Ugrás a tartalomra

A vajdasági magyar mozgókép napja

2012-10-13
11:02
Érdekli-e a vajdaságiakat a saját sorsuk, vagy inkább elmenekülnek egy mesevilágba – teszi fel a kérdést Siflis Zoltán
Érdekli-e a vajdaságiakat a saját sorsuk, vagy inkább elmenekülnek egy mesevilágba – teszi fel a kérdést Siflis Zoltán. A filmrendező szerint az emberek közérzetétől függ, hogy megnézik-e a vajdasági mozgóképes alkotásokat. Szabadkán a vajdasági magyar mozgókép napja alkalmából péntek este filmvetítést tartottak. Az elmúlt 2-3 év vajdasági alkotásait mutatták be a közönségnek. A filmeket a Pannon Televízió is műsorára tűzi a hétvégén. Október 13. a vajdasági magyar mozgókép napja. 1910-ben ezen a napon nyitotta meg Lifka Sándor Szabadkán az első kőfilmszínházat. Ebből az alkalomból péntek este filmvetítést tartottak Szabadkán az elmúlt időszakban készült vajdasági alkotásokból. Összesen négy dokumentum- és portréfilmet mutattak be a közönségnek. A vajdasági filmrendezők az elmúlt mintegy másfél évben nem tudtak új filmet készíteni. Egyetlen komolyabb dokumentum- vagy játékfilm elkészítése ugyanis 5-10 ezer euróba kerül. Kellő támogatás nélkül ezt csak kevés rendező tudja biztosítani filmjéhez – mondta Siflis Zoltán filmrendező. „Az igazi irodalom és filmművészet országokon belül van, műhelyeken belül. A kérdés az, hogy a közönséget érdekli-e az a világ, amit a filmművészet, főleg a mi filmművészetünk tükröz. A mai társadalomban az embereknek olyan közérzetük van, hogy inkább elmenekülnek egy más mesevilágba” – véli a rendező. Siflis Zoltán szerint a filmalkotók feladata egy évszázaddal ezelőtt az volt, hogy a közönséget meghódítva becsalogassák a mozikba, most pedig az, hogy visszacsalogassák oda őket. A Pannon Televízió is részt vesz a megmozdulásban. A hétvégén több vajdasági dokumentum-, játék-, illetve portréfilmet is vetít. Ezek: a Hangvarázsló, Mire megvirrad, Egy ismeretlen naplója, Szivárványkígyó, Ébredés, valamint A földet nem vitték el.
Siflis Zoltán
vajdasági magyar mozgókép napja

Most

00:02, Frissítve: 00:10

Federer jutott az elődöntőbe

Roger Federer két szettben 6:4, 6:3-ra verte Novak Đokovićot a Londonban zajló tenisz világbajnokság csoportkörének harmadik fordulójában, így ő lesz ott Dominic Thiem mellett a négy között.
23:02, Frissítve: 23:14

Nem drágul a földgáz

Szerbia polgárainak egy része megnyugodhatott, mivel az illetékesek bejelentették, hogy ebben a fűtési idényben nem drágul a földgáz. Stábunk annak járt utána, hogy hogyan látják ezt a szabadkaiak.
20:33, Frissítve: 20:39

Gyásznapot rendelt el Szlovákia

A szerdán Nyitragerencsér közelében történt buszbalesetben 12 személy vesztette életét. A szlovák kormány a csütörtökön megtartott rendkívüli ülésén péntekre rendelte el a gyásznapot.

Népszerű

Keresi a rendőrség

Nagy erőkkel keres egy férfit a szerbiai rendőrség, akit nemi erőszak kísérletének elkövetésével gyanúsítanak. A bűncselekményt Belgrádban, a szerb főváros Vračar nevű részében követte el.