Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Apczi Jenő

A vajdasági magyar közösségek hagyományos öltözete

2022.02.05
14:32
2022.02.05
16:57
Forrás
Pannon RTV
Hagyományos magyar népi öltözetekről készült fotókiállítás nyílt a magyarkanizsai Dobó Tihamér Képtárban.

Az eseményt követően a helyi Művészetek Házában a Róna Táncegyüttes mutatkozott be.

Pannon RTV/Apczi Jenő

A képtárban bemutatott A vajdasági magyar közösségek hagyományos öltözete című fotókiállítás a szabadkai Népkör MMK és egyéb források jóvoltából valósult meg. A tárlaton 10 vajdasági magyar település népi viselete kapott helyet.

Vázsonyi Csilla, munkatárs, Vajdasági Magyar Művelődési Intézet: „Gombos, Doroszló, Bácskertes, valamint az al-dunai székelység részéről Hertelendyfalva és más vajdasági települések, tájegységek, többek között a Tisza-mente és néhány észak-bácskai falu.”

Pannon RTV/Apczi Jenő

A kiállításmegnyitót követően a Róna Táncegyüttes mutatkozott be a Művészetek Háza színpadán.

Botka Réka, tag, Róna Táncegyüttes: „Többféle koreográfiánk van. Kupuszináról hoztunk táncokat, Palatkáról, Vajdaszentiványról és Sárközről, meg persze Somogyról.”

Pannon RTV/Apczi Jenő

A Róna Táncegyüttes tagjai minden fellépésük alkalmával az öltözékükre is nagy hangsúlyt fektetnek. Ezúttal a táncalkalmakra készült viseletben, illetve ünnepi viseletben láthatták őket. Emellett a színvonalas produkció sem maradt el.

Szécsi Viktória, művészeti vezető, Róna Táncegyüttes: „Igyekeztünk az elmúlt 10-15 évünk táncanyagából, népi és népzenei anyagából válogatni, és szórakoztatni a kedves közönséget. A Kárpát-medence több tájegységéről érkeztünk táncokkal, lesznek Erdélyből, Magyarországról és természetesen Vajdaságból is olyan táncok, amelyek színpadra kerülnek majd.”

A táncegyüttest a Juhász zenekar kísérte.

vajdasági
vajdasági
vajdasági magyar
hagyomány
hagyományápolás
hagyományápoló
öltözet
Gombos
Doroszló
Bácskertes
Hertelendyfalva
Róna Táncegyüttes
Magyarkanizsa
Dobó Tihamér Képtár
Vajdasági Magyar Művelődési Intézet
Botka Réka
Vázsonyi Csilla
Szécsi Viktória
Juhász zenekar
Művészetek Háza
Vajdaság
Erdély
Kárpát-medence
Magyarország

Kapcsolódó tartalmak

Most

18:55, Frissítve: 19:43

Három vajdasági díjazott az Életmese-pályázaton

Három vajdasági díjazottja lett az idei Életmese-pályázatnak, amelynek díjátadóját ma tartották a magyar Országházban. A pályázatot 14 évvel ezelőtt indították el azzal a céllal, hogy megőrizzék a családtörténeteket szerte a Kárpát-medencében.
18:29

Egy kis deszka is menthet életet

A frissen kirepült fecskék és más kismadarak eleinte ügyetlenek és hamar képesek beleesni egy medencébe, vagy vízgyűjtőbe - hívja fel a figyelmet a Mályi Madármentő Állomás.

Népszerű

Apa és négy gyerek – segítsünk a Vranka családnak

Segítségre szorul a szabadkai Vranka család. Az apa egyedül neveli négy gyermekét. A szerény körülmények között élő öttagú családnak leginkább élelmiszerekre, tisztálkodási szerekre, valamint építőanyagokra lenne szükségük.

Betakarítják az illegálisan vetett gabonát

Törökbecsén újra betakarítják az illegális terméshozamot az állami tulajdonban lévő földterületekről. A bánáti községben 2016-tól gyűjtik be a terményt azzal a céllal, hogy ily módon fékezzék meg a föld törvénytelen használatát.