Ugrás a tartalomra
Mladen Šarčević, Zentai Kórház
Pannon RTV

170 millió dinárt ad a kormány a Zentai Gimnázium épületének felújítására

2017-12-15
19:06
2017-12-15
19:18
Forrás
Pannon RTV
A munkálatok januárban kezdődnek, és várhatóan szeptemberre érnek véget. Ennek alkalmából ma Zentára látogatott Mladen Šarčević oktatási miniszter és küldöttsége.

A zentai önkormányzat illetékeseivel folytatott megbeszéléseket követően Mladen Šarčević oktatási miniszter küldöttségével együtt megtekintette a Zentai Gimnázium épületét is, amelyet a köztársasági kormány támogatásával újítanak fel. A Zentai Gimnázium épülete több mint százéves, azóta ugyan végeztek rajta kisebb felújításokat, átfogó rekonstrukcióra azonban eddig nem került sor. Ujházi Éva, igazgató, Zentai Gimnázium: „Vannak olyan helyek, amelyek elkezdtek süllyedni, és kezd veszélyessé válni az épület, ezért kell, hogy kiköltözzünk belőle, és ezért nagyon nagy öröm számunkra, hogy ezt a pénzt megkaphattuk, és hogy dolgozhatunk rajta.”

A felújítás januárban kezdődik és szeptemberig tart. Addig az épületben működő intézmények diákjai számára másutt szervezik meg a tanítást. Ceglédi Rudolf, polgármester, Zenta: „Az igazgatók megoldották ezt a problémát, az elemi iskolával együtt, tehát ezt a periódust kibírják más oktatási intézményekben, hogy azután szeptember elsejétől egy megújult intézményben folytathassák a tanítást.”

Zentai Gimnázium

A szerb kormány által pénzelt felújítással párhuzamosan folyik a magyar kormány által pénzelt épületbővítés is. Ezek a munkálatok várhatóan már februárban véget érnek.

Mladen Šarčević elégedettségének adott hangot a zentai középiskolákban folyó munka színvonalát illetően, és hozzátette, éppen ezért fontos az, hogy a munkakörülményeiket is javítsák. Mladen Šarčević oktatási miniszter: „Javulhatnak a munkakörülmények, hiszen ez az épület igen régi, nagyon szép, de évtizedeken át nem került sor a felújítására. A szerb kormány ezért jelentős összeget biztosított erre a célra. Hallottam, hogy a magyar kormány a hozzáépítésre hozzávetőlegesen 47 millió dinárt biztosított, a szerb kormány pedig 169 millió dinárt hagyott jóvá a felújításra, áfával együtt.”

Zentai Gimnázium

A szerb kormány nyilvános befektetéseket koordináló irodája az egész ország területén végez hasonló jellegű munkálatokat. Marko Blagojević, a szerb kormány nyilvános befektetéseket koordináló irodájának igazgatója: „Jelenleg Szerbia-szerte 36 városban és községben végzünk ilyen jellegű felújítási munkálatokat, teljes épület-rekonstrukciókat, 51 városban és községben pedig már be is fejeztük az épületeken végzett munkálatokat, néhány esetben többet is.”

Mladen Šarčević és küldöttsége zentai körútja során a gimnázium mellett a Stevan Sremac Általános Iskola Thurzó Lajos Kihelyezett Tagozatába és a Tömörkény István Kihelyezett Tagozatába is ellátogatott.

Zentai Gimnázium
szerb kormány
Mladen Šarčević oktatási miniszter

Kapcsolódó tartalmak

Most

18:24, Frissítve: 18:31

Mindent a Batyuba!

Július utolsó hetében tartják Zentagunarason a legnagyobb délvidéki népművészeti tábort, a Batyu tábort. A programra idén is majd’ háromszáz fiatalt várnak.
15:22, Frissítve: 17:00

A Lány című film nyerte az Arany torony-díjat

Lukas Dhont belga rendező Lány című filmje érdemelte ki az Arany torony-díjat az Európai Filmek 25. Palicsi Fesztiválján. A filmkedvelők a tegnapi záróceremónia után még két alkotást nézhettek meg.
13:35, Frissítve: 15:32

Strandolás a Tisza-parton

A nyári melegben aligha találunk jobb kikapcsolódást, mint a strandolást. A magyarkanizsai Tisza-parton minden lehetőség adott, hogy kihasználjuk ezt.

Népszerű

Petrov Nikolina az év első babája Zentán

Tegnap délután megszületett az első zentai baba a helyi közkórház szülészeti osztályán. A kislány volt a kilencedik, aki a zentai szülészeten jött a világra idén, azonban ő volt az első községbeli.