Ugrás a tartalomra

A topolyai magyar művelődési központ 30 éve vette fel Kodály Zoltán nevét

2022.12.17
10:45
2022.12.17
16:46
Forrás
Pannon RTV
140 éve született Kodály Zoltán. A topolyai magyar művelődési központ 30 éve viseli a zeneszerző nevét. Hagyományos karácsonyi műsorukat is az ő tiszteletére rendezték meg.

Disznótoros kántálók, lucázók, betlehemezők, egyházi énekek, névnapi és újévi köszöntők - a téli ünnepkört mutatták be Szent András napjától vízkeresztig a Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ szakosztályai.

Szabó Rebeka, tag, Kodály Zoltán MMK, Topolya: „Hosszú évek óta szerves része a karácsonyunknak, hogy a családommal eljövünk ide, és a testvéremmel fellépünk a karácsonyi műsoron, a család többi tagja, nagyszülők, szülők pedig eljönnek és megnézik, szerintem nagyon sokban hozzájárul az ünnepi hangulathoz, megadja hozzá azt az alaphangot, amire szükség van.”

A Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központban hat táncegyüttes, két citerazenekar, vonós zenekar, asszony-, leány- és ifjúsági kórus, beszédművészeti, kézimunka és képzőművészeti szakkörök is működnek.

Pejić Dominik, tag, Kodály Zoltán MMK, Topolya: „Ezek a szép viseletek, ez például, ami rajtam van, ez egy hajdúsági mellény, és mikor ránéz az ember, felvidámodik, mert annyira szép és jó dolgokat tud kibocsájtani, mikor táncolunk a színpadon, az emberek mosolyognak, nekünk ez nagyon jó, és ez képezi igazán a magyarságunkat.”

A topolyai magyar művelődési központ 30 éve vette fel Kodály Zoltán nevét. Működésük során hűek a zeneszerző, népzenekutató zenepedagógiai elveihez.

Kisimre Szerda Anna, elnök, Kodály Zoltán MMK, Topolya: „Úgy gondolta, hogy a gyermekek zenei nevelését már kilenc hónappal a megszületésük előtt el kell kezdeni. Ezt van, aki a Kodályban tényleg így megteszi, de hozzánk már 3-4 évesen jöhetnek a gyerekek, az első dalokat megtanulni, az első néptánclépéseket megtenni, úgyhogy ebben követői vagyunk, valamint nagyon fontosnak tartom azt az idézetét Kodálynak, hogy a kultúrát nem lehet örökölni, hanem mindenkinek meg kell dolgoznia, meg kell tanulnia a kultúránkat, hogy tovább tudjuk éltetni.”

A műsor végén a gyerekeket ajándékcsomag várta a karácsonyfa alatt.

Kodály Zoltán
Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ

Kapcsolódó tartalmak

Most

16:29, Frissítve: 17:15

Megkezdte a támogatói aláírások gyűjtését a VMSZ

Magyarkanizsa, Topolya, Zenta község területén ma, Szabadkán és több önkormányzatban vasárnap, a szórványban pedig szükség esetén hétfőn és kedden gyűjtik az önkormányzati listaállításhoz szükséges támogatói aláírásokat.
15:14, Frissítve: 18:25

Újraszentelték a Ladányi-keresztet

Újraszentelték a Törökbecse és Basahíd közötti országút mentén álló Ladányi keresztet. Törökbecse polgárai a közelben zajló 1849-es csatában elesett névtelen hősök emlékére állíttatták fel annak idején.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.