Ugrás a tartalomra

Tizenegy napon át a zenéé a főszerep Topolyán

2024.03.18
14:25
2024.03.18
17:19
Forrás
Pannon RTV
A nagy hagyományokkal rendelkező Topolyai Zenei Napok elnevezésű nemzetközi hangszerversenyre 320 résztvevő jelentkezett.

A szokásosnál is jobban zengett a topolyai Alapfokú Zeneiskola épülete, a fafúvósok versenye zajlott hétfőn. A Topolyai Zenei Napokra szívesen jönnek a gyerekek.

Fazekas Áron, Bácskossuthfalva: „Szerintem ez egy nagyon jó verseny, nagyon sok helyről, Vajdaságból meg Magyarországról is tudnak ide jönni, én is nagyon szeretem meg szerintem mindenkinek nagy lehetőség, hogy ekkora nagy próbára teheti magát.”

Fagott, oboa, szaxofon és fuvola hangszerekkel érkeztek a gyerekek. Fehér Izabell 5 éve fuvolázik, a versenyen a maximális 100 pontot érte el. „Amilyen hangot akarunk, mondjuk most egy G-t, akkor be kell állítani és megfújjuk. Meg kell tanulni, hogy hogyan tegyük oda a szánkhoz és az ujjunkat is pont oda kell tenni a lyukhoz, mert ha nem oda teszem, akkor nem jól szól és meg kell támasztani a hasunkban, hogy szépen szóljon.”

A versenyzőket három tagú szakmai zsűri értékelte. Bunford Gábor, szaxofonművész, zsűri: „Valahol úgy érzem, hogy jó ez a verseny, mert egyszerűen a környékből össze tudjuk szedni a jó diákokat, és nemcsak megmérettetés, hogy ki a jó, ki a rosszabb, hanem fel tudnak lépni egy közönség előtt. Látni a gyerekek arcán ezt a boldogságot, és hogy nagyon izgatottak, nagyon jó látni. Itt vannak a szülők is, nagymamák, nagytaták.”

A rendezvény pénteken hangversennyel kezdődött, majd a hegedűsök mérettettek meg, most a fafúvósoké a főszerep, az elkövetkező napokban rézfúvósok, zongoristák, gitárosok és nagyvonósok versenye zajlik majd. Diósi Arabella, igazgató, Alapfokú Zeneiskola, Topolya: „Idén már 16. alkalommal szerveztük meg ezt a rendezvényt, amely nemzetközi rendezvény. Nagyon örülünk, hogy ilyen szép számú jelentkezőnk lett idén is. 320 gyerekről beszélünk, versenyzőről, akik Szerbia egész területéről, illetve Magyarország egész területéről érkeztek.”

A Topolyai Zenei Napok 25-én musical és örökzöld zeneszámokból álló koncerttel ér véget.

Topolyai Zenei Napok
hangszerverseny
Bunford Gábor
Diósi Arabella

Most

12:39, Frissítve: 12:49

Tavaszi nagytakarítás Tornyoson

A falu apraja-nagyja seprűt, lapátot és szemeteszsákot ragadott Tornyoson, hogy részt vegyen a hagyományos Föld napi munkaakción. Együtt igyekeztek széppé tenni a falut.
11:02, Frissítve: 11:09

Az ének összetart

A Szajkó énekegyüttes tartott önálló estet a Fokos zenekar kíséretében Kishegyesen. Galga menti, al dunai, székely, kalocsai, gyimesi dalok is szerepeltek abban a 9 népdalcsokorban, amivel az együttes készült.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.