Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Molnár Ádám

Alacsonyan van a Tisza, a strandolókat nem zavarja

2022.08.18
11:22
2022.08.18
17:40
Forrás
Pannon RTV
253 centiméter volt a Tisza vízállása a reggeli mérésnél a hivatalos zentai vízmércénél. Ez az állás az átlagos nyári vízállásnál valamennyivel kevesebb, hiszen az aszály erre is kihatással van.

Azonban a folyó élővilágában nem okoz gondot a lecsökkent vízszint. A magyarkanizsai szakasznál rengeteg hal van most a vízben. Emellett a strandolók is sok időt töltenek a helyi Tisza-part mellett hűsölve.

Pannon RTV/Molnár Ádám

A meleg nyári napokat szinte csak vízközelben lehet elviselhetőbbé tenni. A magyarkanizsai homokos Tisza-part közkedvelt a helyiek és a turisták körében is. Már a délelőtti órákban sokan mártóznak meg a hűsítő folyóban.

Apró Bagi Anikó, Magyarkanizsa: „Ha tehetem, akkor napi szinten lejárok, mert nagyon szép és rendezett a strand, gyönyörű a part, főleg ez a homokos rész. Én itt nőttem fel, úgyhogy minden nap lejövök délelőttönként fürdeni."

Pannon RTV/Molnár Ádám

A Tisza-parton finom ételek és italok is várják a strandolókat. Az egyik kávézóban, ami az idei évben nyitott meg először, egy sajtos-tejfölös lángost 200 dinárért, míg egy limonádét 150 dinárért vásárolhatunk meg.

Buza Zsuzsanna, kávézótulajdonos: „Az volt a terv, hogy a fürdőzőknek, a strandolóknak, családoknak, gyerekeknek csináljunk valami újat, ami szerintem nagyon jól sikerült is. Úgy néz ki, hogy a kanizsai népnek ez nagyon kellett a Tiszára."

Pannon RTV/Molnár Ádám

A Tisza vízszintje Magyarkanizsánál is csökkent az elmúlt időszakban. Ez azonban nincs kihatással a folyó élővilágára, sőt most több hal van ezen a szakaszon.

Sarnyai Csaba, horgász: „Úgy gondolom, hogy kellő mélységek vannak, ahova a halak el tudnak húzódni az oxigéndúsabb vizekbe, a hidegebb vizekbe, nagyobb nyomású vizekbe és lényegében átvermelik ezt az időszakot. Amikor alacsony a vízállás, lassú a sodrása is, kevés a vízhozama, lassan cserélődik a víz, gyorsan felmelegszik, és azért kell a halaknak egy olyan hűvös rész, ahol ezt a kánikulát átvészelik."

Pannon RTV/Molnár Ádám

A horgászok ebben az időszakban márnára, busára, keszegre horgásznak leginkább.

Tisza
vízszint

Most

10:01

Itt a vénasszonyok nyara

Szeles idővel indult a hét térségünkben. Keddre azonban veszít erejéből a szél. A napsütést időnként az erősebben megnövekvő gomolyfelhők zavarhatják meg, helyenként még előfordulhatnak futó záporok.

Népszerű

69 kérdés, 30 perc

Október 1-jén, szombaton kezdődik és 31-éig tart a népszámlálás Szerbiában.