Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Molnár Edvárd

Vajdasági kastélyok fotókiállítás Szabadkán

2017-10-19
23:30
2017-10-19
23:58
Forrás
Pannon RTV
Megnyílt az Épített örökségünk Vajdasági kastélyok című fotókiállítása. A művészet- és építészetkedvelők a Szabadkai Múzeum Emléktárgyboltjában tekinthetik meg.

A kiállítást De Negri Ibolya nyitotta meg. Az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesületének elnöke elmondta, hogy már hét éve tartják meg az Épített örökségünk kutatótáborát, amelynek részeként több országból érkezett fiatal építészek és építésztanoncok ismerhetik meg a régebbi korok építészeti remekműveit. De Negri Ibolya, elnök, Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete: „Fontos számunkra, hogy a kulturális örökségünket ápoljuk, őrizzük, és ennek céljából tartjuk már hét éve a tábort is, illetve most először összegyűjtöttük a fotókat, és egy fotókiállítást készítünk.”

Törteli Károly építész szerint meg kell mutatni a bácskai lakosoknak, hogy milyen rossz helyzetbe is kerültek ezek a kastélyok, amelyek a vajdasági építészeti örökség részét képezik. Törteli Károly, építész, Szabadka: „Szabadka, Szeged, Zenta, Újvidék, Óbecse. Mindenütt. Tehát az Osztrák-Magyar Monarchiának egy különleges építészeti stílusa volt, mert egyformán építettek ebben a stílusban ott a két világháború közt. Sajnos ez a stílus nem tartott sokáig, csak 25 évig, de mindenesetre óriási pecsétet hagyott ebben a környezetben, a Pannon-síkságon.”

A Szabadkai Városi Múzeum már hagyományosan együttműködik különböző civil szervezetekkel. Ennek eredményeképp minden évben szerveznek kiállításokat. Hulló István, igazgató, Szabadkai Városi Múzeum: „Elsősorban olyan jellegű kiállítások, tárlatok, bemutatók ezek, ahol értékmentésről van szó. Ebben az esetben is az Épített örökségünk, illetve a hozzájuk kapcsolódó kultúrtörténeti, ipartörténeti és fősoron a szellemi kulturális örökség védelme is itt látható.”

A tábor és az ebből született kiállítás legfőbb célja, hogy a fiatalabb generációk is értékesnek, megmenthetőnek tartsák Vajdaság rejtett kincseit.

Szabadka
kastély
múzeum
kiállítás
De Negri Ibolya
Törteli Károly
Hulló István

Most

Népszerű

Fegyveres bankrablás Szabadkán

Fegyveres bankrablás történt ma reggel Szabadkán. Senki sem sérült meg. Az álarcos elkövető a Dimitrije Tucović, közismertebb nevén a Borovo utcájában lévő Postatakarékot rabolta ki.