Ugrás a tartalomra

A törökbecsei turulmadár helyreállítására gyűjtöttek Budapesten

2020.03.09
09:39
2020.03.14
18:30
Forrás
Pannon RTV
Jótékonysági estet szervezett a budapesti Duna Palotában vasárnap este a Magyar Csodaszarvas Egyesület. A törökbecsei turulmadaras Szabadság-szobor helyreállítására gyűjtöttek.

A rendezvényen számos anyaországi és határon túli művész is fellépett, és licitálni lehetett különböző felajánlott tárgyakra. Az esemény fővédnöke Kásler Miklós, a magyar Emberi Erőforrások minisztere.

1903-ban állították fel, majd 1918-ban az első világháború háború végén a szerb csapatok ledöntötték a törökbecsei Szabadság emlékoszlopot. A turulszobor azóta is a Tiszában nyugszik. Ennek a szobornak a visszaállítására szervezték a budapesti jótékonysági estet.

Živić Tímea, szociológus: „Ez a rendezvény is arra hivatott többek között, hogy a két nép egymáshoz közelítsen, hogy a történelmi eseményeket ténylegesen megvitassák, megértsék, és ezáltal is a megbékéléshez vezető utat kiépítsék.”

Pitti Katalin Liszt Ferenc-díjas és Érdemes művész, operaénekes, Petrás Mária Magyar Örökség-díjas népdalénekes, iparművész, Oberfrank Pál, Jászai Mari-díjas és Érdemes színművész, színházigazgató, Tolcsvay Béla Kossuth-díjas előadóművész, Resti Kornél és zenekara, valamint Török Tilla Junior Prima díjas előadóművész is fellépett a Duna Palotában.

Link Lajos, elnök, Aracs-95 Polgárok Egyesülete, Törökbecse: „Itt van a jó alkalom, hogy a két országnak ez a megbékélési jelképe legyen száz év után, hogy közös erővel vissza tudjon szállni a turulmadár a Szabadság obeliszkre.”

A szünetben licitálni is lehetett a felajánlott tárgyakra.

Pálfi Zoltán, elnök, Magyar Csodaszarvas Egyesület: „Szerencsére itt több partnerszervezetet is sikerült mozgósítanunk, úgyhogy lesz ennek még folytatása. Azért több tízezer, talán százezer forintos összegekről beszélünk, itt az árverésen is összejött, illetve sokan utalnak és egyéb tárgyi felajánlások is jöttek itt a segítséggel kapcsolatban.”

Az eseményen belépő gyanánt is adhattak adományt a látogatók, és a szobor visszaállítására továbbra is várják az anyaországi felajánlásokat a Magyar Csodaszarvas Egyesület számlájára. A szobor visszaállítására idén június 4-én szeretnének sort keríteni. Az esemény fővédnöke Kásler Miklós Magyarország Emberi Erőforrások minisztere volt.

Törökbecse
Magyar Csodaszarvas Egyesület
Živić Tímea
Link Lajos
Pálfi Zoltán
Budapest

Most

19:06, Frissítve: 19:27

Húsvéti kirakodóvásár Pancsován

Hetedik alkalommal rendeztek húsvéti kirakodóvásárt Pancsován. A városhoz tartozó települések nőszervezetei és magánszemélyek kínálják fel kézműves portékáikat és ünnepi süteményeiket.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.