Ugrás a tartalomra

VM4K Csütörtök esték: Az örökhagyó

2023.11.10
07:07
2023.11.18
14:17
Forrás
Pannon RTV
Lévai Katalin Az örökhagyó című könyvét mutatták be csütörtök este a szabadkai VM4K-ban. Az író, szociológus, politikus regénye a szegedi Reök család történetét tárja fel Reök Iván legfiatalabb fia, Andor szemszögéből mesélve.

A könyv nagyon sokrétegű. Egyszerre mutatja be egy család történet több generáción keresztül, emellett a magyarok és a szerbek együttélésének a nehézségeiről, szépségeiről, fájdalmairól is szól, valamint a trianoni békeszerződés társadalomra gyakorolt hatásával is foglalkozik. Az örökhagyó című könyv idén tavasszal jelent meg.

Lévai Katalin, író: „Már korábban több családkutatást végeztem. Ennek a családnak egy másik ágával is foglalkoztam, és abból is született több könyv. Tulajdonképpen ez egy trilógiának a harmadik része. Nagyon jó volt, hogy együtt dolgoztunk, együtt gondolkodtunk, együtt elevenítettük fel a Reök családnak a múltját a családtagokkal. Ettől egy különösen izgalmas utazás volt ennek a könyvnek a megírása, mert hogyha valaki csak úgy rá néz egy családra és kutatja, az is egy nagyon szép dolog, de hogyha a családtagokkal együtt, akiknek nagyon fontos a család történelme, átadnak levelezést, átadnak naplót, emlékeket megosztanak velem, akkor még élőbbé válik a történet, és azt hiszem, hogy sikerült nagyon plasztikusan és nagyon elevenen megörökítenem ezt a családot.”

Lévai Katalin
Szabadka
Szeged
Az örökhagyó
Reök
Reök család
Reök Iván
Reök Andor
VM4K

Most

19:06, Frissítve: 19:27

Húsvéti kirakodóvásár Pancsován

Hetedik alkalommal rendeztek húsvéti kirakodóvásárt Pancsován. A városhoz tartozó települések nőszervezetei és magánszemélyek kínálják fel kézműves portékáikat és ünnepi süteményeiket.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.