Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Bognár Róbert

Tíz éve szervezik meg Udvarnokon a Szűcs Imre Gyermekvers- és Prózamondó Versenyt

2020.11.06
19:55
2020.11.06
21:56
Forrás
Pannon RTV
Habár az idén az online térbe helyezték át a vetélkedőt, a Magyar Nemzeti Tanács, a helyi önkormányzat, valamint a Magyar Szó és a Jó Pajtás képviselő a verseny jegyében elhelyezték az emlékezés koszorúit a költő udvarnoki emléktábláján.

Az idei versenyt a járványügyi helyzetre való tekintettel az online térben szervezik meg. A koszorúzásra összegyűltek azonban hallhattak élőben előadott verset is. A verseny szellemében vajdasági költő műve hangzott el, Ács Károlytól a Kéz a kilincsen.

Hegyellai Tamara, tanuló, Nikola Đurković Á.I., Bácsfeketehegy: „Első osztály óta járok versenyekre. Most nagyjából két éve járok külön versmondásra. Egyébként ez a vers szerintem nagyon szép, és azért esett erre a választásom.”

Az udvarnoki származású Szűcs Imre költő, műfordító és publicista volt. A róla elnevezett gyermekversmondó versenyt Pál Károly álmodta meg, és 2011-ben indították útjára a szervezők.
Pál Károly a Szűcs Imre Gyermekvers- és Prózamondó Verseny megálmodója: „Az első évben, tíz évvel ezelőtt 77 gyermek volt itt. 11 helybeli volt, abból kilencen itt jártak iskolába, szerb nyelven. Akkor 17 településről jöttek egész Vajdaságból Udvarnokra, és nagyon örülök annak, hogy azóta is ez a folyamat tart.”

Egy éve fogalmazódott meg a gondolat, hogy a vetélkedő által a szervezők évente visszajárjanak a faluba, és megemlékezzenek névadójáról. Mint kiemelték, megvolt és megvan az akarat arra, hogy az általános iskolás korú szavalók és felkészítő tanáraik évente egyszer elvigyék oda a vajdasági magyar költészet remekeit. Nagy Magdolna, a Jó Pajtás felelős szerkesztője: „Nagyon fontosnak tartjuk, hogy a szavalóverseny vajdasági magyar költészetre fókuszál. Tehát ide olyan gyerekek érkezhettek az elmúlt kilenc esztendőben, akik vajdasági magyar költők versét választották, így ismerve meg a saját tájaink, a saját régiónk költészetét, íróembereit, irodalmát.”

Szűcs Imre emléktáblája tavaly került az udvarnoki Művelődési Otthon falára. Az emlékezés virágait a Magyar Nemzeti Tanács, a begaszentgyörgyi és a kishegyesi önkormányzat, az udvarnoki helyi közösség, valamint a Magyar Szó és a Jó Pajtás képviselői helyezték el.

Udvarnok
Szűcs Imre Gyermekvers- és prózamondó Verseny

Kapcsolódó tartalmak

Most

07:52

Ki Ladik Katalin?

Ha hangköltészet és performance, akkor Ladik Katalin. A művésznő köré épített gondolatokat és a konceptuális művészet alapelveit állította színpadra legújabb előadásában a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház.

Népszerű

Narancssárga riasztás van érvényben egész Vajdaságban

Jön a rossz idő – figyelmeztet a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet. Vajdaságban és Közép-Szerbia egyes részein narancsriasztás van érvényben. A hétvégéig és a jövő hét első felében folytatódik a változékony időjárás, záporokkal, zivatarral.