Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Molnár Edvárd

A törökbecsei turulmadár helyreállítására gyűjtöttek Budapesten

2020-03-09
09:39
2020-03-14
18:30
Forrás
Pannon RTV
Jótékonysági estet szervezett a budapesti Duna Palotában vasárnap este a Magyar Csodaszarvas Egyesület. A törökbecsei turulmadaras Szabadság-szobor helyreállítására gyűjtöttek.

A rendezvényen számos anyaországi és határon túli művész is fellépett, és licitálni lehetett különböző felajánlott tárgyakra. Az esemény fővédnöke Kásler Miklós, a magyar Emberi Erőforrások minisztere.

1903-ban állították fel, majd 1918-ban az első világháború háború végén a szerb csapatok ledöntötték a törökbecsei Szabadság emlékoszlopot. A turulszobor azóta is a Tiszában nyugszik. Ennek a szobornak a visszaállítására szervezték a budapesti jótékonysági estet.

Živić Tímea, szociológus: „Ez a rendezvény is arra hivatott többek között, hogy a két nép egymáshoz közelítsen, hogy a történelmi eseményeket ténylegesen megvitassák, megértsék, és ezáltal is a megbékéléshez vezető utat kiépítsék.”

Pitti Katalin Liszt Ferenc-díjas és Érdemes művész, operaénekes, Petrás Mária Magyar Örökség-díjas népdalénekes, iparművész, Oberfrank Pál, Jászai Mari-díjas és Érdemes színművész, színházigazgató, Tolcsvay Béla Kossuth-díjas előadóművész, Resti Kornél és zenekara, valamint Török Tilla Junior Prima díjas előadóművész is fellépett a Duna Palotában.

Link Lajos, elnök, Aracs-95 Polgárok Egyesülete, Törökbecse: „Itt van a jó alkalom, hogy a két országnak ez a megbékélési jelképe legyen száz év után, hogy közös erővel vissza tudjon szállni a turulmadár a Szabadság obeliszkre.”

A szünetben licitálni is lehetett a felajánlott tárgyakra.

Pálfi Zoltán, elnök, Magyar Csodaszarvas Egyesület: „Szerencsére itt több partnerszervezetet is sikerült mozgósítanunk, úgyhogy lesz ennek még folytatása. Azért több tízezer, talán százezer forintos összegekről beszélünk, itt az árverésen is összejött, illetve sokan utalnak és egyéb tárgyi felajánlások is jöttek itt a segítséggel kapcsolatban.”

Az eseményen belépő gyanánt is adhattak adományt a látogatók, és a szobor visszaállítására továbbra is várják az anyaországi felajánlásokat a Magyar Csodaszarvas Egyesület számlájára. A szobor visszaállítására idén június 4-én szeretnének sort keríteni. Az esemény fővédnöke Kásler Miklós Magyarország Emberi Erőforrások minisztere volt.

Törökbecse
Magyar Csodaszarvas Egyesület
Živić Tímea
Link Lajos
Pálfi Zoltán
Budapest

Most

20:39, Frissítve: 23:00

Újvidéken is tüntetnek

Nem csak Belgrádban, hanem más szerbiai városokban is tüntetnek. Kruševacon, Kragujevacon és Újvidéken is utcára vonultak az emberek.
18:58, Frissítve: 21:43

Megtalálták csantavéri kisfiút

Este fél nyolc körül előkerült a ma délután Csantavéren eltűnt kisfiú. Réti Dénes jól van, a szülei köszönik a segítséget a fiú felkutatásában.
17:59, Frissítve: 21:43

Elhalasztják a Kanizsa Fesztet

A szervezők a járványügyi helyzetet figyelembe véve döntöttek a magyarkanizsai esemény elhalasztása mellett. Várhatóan ősszel tartják majd meg a rendezvényt.

Népszerű

Megtalálták csantavéri kisfiút

Este fél nyolc körül előkerült a ma délután Csantavéren eltűnt kisfiú. Réti Dénes jól van, a szülei köszönik a segítséget a fiú felkutatásában.

Vučić: holnap döntenek a szigorításokról

Aleksandar Vučić szerb elnök ma délután is sajtótájékoztatót tartott. Elmondta, hogy a járványügyi helyzettel kapcsolatban a konkrét intézkedésekről holnap döntenek.