Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Molnár Edvárd

A törökbecsei turulmadár helyreállítására gyűjtöttek Budapesten

2020.03.09
09:39
2020.03.14
18:30
Forrás
Pannon RTV
Jótékonysági estet szervezett a budapesti Duna Palotában vasárnap este a Magyar Csodaszarvas Egyesület. A törökbecsei turulmadaras Szabadság-szobor helyreállítására gyűjtöttek.
Pannon RTV / Zséli Ágnes

A rendezvényen számos anyaországi és határon túli művész is fellépett, és licitálni lehetett különböző felajánlott tárgyakra. Az esemény fővédnöke Kásler Miklós, a magyar Emberi Erőforrások minisztere.

Pannon RTV/Molnár Edvárd

1903-ban állították fel, majd 1918-ban az első világháború háború végén a szerb csapatok ledöntötték a törökbecsei Szabadság emlékoszlopot. A turulszobor azóta is a Tiszában nyugszik. Ennek a szobornak a visszaállítására szervezték a budapesti jótékonysági estet.

Živić Tímea, szociológus: „Ez a rendezvény is arra hivatott többek között, hogy a két nép egymáshoz közelítsen, hogy a történelmi eseményeket ténylegesen megvitassák, megértsék, és ezáltal is a megbékéléshez vezető utat kiépítsék.”

Pitti Katalin Liszt Ferenc-díjas és Érdemes művész, operaénekes, Petrás Mária Magyar Örökség-díjas népdalénekes, iparművész, Oberfrank Pál, Jászai Mari-díjas és Érdemes színművész, színházigazgató, Tolcsvay Béla Kossuth-díjas előadóművész, Resti Kornél és zenekara, valamint Török Tilla Junior Prima díjas előadóművész is fellépett a Duna Palotában.

Link Lajos, elnök, Aracs-95 Polgárok Egyesülete, Törökbecse: „Itt van a jó alkalom, hogy a két országnak ez a megbékélési jelképe legyen száz év után, hogy közös erővel vissza tudjon szállni a turulmadár a Szabadság obeliszkre.”

Pannon RTV/Molnár Edvárd

A szünetben licitálni is lehetett a felajánlott tárgyakra.

Pálfi Zoltán, elnök, Magyar Csodaszarvas Egyesület: „Szerencsére itt több partnerszervezetet is sikerült mozgósítanunk, úgyhogy lesz ennek még folytatása. Azért több tízezer, talán százezer forintos összegekről beszélünk, itt az árverésen is összejött, illetve sokan utalnak és egyéb tárgyi felajánlások is jöttek itt a segítséggel kapcsolatban.”

Az eseményen belépő gyanánt is adhattak adományt a látogatók, és a szobor visszaállítására továbbra is várják az anyaországi felajánlásokat a Magyar Csodaszarvas Egyesület számlájára. A szobor visszaállítására idén június 4-én szeretnének sort keríteni. Az esemény fővédnöke Kásler Miklós Magyarország Emberi Erőforrások minisztere volt.

Törökbecse
Magyar Csodaszarvas Egyesület
Živić Tímea
Link Lajos
Pálfi Zoltán
Budapest

Kapcsolódó tartalmak

Most

16:48

„Hős anyák" kerestetnek

Az orosz kormány újra bevezette a sztálini „Hős anya" kitüntetést, amely szerint egymillió rubel (átszámolva majdnem kétmillió dinár) értékű jutalom jár azoknak a nőknek, akik legalább tíz gyereket szülnek.
15:20, Frissítve: 16:34

Átadták a Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért Díjakat

Átadták Budapesten a Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért Díjakat a Budavári Palotában. Az elismeréseket a kitüntetettek Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkártól vehették át. A díjazottak között három vajdasági művelődési egyesület is van.
14:48, Frissítve: 15:11

Ünnepel Magyarország - a légiparádé elmarad

Fesztiválhangulat, színpadi és utcai produkciók, kiállítások, látványművészeti előadások, családi és gyermekprogramok várják tizenkét helyszínen Budapesten az érdeklődőket a hétvégén a Szent István-napi állami rendezvénysorozat keretében.
14:08, Frissítve: 15:53

Sportszerek ajándékba

A topolyai TSC Akadémián a Szerb Labdarúgó Szövetség képviselői sportfelszerelést adományoztak a Községi Labdarúgó Szövetség klubjai számára.

Népszerű

Folytatódtak a tüntetések Vajdaság-szerte

Nem egyeztek meg a gazdák és a kormány képviselői. A gazdák azt mondták, az alacsony felvásárlási árak, a magas üzemanyag- és műtrágya árak, továbbá a vízlecsapolási illeték miatt elégedetlenek.