Ugrás a tartalomra

Történt egyszer Újvidéken

2024.01.27
15:19
2024.01.27
18:06
Forrás
Pannon RTV
A főpróba alapján nagy sikert jósolnak a nézők az Újvidéki Színház Történt egyszer Újvidéken című produkciójának, amelyet az intézmény igazgatója Urbán András írt és rendezett.

Ma, a darab ősbemutatójával kezdődik az 50 éves intézmény születésnapi ünnepségsorozata. A jubileum kapcsán február 4-éig megrendezik a Vajdasági Magyar Színházak Minifesztiválját.

Az alkotók a közönség reakciói alapján bizakodóak a Történt egyszer Újvidéken című produkcióval kapcsolatban. A darab ősbemutatójával megkezdődik az 50 éves intézmény évfordulójának ünnepi műsorsorozata.

Kőrösi István, színész, Újvidéki Színház: „Most volt az első nagyobb közönséggel való találkozás, és nagyon örülünk neki, hogy így fogadta a közönség. Mi beleadtunk apait-anyait, és reméljük, hogy sokat fog élni.”

Banka Lívia már 30 éve az Újvidéki Színház társulatának tagja. Mint mondja, az új darab hosszabb együttgondolkodás, közös beszélgetések, csapatépítés alapján készült.

Banka Lívia, színész, Újvidéki Színház: „Kiválogatták a dalokat, megcsináltuk a koreográfiát. Kicsit ilyen blokkokból áll, és olyan, mint az úthenger, úgy tarol mindent és megy. Az öndicsérettől kezdve az emlékeken át, mindent sodor magával, mint az ár. Kicsit szkeptikusak voltunk a tempóját illetően, de amikor az ember ráérez akkor rájön, hogy ez a jó.”

Urbán András, a darab szerzője és rendezője szerint az alkotás folyamán az Újvidéki Színház könnyedebb, közönségbarát oldalához nyúlt, de górcső alá vette a színház jelenlegi állapotát is. A történet a társulatról szól. A zenés-táncos darabban ugyanis az Újvidéki Színház művészei hajnalig együtt mulatnak a közönséggel, majd miután megtudják, hogy reggel társulati ülésük lesz, úgy érzik már hazamenni sem érdemes.

Urbán András, igazgató, Újvidéki Színház: „Szerettem volna csinálni egy előadást az Újvidéki Színházról a társulattal. Egy olyan munkát kerestem vagy próbáltam kitalálni, ahol mi egymásra tudunk hangolódni, ahol megismerjük egymást, ahol belemegyünk azokba az identitásbeli kérdésekbe, mint művész, színművész, színész, színházi dolgozó, nem utolsó sorban, mint magyar, mint kisebbségi színházi dolgozó, illetve nyilván ez az 50 év a háttérben, hogy viszonyulni ahhoz a történetiséghez, ami az Újvidéki Színházé.”

A jubileum apropóján a Vajdasági Magyar Színházak Minifesztiválját is megrendezik. A rendezvénysorozatra változatos programmal készültek. Öt vendégjátékkal és négy koncerttel.

Történt egyszer Újvidéken
főpróba
Újvidéki Színház
Urbán András
ősbemutató
születésnap
Vajdasági Magyar Színházak Minifesztiválja
Kőrösi István
Banka Lívia

Kapcsolódó tartalmak

Most

20:54

Kiránduljunk a Fruška gorára!

A hétvégén a hagyományos Fruška gora-i maraton zajlott, pár nappal később pedig már a majálisra készülnek a Fruška Gora Nemzeti Parkban és más kirándulóhelyeken is Újvidék környékén.
19:49, Frissítve: 20:12

A muzslyai nyugdíjasok majálisozása

Muzslyán két nyugdíjas egyesület működik. Együtt több mint háromszáz tagjuk van és közös otthonuk az egyik legmozgalmasabb hely Muzslyán. Így lesz ez május elsején is. Az előkészületek már ma délután elkezdődtek.
18:04, Frissítve: 19:36

Május elsején lép pályára a Spartacus

A pancsovai Železničart fogadja a szabadkai Spartacus labdarúgó klub a szerbiai labdarúgó szuperliga 33. fordulójában. A mérkőzés este fél hétkor kezdődik a Városi Stadionon.
17:40, Frissítve: 17:53

Aki bús szívvel énekelt

Ötven éve, harminc éves korában hunyt el az egyik legnagyobb és legtehetségesebb magyar énekes: Szécsi Pál.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.