Ugrás a tartalomra

Vajdasági kastélyok fotókiállítás Szabadkán

2017.10.19
23:30
2024.03.19
08:37
Forrás
Pannon RTV
Megnyílt az Épített örökségünk Vajdasági kastélyok című fotókiállítása. A művészet- és építészetkedvelők a Szabadkai Múzeum Emléktárgyboltjában tekinthetik meg.

A kiállítást De Negri Ibolya nyitotta meg. Az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesületének elnöke elmondta, hogy már hét éve tartják meg az Épített örökségünk kutatótáborát, amelynek részeként több országból érkezett fiatal építészek és építésztanoncok ismerhetik meg a régebbi korok építészeti remekműveit. De Negri Ibolya, elnök, Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete: „Fontos számunkra, hogy a kulturális örökségünket ápoljuk, őrizzük, és ennek céljából tartjuk már hét éve a tábort is, illetve most először összegyűjtöttük a fotókat, és egy fotókiállítást készítünk.”

Törteli Károly építész szerint meg kell mutatni a bácskai lakosoknak, hogy milyen rossz helyzetbe is kerültek ezek a kastélyok, amelyek a vajdasági építészeti örökség részét képezik. Törteli Károly, építész, Szabadka: „Szabadka, Szeged, Zenta, Újvidék, Óbecse. Mindenütt. Tehát az Osztrák-Magyar Monarchiának egy különleges építészeti stílusa volt, mert egyformán építettek ebben a stílusban ott a két világháború közt. Sajnos ez a stílus nem tartott sokáig, csak 25 évig, de mindenesetre óriási pecsétet hagyott ebben a környezetben, a Pannon-síkságon.”

A Szabadkai Városi Múzeum már hagyományosan együttműködik különböző civil szervezetekkel. Ennek eredményeképp minden évben szerveznek kiállításokat. Hulló István, igazgató, Szabadkai Városi Múzeum: „Elsősorban olyan jellegű kiállítások, tárlatok, bemutatók ezek, ahol értékmentésről van szó. Ebben az esetben is az Épített örökségünk, illetve a hozzájuk kapcsolódó kultúrtörténeti, ipartörténeti és fősoron a szellemi kulturális örökség védelme is itt látható.”

A tábor és az ebből született kiállítás legfőbb célja, hogy a fiatalabb generációk is értékesnek, megmenthetőnek tartsák Vajdaság rejtett kincseit.

Szabadka
kastély
múzeum
kiállítás
De Negri Ibolya
Törteli Károly
Hulló István

Most

19:06, Frissítve: 19:27

Húsvéti kirakodóvásár Pancsován

Hetedik alkalommal rendeztek húsvéti kirakodóvásárt Pancsován. A városhoz tartozó települések nőszervezetei és magánszemélyek kínálják fel kézműves portékáikat és ünnepi süteményeiket.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.