen visszalépni, hanem a múltnak, a múltban élt nagy magyar ősöknek, meg a nagy magyar hősöknek a történelem formáló példája adjon nekünk erőt ahhoz, hogy a mindennapokban helyt tudjunk állni, a magyar összefogást tudjuk erősíteni és hogy megőrizzük a sajátos kultúránkat a Kárpát-medence minden részén és főleg itt Délvidéken.”

Színes volt a kínált program Bajsán: táltosdobolás hallatszott, lovas bemutatót, hagyományőrző íjászversenyt, sőt régi mesterségek bemutatóját is megnézhetett a közönség. Az egyik jurtában pedig egy péterrévei sírból előkerült női csontváz koponyájának antropológiai arcrekonstrukcióját is láthatták az érdeklődők.

Az esemény megvalósulását a topolyai önkormányzat is támogatta.

Szatmári Adrián, Topolya polgármestere kiemelte: „Az eszközök odaítélése alkalmával külön figyelmet szentelünk arra, hogy azok a rendezvények, amelyek központjában a hagyományőrzés áll, azok kiemelt jelentőségűek legyenek.”

A harmadik alkalommal megtartott kétnapos rendezvényt a Magyar-Turán Szövetség, illetve annak délvidéki tagozata, a Magyar-Turán Délvidék egyesület szervezte meg.

Délvidéki Ősök Napja
Bajsa
Szatmári Adrián
Topolya
Bíró András Zsolt
Nagy László

Kapcsolódó tartalmak

Most

09:15, Frissítve: 09:25

A Leverkusen tovább menetel

A Bayer Leverkusen magabiztosan nyerte az AS Róma elleni Európa Liga elődöntő első mérkőzését. A Marseille és az Atalanta döntetlen.
07:23

Ortodox nagypéntek van

A hívek ma Jézus kereszthalálára emlékeznek, ez a legszomorúbb nap az egyházi évben. Szigorú böjti nap azok számára, akik a Julianus-naptárt követik.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.