Ugrás a tartalomra

A vajdasági magyar mozgókép napja

2012-10-13
11:02
Érdekli-e a vajdaságiakat a saját sorsuk, vagy inkább elmenekülnek egy mesevilágba – teszi fel a kérdést Siflis Zoltán
Érdekli-e a vajdaságiakat a saját sorsuk, vagy inkább elmenekülnek egy mesevilágba – teszi fel a kérdést Siflis Zoltán. A filmrendező szerint az emberek közérzetétől függ, hogy megnézik-e a vajdasági mozgóképes alkotásokat. Szabadkán a vajdasági magyar mozgókép napja alkalmából péntek este filmvetítést tartottak. Az elmúlt 2-3 év vajdasági alkotásait mutatták be a közönségnek. A filmeket a Pannon Televízió is műsorára tűzi a hétvégén. Október 13. a vajdasági magyar mozgókép napja. 1910-ben ezen a napon nyitotta meg Lifka Sándor Szabadkán az első kőfilmszínházat. Ebből az alkalomból péntek este filmvetítést tartottak Szabadkán az elmúlt időszakban készült vajdasági alkotásokból. Összesen négy dokumentum- és portréfilmet mutattak be a közönségnek. A vajdasági filmrendezők az elmúlt mintegy másfél évben nem tudtak új filmet készíteni. Egyetlen komolyabb dokumentum- vagy játékfilm elkészítése ugyanis 5-10 ezer euróba kerül. Kellő támogatás nélkül ezt csak kevés rendező tudja biztosítani filmjéhez – mondta Siflis Zoltán filmrendező. „Az igazi irodalom és filmművészet országokon belül van, műhelyeken belül. A kérdés az, hogy a közönséget érdekli-e az a világ, amit a filmművészet, főleg a mi filmművészetünk tükröz. A mai társadalomban az embereknek olyan közérzetük van, hogy inkább elmenekülnek egy más mesevilágba” – véli a rendező. Siflis Zoltán szerint a filmalkotók feladata egy évszázaddal ezelőtt az volt, hogy a közönséget meghódítva becsalogassák a mozikba, most pedig az, hogy visszacsalogassák oda őket. A Pannon Televízió is részt vesz a megmozdulásban. A hétvégén több vajdasági dokumentum-, játék-, illetve portréfilmet is vetít. Ezek: a Hangvarázsló, Mire megvirrad, Egy ismeretlen naplója, Szivárványkígyó, Ébredés, valamint A földet nem vitték el.
Siflis Zoltán
vajdasági magyar mozgókép napja

Most

18:26, Frissítve: 18:45

Szamárverseny 37-ik alkalommal Királyhalmon

Idén 37. alkalommal tartják meg a Szamárversenyt Királyhalmon. A szamaragolás és a fogathajtás mellett kerékpárverseny, szamárkvíz, tombola, este pedig koncertek várják az érdeklődőket.
17:47, Frissítve: 17:56

A szerbiai részeg sofőrök toplistája

Megjelentette a hullarészegen vezetők toplistáját a szerbiai Belügyminisztérium. Hihetetlennek tűnik, pedig igaz: az idei rekordernek 4,23 ezrelék alkoholt találtak a szervezetében.

Népszerű

Tűz pusztít Bosznia-Hercegovinában

Trebinje környékén, a Boszniai Szerb Köztársaságban az éj folyamán a lángok a szél miatt több kilométerre kiterjedtek. Félő, hogy a lángok a közelben elhelyezkedő Zasad településig jutnak.

Tűz Szabadkán

Több autó is kiégett tegnap Szabadkán, a sugárút közelében, amikor kigyulladt a központi garázs a Šumska utcában.

Megtámadták a TSC szurkolóit Temerinben

A TSC szurkolóinak egy kisebb csoportját eddig ismeretlen tettesek megtámadták Temerinben, amikor a vasárnap esti Vojvodina elleni mérkőzés után hazafelé tartottak.