Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Juhász Géza

Újra megszólaltatta ellopott hegedűjét Lajkó Félix

2020-01-23
15:48
2020-01-23
17:27
Forrás
Pannon RTV
Visszakapta ellopott hegedűjét Lajkó Félix. A két hónappal ezelőtt eltulajdonított hangszert az újvidéki rendőrség szolgáltatta vissza a művésznek.

Egy félmillió euróra becsült, a velencei Domenico Montagna által készített hegedűről van szó. Habár tárgyilag nem pótolhatatlan, a vajdasági hegedűművész szerint a hangszer lelkülete és története egyedi.

Lajkó Félix, hegedűművész: „Pótolható, sőt pótolva is lett, ugyanettől az embertől lett egy másik hegedű, ami talán még jobban is szól. De ezek azért annyira különleges motyók, hogy így fogalmazzak, hogy mindegyiknek külön élete van, mint ahogy látszik is, tehát ez elkezdett egy külön életet élni. Rendőrök foglalkoztak vele, emberek foglalkoznak vele, újságírók foglalkoznak vele, zenészek, hangszerészek. Tehát elkezdenek külön életet élni, és onnantól kezdve valamiért nagyon jó játszani is rajta.”

A XIX. században készült hegedűt Lajkó Félix autójából emelték ki a dél-bácskai Péterrévén.

A virtuóz hálája jelélül azonnal meg is szólaltatta a visszaszolgáltatott hegedűt. Lajkó Félix nem számított rá, hogy valaha is elő fog kerülni a hangszer. Szerinte ez egy különleges eset, aminek híre világszerte el fog terjedni.

Lajkó Félix, hegedűművész: „Nem egy hétköznapi dolog. Tehát amiről most beszélgetünk, az igazából nagyon különleges alkalom. Nem szoktak meglenni ezek a hangszerek. Ez nagyon furcsa, hogy ez meglett, és rettentően örülök neki.”

A hangszert körülbelül egy hónappal ezelőtt találták meg a szerémségi Novi Banovci településen. A gyanúsítottakat is őrizetbe vették az újvidéki rendőrség akciója folyamán.

Nikola Avramović, az újvidéki rendőrség bűnmegelőzési osztályának vezetője: „Nem volt könnyű. A munkatársaim jelentős erőfeszítés és kitartás árán sikeresen megtalálták a hangszert. Ma átadhatjuk a megfelelő kezekbe, Lajkó Félix úrnak. Kihasználnám ezt az alkalmat, hogy köszönetet mondjak mindenkinek, akik felelősek a nyomozásunk sikeres kimeneteléért.”

Lajkó Félix
hegedű
Újvidék

Kapcsolódó tartalmak

Most

23:19, Frissítve: 23:34

Az Atlético a címvédőt, a Dortmund a PSG-t verte

Az Atlético Madrid Niguez korai gólja révén előnyből várja a címvédő Liverpool elleni visszavágót a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében, míg a Dortmund 2:1-es győzelemmel kezdte a PSG elleni párharcot.

Népszerű

Megölte családját egy rendőrnő

Megölte családja négy tagját, majd öngyilkosságot követett el egy rendőrnő a koszovói Gnjilane településen. A tragédia 13 óra körül történt.

Robbanás Újvidéken

A detonáció valamivel 19 óra után a limani piac közelében levő Puskin utcában történt.