Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Bognár Róbert

2500 euróért is vehető lakás Újvidéken, négyzetméterenként

2021.05.18
22:27
2021.05.19
16:58
Forrás
Pannon RTV
Az új építésű lakások négyzetméteréért akár 2500 eurót is elkérnek Újvidéken. Ennek ellenére gombamód szaporodnak a tömbházak. Az illetékesek szerint, akinek van pénze, az általában ingatlanba fekteti. Emiatt jelentősen emelkedtek a lakbérek is.
Pannon RTV/Bognár Róbert

A lakásárak emelkedését, az építőanyagárak drasztikus drágulásával magyarázzák a szakemberek. Ennek ellenére viszont óriási a kereslet az újvidéki lakások iránt, és egyre több lakóházat építenek a városban és környékén.

Az ingatlanárak emelkedése a kiadó lakások havi bérleti díjának drágulását is magával hozta. Ezt leginkább az Újvidéken tanuló, nem helyi egyetemisták érzik meg.

A belgrádi Lana Tomković ötödik éve tanul Újvidéken. Már ötször költözött másik lakásba, de ez az első év, hogy egyedül lakik. Eddig szobatársaival osztozott a lakáson és a lakbéren.

„Az árak a duplájára emelkedtek. Egy garzonlakásért 200 eurót is elkérnek, régebben ez a felébe került. A szüleim segítenek, ők fizetik a lakást, de muszáj volt munkát is vállalnom, hogy legyen egy kis zsebpénzem, és meg tudjam venni a szükséges dolgokat. Szóval tanulok és dolgozom is.”

A horvátországi Anđela Kovačević szintén öt éve jár egyetemre Újvidéken. Szülei nem dolgoznak, így csak keveset tudnak félretenni iskoláztatására.

Pélmonostor város ösztöndíjasa vagyok, de ez az ösztöndíj nem elég arra, hogy kifizethessem belőle a lakást.”

Újvidéken jelenleg 180 eurón alul nem lehet lakást bérelni, a határ pedig a csillagos ég. Ehhez még a havi rezsiköltséget is hozzá kell számolni.

Pannon RTV/Bognár Róbert

Az új és a régi építésű lakások árai között egyébként szinte alig van különbség - mondta Kristina Srdić ingatlanügynök.

„Az új építésű lakások 1000-től 2500 euróba kerülnek négyzetméterenként. Az ár attól függ, hogy a város mely részén található. Ugyanez vonatkozik a régi építésűekre is. Ezek négyzetmétere 1000 és 2000 euró között alakul, attól függően, hogy mit kell renoválni rajtuk, szükséges-e nagyobb befektetés a felújításhoz. Az átlagár az új és a régi építésű lakásoknál 1600 euró négyzetméterenként.”

Az újvidéki lakásárak a koronavírus-járvány következtében sem csökkentek, annak ellenére, hogy mindenki erre számított.

Újvidék
lakásárak
lakások
építkezés
lakótömb

Most

22:06

Elfogadták a képviselők a jelentést

A köztársasági parlament képviselői közül 154-en szavaztak igennel, 23-an nemmel a Pristinával folytatott párbeszédről szóló jelentésre, amely a tavaly szeptembertől idén január közepéig terjedő időszakra vonatkozik.
21:17

Dr. Pásztor Bálint a koszovói jelentésről

A vajdasági magyarság érdeke is az, hogy béke és stabilitás legyen az országban, és ameddig Koszovó kérdése nem oldódik meg, addig Szerbia nem tud előre jutni sem az integráció, sem a gazdasági fejlődés útján.
21:11

Áthelyezik a belgrádi állatkertet

Majdnem kilencven évvel megalapítása után Belgrád közvetlen központjából egy szigetre helyezik át a belgrádi állatkertet annak érdekében, hogy a nándorfehérvári várnak is helyet adó Kalemegdan felkerülhessen az UNESCO világörökségi listájára.

Népszerű

Meghalt egy féléves gyermek

A kuršumlijai Egészségügyi Központ sürgősségi osztályára vitték be, életjelek nélkül volt. A gyermeket előző nap megvizsgálták ebben az egészségügyi intézményben, ahol az illetékesek szerint megfelelő terápiát írtak elő.

Ilyen egy hagyományos falusi lakodalom!

300 vendég és 17 vőfély mulatott a 16. vőfélybálon Szabadkán, a Népkörben. Magyarországról és Vajdaságból érkeztek a vőfélyek és vőfélylányok, akik közül többen családi hagyományként űzik ezt a mesterséget.

Szabadka legendás diszkói

Largo, Aquarius, Lezonit, Amfora, Mladost, Hacienda… Legendás hírű szabadkai szórakozóhelyek a 1970-es és 80-as évekből, amikor még mindenki táncolt.