Ugrás a tartalomra

Több százan vendégeskedtek a bajsai Prélóban

2024.03.23
14:59
2024.03.23
16:23
Forrás
Pannon RTV
A rendezvény az egykori tanyavilág téli összejöveteleit idézi meg játékos vetélkedőkkel, gazdag kultúrműsorral, hagyományos ételekkel a magyar, a szerb és a szlovák nemzetiségű településen.

Vidám, önfeledt hangulat jellemzi évről évre a bajsai Prélót. Dédanyáink, dédapáink viseletét magukra öltve idézik fel a rég elfeledett paraszti, tanyasi szokásokat, téli közös munkálatokat, mint a kézi kukoricamorzsolás, a gégetészta-készítés vagy kukoricapattogatás szabad tűzön.

Kókity Erika, elnök, Testvériség Művelődési Egyesület, Bajsa: „A múlt században a bajsaiak egymáshoz eljártak vendégeskedni, inkább a téli hónapokban, amikor máshol a földeken nem volt még munka. Együtt az asszonyok kézimunkáztak, a férfiak morzsoltak, gyerekjátékokat készítettek, a gyerekek pedig ugyanúgy ott voltak, pattogatott kukoricát ettek, és együtt prélóztak, szórakoztak, vendégeskedtek egymásnál. Hagyományos süteményeket készítettek a háziasszonyok, és úgy várták a vendégeinket.”

A házigazdák nevében Lackovics Károly, Bajsa tanácselnöke köszöntötte a vendégeket magyar, szerb és szlovák nyelven.

„Arra vagyunk büszkék, hogy mindig új településekkel, új barátokkal találkozunk, és a régiek is visszajöttek, úgyhogy próbáltuk az idén is a kereteket valahogy összerakni az anyagi helyzet végett, de tulajdonképpen több ember jelentkezik, mint ahogy eddig volt. Büszkék vagyunk erre. Azt jelenti, hogy Bajsának mégis van valamije, ami Bajsát Bajsává teszi. A bajsai emberek toleránsak, a bajsai emberek szorgalmasak, és szeretettel várjuk a vendégeket.”

A Préló lángját Szatmári Adrián, Topolya polgármestere lobbantotta fel, megnyitva ezzel a község kiemelt jelentőségű rendezvényét.

„A bajsai Préló rendkívül jó alkalmat biztosít mindannyiunk számára, hogy megismerjük egymás kultúráját, és hogy újabb barátságokat kössünk, ugyanakkor, hogy a régi barátságokat is ápoljuk. Ezért az önkormányzat többek között ezt a rendezvényt is támogatja mind anyagiakban, mind a helyszín biztosításában. Bajsa és Topolya Község önkormányzata egy többnemzetiségű közösség. Erre a sokszínűségre nagyon büszkék vagyunk, és büszkék vagyunk arra, hogy ennyi nemzetiség békében és megértésben tud egymás mellett élni.”

A finom hagyományos falatok, mint a reggeli hagymás zsíros kenyér és töpörtyű, a töltött káposzta sem maradhatott el, amelyhez helyi pálinkákkal és borokkal koccintottak. Régen a közös munka nem múlhatott el énekszó nélkül. A bajsai Prélón gazdag művelődési műsorral idézik fel ezt a szokást, amelyen fellép a falu apraja-nagyja és a vendégek is.

Bajsa
Préló
Kókity Erika
Testvériség Művelődési Egyesület
Lackovics Károly
Szatmári Adrián

Kapcsolódó tartalmak

Most

20:09, Frissítve: 20:32

A kormányprogramról vitázik a parlament

Miloš Vučević kormányalakító több mint három órán keresztül ismertette expozéját. Ezt követően megkezdődött a vita a köztársasági képviselőházban a kormányprogramról.
13:43, Frissítve: 16:32

Ezreket vonz a palicsi majális

Verőfényes napsütés és viharos erejű szél várta a 39. palicsi majális látogatóit. Már a délelőtti órákban benépesült a tópart, a kora délutáni órákban pedig már több ezren voltak a sétányon.
13:17, Frissítve: 15:45

Ma megalakul az új szerb kormány

A geopolitikai stabilitás megőrzése, infrastrukturális fejlesztések, az életszínvonal növelése, az EU-tagság felé vezető út és a katonai semlegesség - egyebek mellett ezeken dolgoznak majd az új szerb kormány tagjai a jövőben.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.