Ugrás a tartalomra

Ünnepelt a kArc - Arany János műveivel készültek (videó)

2017.04.13
13:30
Hármas ünnepet tartott a kArc szerdán Szabadkán, a Raichle palotában
Hármas ünnepet tartott a kArc szerdán Szabadkán, a Raichle palotában. Az Arany János emlékév jegyében ünnepelték a költészet napját és az irodalmi kávéház ötödik születésnapját. Tizenkilenc Arany-verssel készült a kArc, a költő balladái és a líraibb szerkezetű költeményei is elhangzottak. Arany a 19. század magyar költészetének központi alakja, a magyar nyelv máig utolérhetetlen mestere. Kalmár Zsuzsa, színész: „Nagyon nagy örömmel készítettük, mert hihetetlenül ízes és szép magyar beszéd az, amivel Arany felruházza ezeket a szövegeket, és az ember el is felejti olvasgatni ezeket, mert poros, régi versek, az ember nem szedi elő a balladákat.” karc arany 1 Ez alkalommal viszont előszedték. Az esten A walesi bárdok és a Vörös rébék című örökzöld ballada is elhangzott, méghozzá Hernyák György rendező tolmácsolásában, aki most vett részt másodszor előadóként az irodalmi esten. „Ezt a két verset negyven éve tudom, ez a Vörös rébék és A walesi bárdok. Most avatódok föl, mint színész.” karc arany 3 A zenei kompozíciókért ez alkalommal is a Kucsera-Pálfi kettős felelt. Pálfi Ervin színész-zeneszerző szerint Arany az volt a magyar költészetben, mint a muzsikában Bach. „Nagyon könnyű volt zeneileg hozzányúlni, mert pontosan lekövethető, szótagszám és minden sor stimmel, mély rendű és magasrendű magánhangzók váltakoznak úgy, ahogy kell, verslábakban. Tényleg, szavam nincs.” karc arany zeneszek Eddig mintegy 30 színész és zenész működött már közre a kArc irodalmi kávéház estjei során, melyeknek időtartama körülbelül hatvan-hetven perc. Az Arany-estet érdeklődés függvényében megismétlik majd.



ünneplés
KARC
Arany János

Most

19:06, Frissítve: 19:27

Húsvéti kirakodóvásár Pancsován

Hetedik alkalommal rendeztek húsvéti kirakodóvásárt Pancsován. A városhoz tartozó települések nőszervezetei és magánszemélyek kínálják fel kézműves portékáikat és ünnepi süteményeiket.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.