Ugrás a tartalomra

Több mint 200 produkció a 27. Dudás Kálmán Nemzeti Vers- és Prózamondó Találkozón

2023.12.02
17:30
2023.12.02
17:51
Forrás
Pannon RTV
Mintegy nyolcvan gyermek és fiatal vesz rész a Dudás Kálmán Nemzeti Vers- és Prózamondó Találkozón. A háromnapos rendezvényt a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesülete szervezte a bácsfeketehegyi színházteremben immár 27. alkalommal.

Az irodalomé a főszerep hétvégén a bácsfeketehegyi színházban. A Dudás Kálmán vers- és prózamondó találkozó igazi kihívás a résztvevőknek.

Török Viktória: „Imádok verselni, mert jobban érzem magam a színpadon és bírok barátkozni is. A versenyekre úgy készülök, hogy versszakonként megtanulok egy verset.”

Varkula Anna: „A versenyekre úgy szoktam készülni, hogy miután a verset bejelöltük, hogy hol kell megállni és hangsúlyozni, többször is elolvasom és így a fejemben rögzül.”

A felkészülésbe fektetett munka többszörösen is megtérül, mondják a gyerekek.

Széll Hanna: „Nagyon szeretem mondani a verseket, már kiskorom óta foglalkozom versmondással. Azért szeretem, mert megtalálom benne magam, és át tudom adni a verset, igyekszem olyan verset találni, ami már megtörtént velem, hogy nagyobb átéléssel tudjam átadni a közönségnek.”

Dancsó Emma: „Azért szeretek verset mondani, mert a versekbe igazán bele tudom élni magam, ki tudok bontakozni bennük és egyszerűen csak jó elmondani, amit érzek.”

Horkai Áron: „Örömet kelt bennem az is, hogy megoszthatom mással a verseket, nekem jó is ez a foglalkozás, a barátaimat is rá akarom venni.”

Három szöveget mondanak el a résztvevők, így összesen 240 produkciót kell a zsűrinek értékelnie. Huszonketten ifjúsági és felnőtt kategóriában, ötvennyolcan az általános iskolások kategóriájában és nyolcan jelentkeztek még, akik versenyen kívül szeretnék elmondani a verseiket, ők még 9 évnél fiatalabbak.

Hajvert Ákos, elnök, Vajdasági Magyar Versmondók Egyesülete: „A célja ennek a találkozónak az egyrészt, hogy szélesítse és hirdesse a határon túli magyar irodalmat. Másrészt pedig az, hogy közelebb hozza a pódium művészetet az ifjúsághoz. Ugyanakkor nem csak a fiatalok számára szervezzük meg ezt a rendezvényt, hanem az ifjúság és a felnőtt kategória számára is, szerencsére idén belőlük sincs hiány.”

A Dudás Kálmán vers- és prózamondó találkozó célja az is, hogy minél több művészetet beemeljenek a találkozóba, így verses összeállítás, képkiállítás, író-olvasó találkozó és színházi előadás is szerepel a programban.

Dudás Kálmán Nemzeti Vers- és Prózamondó Találkozó
Bácsfeketehegy
irodalom
Hajvert Ákos

Most

Népszerű