Ugrás a tartalomra

Vajdaság Aranya, Arany Vajdasága (videó)

2017.06.09
17:07
Kétszáz éve született Arany János
Kétszáz éve született Arany János. A költő emléke előtt tisztelegve vajdasági amatőr színjátszók mutatják be Arany életét és munkásságát 20-20 percbe sűrítve. A központi ünnepséget Szabadkán, a Jadran színházban tartják 18 órától. Vajdaság Aranya, Arany Vajdasága - ezt a címet kapta az Arany-emlékév alkalmából megszervezett előadássorozat, amelyen négy vajdasági amatőr színjátszó társulat lép fel. A szabadkai Jadran épületének falai között már kora délután nagyban zajlottak az előkészületek, hogy estére minden tökéletes legyen. Az újvidéki Színes Szilánkok Diákszínpad Így lettem töredék című produkciójában az írói önéletrajz a vezérfonal. Ebbe ékelődnek be az olvasók, illetve a nézők számára ismert, vagy kevésbé ismert refrének. aranykor2 Léphaft Ágnes, rendezői asszisztens, Színes Szilánkok Diákszínpad, Újvidék: „XIX. századi szövegformáról, nyelvezetről van szó, ezért igen nehezen birkóztak meg a karaktereink, a szereplőink magával a nyelvezettel, a szöveggel, mégis viszonylag rövid idő alatt elég jól elsajátították.” A szervezők hónapokkal ezelőtt kérték meg a vajdasági magyar amatőr színjátszókat, hogy az emlékév kapcsán készüljenek egy sajátos produkcióval. Végül szakmai zsűri választotta ki a ma fellépő társulatokat.



Babity János, szabadkai főkonzul, Magyarország: „A főkonzulátusnak mindenképpen a működési területéről, a Vajdaság Autonóm Tartományban dolgozó, illetve fellépő fiatalokat és művészeket kell pártolnia, és azt szeretnénk, hogy az ő szemükön keresztül mutatnák be Arany János életművét, éppen ezért mi választottuk azt a szlogent, hogy Vajdaság Aranya, Arany Vajdasága. Tehát szeretnénk, ha egy picit helyi jellegzetességekről is lenne szó.” aranykor3 Az előadássorozatot pénteken a szabadkai Jadran Színpadon Hammerstein Judit, a magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium külföldi magyar intézetekért és nemzetközi oktatási kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára nyitja meg, majd pedig Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke zárja azt. Az előadássorozaton az egyetemi hallgatókból álló Európa Kollégium Színtársulat előadásának középpontjában a költő társadalomkritikája és emberfelfogása áll. A bűn és a bűnhődés szerepel az Ágnes asszony című ballada árnyjáték-feldolgozásában, amelyet a nagykikindai József Attila színjátszó csoport ad elő. A temerini Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesület produkciója pedig a költő népi kötődését és hazaszeretetét emeli ki.
Szabadka
Arany János-emlékév
Vajdaság Aranya

Most

19:06, Frissítve: 19:27

Húsvéti kirakodóvásár Pancsován

Hetedik alkalommal rendeztek húsvéti kirakodóvásárt Pancsován. A városhoz tartozó települések nőszervezetei és magánszemélyek kínálják fel kézműves portékáikat és ünnepi süteményeiket.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.