Ugrás a tartalomra

Vajdasági magyar drámák a baglyok szaporodásáról

2023.09.20
14:04
2023.09.20
16:22
Forrás
Pannon RTV
A baglyok szaporodását segítik a költőládák! - ez lesz a Vajdasági Magyar Drámaíró Versenyen született új dráma címe, ugyanis ezt húzták ki a kalapból.

Pár év kihagyás után ismét szeptember 21-én, a magyar dráma napján rendezik meg az Újvidéki Színház egyik meghatározó eseményét, a Vajdasági Magyar Drámaíró Versenyt. Három szerző, Brestyánszki B. Rozália, Góli Kornélia és Oláh Tamás ír ma drámát a már említett címmel. Ezeket a szövegeket az Újvidéki Színház, a Szabadkai Népszínház, a Kosztolányi Dezső Színház és a Zentai Kamaraszínház színészei állítják színpadra három rendezővel, Mezei Kingával, Ricz Árminnal és Urbán Andrással.

A három ősbemutató holnap, csütörtökön lesz, 19 órától. A zsűri a közönség lesz, az ő szavazataik döntik el, hogy melyik a legjobb dráma és a legjobb előadás, illetve, hogy ki bizonyult a legjobb színésznek. Emellett csütörtök este derül ki az is, hogy a színházak előző évadában kik voltak a legjobb színészek, valamint kihirdetik a Pataki Gyűrű-díj jelöltjeit is.

Urbán András, igazgató, Újvidéki Színház: „Van egy olyan érzésem, érzésünk, hogy a színházak közötti kommunikáció oké, nincs vele probléma, de hogy nem eléggé zajlik. És ennek nagyon fontos az, hogy a négy magyar társulat színészei együtt dolgozzanak, találkozzanak, ugyanakkor nem utolsó dolog, hogy három új színpadi szöveg is megszületik, illetve hárman megpróbálkoznak ezzel. Végül is ez mindig egy izgalmas szakmai kihívás, úgy gondolom, hogy akik rendeznek, játszanak benne, tehát az egy nap alatt elkészülő előadásokban. Arra gondolok, hogy nagyon sok rétegű, sok rétegűen jó."

Vajdasági Magyar Drámaíró Verseny
Brestyánszki B. Rozália
Góli Kornélia
Oláh Tamás
Újvidéki Színház
Urbán András

Kapcsolódó tartalmak

Most

16:29, Frissítve: 16:43

Megkezdte a támogatói aláírások gyűjtését a VMSZ

Magyarkanizsa, Topolya, Zenta község területén ma, Szabadkán és több önkormányzatban vasárnap, a szórványban pedig szükség esetén hétfőn és kedden gyűjtik az önkormányzati listaállításhoz szükséges támogatói aláírásokat.
15:14, Frissítve: 15:25

Újraszentelték a Ladányi-keresztet

Újraszentelték a Törökbecse és Basahíd közötti országút mentén álló Ladányi keresztet. Törökbecse polgárai a közelben zajló 1849-es csatában elesett névtelen hősök emlékére állíttatták fel annak idején.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.