Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Molnár Edvárd

Vajdasági kastélyok fotókiállítás Szabadkán

2017.10.19
23:30
2017.10.19
23:58
Forrás
Pannon RTV
Megnyílt az Épített örökségünk Vajdasági kastélyok című fotókiállítása. A művészet- és építészetkedvelők a Szabadkai Múzeum Emléktárgyboltjában tekinthetik meg.

A kiállítást De Negri Ibolya nyitotta meg. Az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesületének elnöke elmondta, hogy már hét éve tartják meg az Épített örökségünk kutatótáborát, amelynek részeként több országból érkezett fiatal építészek és építésztanoncok ismerhetik meg a régebbi korok építészeti remekműveit. De Negri Ibolya, elnök, Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete: „Fontos számunkra, hogy a kulturális örökségünket ápoljuk, őrizzük, és ennek céljából tartjuk már hét éve a tábort is, illetve most először összegyűjtöttük a fotókat, és egy fotókiállítást készítünk.”

Törteli Károly építész szerint meg kell mutatni a bácskai lakosoknak, hogy milyen rossz helyzetbe is kerültek ezek a kastélyok, amelyek a vajdasági építészeti örökség részét képezik. Törteli Károly, építész, Szabadka: „Szabadka, Szeged, Zenta, Újvidék, Óbecse. Mindenütt. Tehát az Osztrák-Magyar Monarchiának egy különleges építészeti stílusa volt, mert egyformán építettek ebben a stílusban ott a két világháború közt. Sajnos ez a stílus nem tartott sokáig, csak 25 évig, de mindenesetre óriási pecsétet hagyott ebben a környezetben, a Pannon-síkságon.”

A Szabadkai Városi Múzeum már hagyományosan együttműködik különböző civil szervezetekkel. Ennek eredményeképp minden évben szerveznek kiállításokat. Hulló István, igazgató, Szabadkai Városi Múzeum: „Elsősorban olyan jellegű kiállítások, tárlatok, bemutatók ezek, ahol értékmentésről van szó. Ebben az esetben is az Épített örökségünk, illetve a hozzájuk kapcsolódó kultúrtörténeti, ipartörténeti és fősoron a szellemi kulturális örökség védelme is itt látható.”

A tábor és az ebből született kiállítás legfőbb célja, hogy a fiatalabb generációk is értékesnek, megmenthetőnek tartsák Vajdaság rejtett kincseit.

Szabadka
kastély
múzeum
kiállítás
De Negri Ibolya
Törteli Károly
Hulló István

Kapcsolódó tartalmak

Most

16:48

„Hős anyák" kerestetnek

Az orosz kormány újra bevezette a sztálini „Hős anya" kitüntetést, amely szerint egymillió rubel (átszámolva majdnem kétmillió dinár) értékű jutalom jár azoknak a nőknek, akik legalább tíz gyereket szülnek.
15:20, Frissítve: 16:34

Átadták a Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért Díjakat

Átadták Budapesten a Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért Díjakat a Budavári Palotában. Az elismeréseket a kitüntetettek Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkártól vehették át. A díjazottak között három vajdasági művelődési egyesület is van.
14:48, Frissítve: 15:11

Ünnepel Magyarország - a légiparádé elmarad

Fesztiválhangulat, színpadi és utcai produkciók, kiállítások, látványművészeti előadások, családi és gyermekprogramok várják tizenkét helyszínen Budapesten az érdeklődőket a hétvégén a Szent István-napi állami rendezvénysorozat keretében.

Népszerű

Folytatódtak a tüntetések Vajdaság-szerte

Nem egyeztek meg a gazdák és a kormány képviselői. A gazdák azt mondták, az alacsony felvásárlási árak, a magas üzemanyag- és műtrágya árak, továbbá a vízlecsapolási illeték miatt elégedetlenek.