Ugrás a tartalomra

2500 euróért is vehető lakás Újvidéken, négyzetméterenként

2021.05.18
22:27
2021.05.19
16:58
Forrás
Pannon RTV
Az új építésű lakások négyzetméteréért akár 2500 eurót is elkérnek Újvidéken. Ennek ellenére gombamód szaporodnak a tömbházak. Az illetékesek szerint, akinek van pénze, az általában ingatlanba fekteti. Emiatt jelentősen emelkedtek a lakbérek is.

A lakásárak emelkedését, az építőanyagárak drasztikus drágulásával magyarázzák a szakemberek. Ennek ellenére viszont óriási a kereslet az újvidéki lakások iránt, és egyre több lakóházat építenek a városban és környékén.

Az ingatlanárak emelkedése a kiadó lakások havi bérleti díjának drágulását is magával hozta. Ezt leginkább az Újvidéken tanuló, nem helyi egyetemisták érzik meg.

A belgrádi Lana Tomković ötödik éve tanul Újvidéken. Már ötször költözött másik lakásba, de ez az első év, hogy egyedül lakik. Eddig szobatársaival osztozott a lakáson és a lakbéren.

„Az árak a duplájára emelkedtek. Egy garzonlakásért 200 eurót is elkérnek, régebben ez a felébe került. A szüleim segítenek, ők fizetik a lakást, de muszáj volt munkát is vállalnom, hogy legyen egy kis zsebpénzem, és meg tudjam venni a szükséges dolgokat. Szóval tanulok és dolgozom is.”

A horvátországi Anđela Kovačević szintén öt éve jár egyetemre Újvidéken. Szülei nem dolgoznak, így csak keveset tudnak félretenni iskoláztatására.

Pélmonostor város ösztöndíjasa vagyok, de ez az ösztöndíj nem elég arra, hogy kifizethessem belőle a lakást.”

Újvidéken jelenleg 180 eurón alul nem lehet lakást bérelni, a határ pedig a csillagos ég. Ehhez még a havi rezsiköltséget is hozzá kell számolni.

Az új és a régi építésű lakások árai között egyébként szinte alig van különbség - mondta Kristina Srdić ingatlanügynök.

„Az új építésű lakások 1000-től 2500 euróba kerülnek négyzetméterenként. Az ár attól függ, hogy a város mely részén található. Ugyanez vonatkozik a régi építésűekre is. Ezek négyzetmétere 1000 és 2000 euró között alakul, attól függően, hogy mit kell renoválni rajtuk, szükséges-e nagyobb befektetés a felújításhoz. Az átlagár az új és a régi építésű lakásoknál 1600 euró négyzetméterenként.”

Az újvidéki lakásárak a koronavírus-járvány következtében sem csökkentek, annak ellenére, hogy mindenki erre számított.

Újvidék
lakásárak
lakások
építkezés
lakótömb

Kapcsolódó tartalmak

Most

19:06, Frissítve: 19:27

Húsvéti kirakodóvásár Pancsován

Hetedik alkalommal rendeztek húsvéti kirakodóvásárt Pancsován. A városhoz tartozó települések nőszervezetei és magánszemélyek kínálják fel kézműves portékáikat és ünnepi süteményeiket.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.