Ugrás a tartalomra
ismertető a Múzeumban
Pannon RTV/Dragosavac Viktor

A Topolyai Múzeum gazdag tartalommal várta az érdeklődőket

2018-05-20
09:32
2018-05-20
19:58
Forrás
Pannon RTV
Könyvbemutatókkal, tárlatmegnyitókkal és gyermekeknek szóló műhelymunkával várta az érdeklődőket Topolya Község Múzeuma szombat este. Az intézmény 10. alkalommal csatlakozott a Múzeumok Éjszakájához.

Rendhagyó gyerekfoglalkozással kezdődött a Múzeumok Éjszakája Topolyán. Filozófiai kérdésekről tartottak kerekasztal beszélgetést. Oláh Tamás, Topolya: „Játszottunk egy olyan játékot, hogy mi segíthetne az embereken, hogy változzon a világ. Én azt választottam ki, hogy társadalmi megkülönböztetés, hogy ne legyenek gazdagok és szegények, hogy egyenlőek legyenek.”

Gyerekfoglalkozás

A budapesti Pliage Alapítvány gyermekfilozófiai könyvsorozatának legújabb két kötete a napokban jelent meg a Forum Könyvkiadó Intézet gondozásában. Ezekről szintén szó esett, és a gyerekek ajándékba is kaptak belőlük. Pörczi Zsuzsanna, alapító, Pliage Alapítvány, Budapest: „A gyerekek már nagyon korán felteszik azokat a legfontosabb kérdéseket, amelyek a filózófia fő kérdései, és meg kell tudnunk őket hallgatni. Ha meghallgatjuk őket és válaszolunk nekik, beszélgetünk velük ezekről a kérdésekről, akkor gondolkodó felnőtteket nevelünk.”

Plakát

Dudás Szemesi Antal elfeledett pacséri naív festő munkáiból nyílt kiállítás. Kucor Tamara, művészettörténet hallgató, Bácskossuthfalva: „Ezek teljesen lélekből jövő festmények, olyan tájképeket festett, amiket ő soha nem is látott igazából.”

A száz évvel ezelőtt Topolyán született, Verbászon alkotó sváb származású Johannes Weidenheim író munkásságával is megismerkedhettek az érdeklődők. Gazsó Hargita, múzeumvezető, Topolya Község Múzeuma: „Akik itt éltek közöttünk, festészettel, írással foglalkoztak, de kevésbé ismerjük őket, kicsit most előtérbe szeretnénk őket helyzeni.”

A múzeum galériájában a készülőben lévő Munk Artúr kiállításba is betekinthettek a látogatók.

Juhász Zenekar

Pénovátz Antal Pacsér monográfiájának bemutatóján a kötet lemezén is hallható pacséri nótákat szólaltatott meg a szabadkai Juhász zenekar.

Topolya
múzeum
múzeumok éjszakája

Most

Népszerű

Újra szabadon átléphető a szerb-magyar határ

Ma délelőttől karanténkötelezettség nélkül lehetséges a személyforgalom a szerb-magyar határon a szerb és a magyar állampolgárok számára - jelentették be Röszkén sajtótájékoztatón.