Ugrás a tartalomra
ismertető a Múzeumban
Pannon RTV/Dragosavac Viktor

A Topolyai Múzeum gazdag tartalommal várta az érdeklődőket

2018-05-20
09:32
2018-05-20
19:58
Forrás
Pannon RTV
Könyvbemutatókkal, tárlatmegnyitókkal és gyermekeknek szóló műhelymunkával várta az érdeklődőket Topolya Község Múzeuma szombat este. Az intézmény 10. alkalommal csatlakozott a Múzeumok Éjszakájához.

Rendhagyó gyerekfoglalkozással kezdődött a Múzeumok Éjszakája Topolyán. Filozófiai kérdésekről tartottak kerekasztal beszélgetést. Oláh Tamás, Topolya: „Játszottunk egy olyan játékot, hogy mi segíthetne az embereken, hogy változzon a világ. Én azt választottam ki, hogy társadalmi megkülönböztetés, hogy ne legyenek gazdagok és szegények, hogy egyenlőek legyenek.”

Gyerekfoglalkozás

A budapesti Pliage Alapítvány gyermekfilozófiai könyvsorozatának legújabb két kötete a napokban jelent meg a Forum Könyvkiadó Intézet gondozásában. Ezekről szintén szó esett, és a gyerekek ajándékba is kaptak belőlük. Pörczi Zsuzsanna, alapító, Pliage Alapítvány, Budapest: „A gyerekek már nagyon korán felteszik azokat a legfontosabb kérdéseket, amelyek a filózófia fő kérdései, és meg kell tudnunk őket hallgatni. Ha meghallgatjuk őket és válaszolunk nekik, beszélgetünk velük ezekről a kérdésekről, akkor gondolkodó felnőtteket nevelünk.”

Plakát

Dudás Szemesi Antal elfeledett pacséri naív festő munkáiból nyílt kiállítás. Kucor Tamara, művészettörténet hallgató, Bácskossuthfalva: „Ezek teljesen lélekből jövő festmények, olyan tájképeket festett, amiket ő soha nem is látott igazából.”

A száz évvel ezelőtt Topolyán született, Verbászon alkotó sváb származású Johannes Weidenheim író munkásságával is megismerkedhettek az érdeklődők. Gazsó Hargita, múzeumvezető, Topolya Község Múzeuma: „Akik itt éltek közöttünk, festészettel, írással foglalkoztak, de kevésbé ismerjük őket, kicsit most előtérbe szeretnénk őket helyzeni.”

A múzeum galériájában a készülőben lévő Munk Artúr kiállításba is betekinthettek a látogatók.

Juhász Zenekar

Pénovátz Antal Pacsér monográfiájának bemutatóján a kötet lemezén is hallható pacséri nótákat szólaltatott meg a szabadkai Juhász zenekar.

Topolya
múzeum
múzeumok éjszakája

Most

21:11, Frissítve: 21:22

Óriási a káosz Katalóniában

Több százezer ember vonult az utcákra. „A szabadságjogokért” címmel meghirdetett akció mostanra kemény utcai összecsapásokká fajult.

Népszerű

Fegyveres bankrablás Szabadkán

Fegyveres bankrablás történt ma reggel Szabadkán. Senki sem sérült meg. Az álarcos elkövető a Dimitrije Tucović, közismertebb nevén a Borovo utcájában lévő Postatakarékot rabolta ki.