Ugrás a tartalomra

Tordán befejeződött az idei Durindón fellépő népzenei csoportok szakmai értékelése (videó)

2016.12.20
09:07
A Fesztivál Tanács és a Művészeti Szakbizottság tagjai hat helyszínen 110 csoport művészeti vezetőjével találkoztak
A Fesztivál Tanács és a Művészeti Szakbizottság tagjai hat helyszínen 110 csoport művészeti vezetőjével találkoztak. Szakmai elemzésen vehettek részt a Durindón fellépő népzenei csoportok. Juhász Gyula, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet népzenei munkatársa: "Kielemezzük a hallottakat, látottakat. Népviselet-szakértővel, illetve népdalkör-vezetők, Durindó, Gyöngyösbökréta művészeti szakbizottságának a tagjainak segítségével újranézzük, és hasznos tapasztalatokkal, tanácsokkal látjuk el az itt megjelent csoportvezetőket." A létszámcsökkenés ellenére a szakemberek szerint a Durindót nem érte negatív minőségi változás. Kelemen Zsolt, népzenész, a Fesztivál Tanács tagja: "Mindenki igyekszik megfogadni a szakbizottságnak a tanácsait. Természetesen mindegyik együttes, szinte kivétel nélkül elmondja, hogy mennyien költöztek el a faluból, mennyien hiányoznak a csoportból és milyen volna, ha még ők is itt lennének." Raj Rozália 2002 óta véleményezi a fellépők öltözékét. Raj Rozália, hímző- és viseletkészítő-oktató: "A zenét óvodától egyetemi szintig tanulhatja az érdeklődő, az öltözetkutatás, itt nálunk, nagyon-nagyon foghíjas. De viszont magyarországi szakirodalom és romániai kiadványok Erdélyre vonatkozóan nagyon bőven rendelkezésünkre állnak, akkor érdemes elgondolkodni azon, hogy egy olyan fajta képzés is beinduljon." Évekig érlelődött egy másfajta, hatékonyabb értékelése a Durindónak. Szabó Gabriella, a Durindó és Gyöngyösbokréta Fesztivál Tanácsa elnöke: "Van értelme az ilyen fajta találkozóknak, de nekem az elsődleges szempont az, hogy emberileg is közelebb kerülünk, kerülnek a zsűritagok a csoportokhoz, illetve a csoportok egymás között jobban el tudnak beszélgetni, tapasztalatot tudnak cserélni."



A szakma és a csoportvezetők együttműködése eredménnyel járt. Rontó Márta, a Fesztivál Tanács tagja: "Tapasztalatom szerint haladás és fejlődés mutatkozik a csoportok színvonalában is. És sokkal jobb ez a fajta kapcsolat, egy bizonyos kapcsolat teremtődik, mondjuk így a „nagy” zsűri és a csoportvezetők között." A Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség igyekszik megteremteni a népzenei rendezvények megtartásához szükséges feltételeket. Sutus Áron, a VMMSZ munkatársa: "Folyamatosan meghallgatjuk a csoportoknak az igényeit. Min változtassunk, mi volna jó egy-egy ilyen rendezvény alkalmával. Esetleg kössük-e össze valamilyen más rendezvénnyel." A szeptember óta tartó találkozók nem csupán a fellépések szakmai kiértékelését szolgálták, hanem egyben népzenei képzést nyújtottak a csoportvezetőknek.
Torda
Durindó
szakmai értékelés
Fesztivál Tanács

Kapcsolódó tartalmak

Most

16:29, Frissítve: 17:15

Megkezdte a támogatói aláírások gyűjtését a VMSZ

Magyarkanizsa, Topolya, Zenta község területén ma, Szabadkán és több önkormányzatban vasárnap, a szórványban pedig szükség esetén hétfőn és kedden gyűjtik az önkormányzati listaállításhoz szükséges támogatói aláírásokat.
15:14, Frissítve: 18:25

Újraszentelték a Ladányi-keresztet

Újraszentelték a Törökbecse és Basahíd közötti országút mentén álló Ladányi keresztet. Törökbecse polgárai a közelben zajló 1849-es csatában elesett névtelen hősök emlékére állíttatták fel annak idején.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.