Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Molnár Edvárd

Vajdasági kastélyok fotókiállítás Szabadkán

2017-10-19
23:30
2017-10-19
23:58
Forrás
Pannon RTV
Megnyílt az Épített örökségünk Vajdasági kastélyok című fotókiállítása. A művészet- és építészetkedvelők a Szabadkai Múzeum Emléktárgyboltjában tekinthetik meg.

A kiállítást De Negri Ibolya nyitotta meg. Az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesületének elnöke elmondta, hogy már hét éve tartják meg az Épített örökségünk kutatótáborát, amelynek részeként több országból érkezett fiatal építészek és építésztanoncok ismerhetik meg a régebbi korok építészeti remekműveit. De Negri Ibolya, elnök, Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete: „Fontos számunkra, hogy a kulturális örökségünket ápoljuk, őrizzük, és ennek céljából tartjuk már hét éve a tábort is, illetve most először összegyűjtöttük a fotókat, és egy fotókiállítást készítünk.”

Törteli Károly építész szerint meg kell mutatni a bácskai lakosoknak, hogy milyen rossz helyzetbe is kerültek ezek a kastélyok, amelyek a vajdasági építészeti örökség részét képezik. Törteli Károly, építész, Szabadka: „Szabadka, Szeged, Zenta, Újvidék, Óbecse. Mindenütt. Tehát az Osztrák-Magyar Monarchiának egy különleges építészeti stílusa volt, mert egyformán építettek ebben a stílusban ott a két világháború közt. Sajnos ez a stílus nem tartott sokáig, csak 25 évig, de mindenesetre óriási pecsétet hagyott ebben a környezetben, a Pannon-síkságon.”

A Szabadkai Városi Múzeum már hagyományosan együttműködik különböző civil szervezetekkel. Ennek eredményeképp minden évben szerveznek kiállításokat. Hulló István, igazgató, Szabadkai Városi Múzeum: „Elsősorban olyan jellegű kiállítások, tárlatok, bemutatók ezek, ahol értékmentésről van szó. Ebben az esetben is az Épített örökségünk, illetve a hozzájuk kapcsolódó kultúrtörténeti, ipartörténeti és fősoron a szellemi kulturális örökség védelme is itt látható.”

A tábor és az ebből született kiállítás legfőbb célja, hogy a fiatalabb generációk is értékesnek, megmenthetőnek tartsák Vajdaság rejtett kincseit.

Szabadka
kastély
múzeum
kiállítás
De Negri Ibolya
Törteli Károly
Hulló István

Most

Népszerű

Fájjon-e a feje annak, akinek régi autója van?

A légszennyezés a mindennapok legégetőbb problémája lett. A címlapok, az újságok vezető cikkei mind erről szólnak a szerb sajtóban is. Nap mint nap újabbnál újabb intézkedéseket fogalmaznak meg.

Január 18-a Piroska napja

Időjárás szempontjából a mai napnak különleges jelentése van, ugyanis, ha Piroska napján fagy, negyven napig el nem hagy - tartja a mondás.