Ugrás a tartalomra

Új galériavilágítással gazdagodott a szabadkai Kortárs Galéria

2022.01.27
15:39
2022.01.27
16:47
Forrás
Pannon RTV
Az intézmény jelentős pénzeszközöket nyert a szerbiai művelődési és tájékoztatási minisztérium Városok a fókuszban elnevezésű projekt keretében.

Szebbé, minőségibbé és élvezetesebbé válhat egy-egy tárlat megtekintése az elkövetkezőkben a szabadkai Kortárs Galériában. Az intézmény emeleti négy kiállítóterme kapott most új, modern világítást a Városok a fókuszban elnevezésű projekt keretében. A Kortárs Galéria földszinti szalonját már korábban korszerűsítették, azonban az emeleti szobák a díszes mennyezet miatt igényesebb munkálatokat követeltek.

Blaskó Árpád, igazgató, Kortárs Galéria, Szabadka: „Mi Kortárs Galériaként funkcionálunk ebben a szecessziós épületben. Ez mindig kis ellentéteket hoz magával, hogy egy műemlékvédelem alatt álló épületben kortárs művészetet mutatunk be, holott valamikor a szecesszió volt az egyik legnagyobb élenjárója a kortárs művészetnek. Manapság már a történelem. Viszont most éppen jó helyen működik a Kortárs Galéria és így most a kortárs megvilágítás is jelen van már az intézetünkben.”

A beruházás első fázisában modernizálták az elektromos rendszert. Ez lehetővé teszi az emelet még megmaradt szobáinak az új galéria világítással való felszerelését, sőt egy stabilabb wifi-rendszer rácsatlakoztatására is lehetőséget ad. A szerbiai művelődési és tájékoztatási minisztérium pályázatán nyert pénzeszközök az első fázisban az építészeti munkálatokat is felölelték. A beruházás első fázisának összértéke három millió dinár.

Dr. Pásztor Bálint, elnök, Szabadka Város Képviselő-testülete: „Ez az intézmény e tekintetben is az egyik legkorszerűbb, az egyik legmodernebb lesz itt a régióban. Egyébként pedig a Raichle-palotában működik a Kortárs Galéria, amely a város egyik legszebb épülete, az egyik legszebb szecessziós épülete és ez az intézmény, nem csak a múlt mondatja ezt velem, hanem a jelen is, illetve a jövőbe vetett hit, nemcsak a város, hanem a régió szempontjából nagyon jelentős és jelentős mértékben járul ahhoz hozzá, hogy a polgároknak a művelődési igényeit kielégítse.”

Hétfőn Gyurkovics Hunor grafikus- és festőművész tárlatát tekintheti meg új, modern fényben a közönség. Áprilisban pedig a Kortárs Galéria fennállásának 60. évfordulóját ünnepli majd felújított köntösben.

Kortárs Galéria
Szabadka
Dr. Pásztor Bálint
Blaskó Árpád

Most

19:06, Frissítve: 19:27

Húsvéti kirakodóvásár Pancsován

Hetedik alkalommal rendeztek húsvéti kirakodóvásárt Pancsován. A városhoz tartozó települések nőszervezetei és magánszemélyek kínálják fel kézműves portékáikat és ünnepi süteményeiket.
17:13, Frissítve: 18:46

„Európa reménye, a túlélés reménye Közép-Európa”

A CPAC Hungary második napján több hazai, külhoni és külföldi konzervatív politikus mellett beszédet mondott Gulyás Gergely magyar Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági- és külügyminisztere is.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.