Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Átadták a forgalomnak az újvidéki Žeželj-hídhoz kapcsolódó felvezető utakat

2019-12-09
15:52
2019-12-09
17:36
Forrás
Pannon RTV
A szakaszok az Európai Unió segítségével lettek kiépítve.

A fejlesztést ma egyebek között Sam Fabrizi, az Európai Unió szerbiai küldöttségének vezetője, valamint Zorana Mihajlović szerb építésügyi miniszter is megtekintette. A Žeželj-hidat tavaly szeptemberben adták át a forgalomnak, mostanra pedig a rácsatlakozó felvezető utak kiépítése is befejeződött.
Kern Imre, közlekedésügyi államtitkár: „Több mint két kilométer út készült el. Ugyanannyi kerékpárút, gyalogjárda és mintegy száz kandeláber a világítás szempontjából. Ha mindent összevetünk, akkor ez egy hatalmas munka és ezt az Európai Unió pénzeiből sikerült megvalósítani.”

Az Európai Unió mintegy 4 és fél millió euróval támogatta a felvezető utak kiépítését. Miloš Vučević Újvidék polgármestere: „ Az újvidékiek teljes szívvel megszerették az új Žeželj-hidat és örülünk annak, hogy mostantól olyasvalamink is van, ami a régi híd esetében nem létezett. Jól megtervezett, kiépített felvezető utak, illetve sokkal jobb bejárat és kijárat a híd szerémségi oldalán. ”
A hídhoz egy vasúti aluljáró is épült. A munkálatokból mindössze a péterváradi sétány rendbehozatala, azaz a gyalogjárda és a kerékpárút teljes befejezése maradt hátra. Ezeket a tervek szerint tavaszig szeretnék befejezni.

Sam Fabrizi, az EU szerbiai küldöttségének vezetője: „ Az Európai Unió nagy erőfeszítésekkel dolgozott ezen a projekten. A teljes híd kiépítését összesen 36 millió euróval támogatták. Azt gondolom, az itteni vezetőség és az Európai Unió közreműködésével egy nagyszerű projektet sikerült megvalósítani.”
Az eseményen Zorana Mihajlović, szerb építésügyi miniszter elégedettségét fejezte ki a befejezett munkálatokkal kapcsolatban, illetve egyéb fontos projektekről is beszámolt. Egyebek között az Újvidéket és Szabadkát összekötő vasút korszerűsítéséről is említést tett. Szavai szerint a munkálatok jövő márciusban kezdődhetnek meg, és a tervek szerint két évig tartanak majd. „2021 őszén már lesz egy gyorsvasutunk, ami Belgrádot és Újvidéket köti össze, amelyen 200 kilométerórás sebességgel lehet majd utazni. Az egyeztetések végső fázisához érkeztünk egy másik nagy, és fontos projekt esetében is, ez pedig a Fruška gora-i közúti folyosó kiépítése. ”
Mindezek mellett az elmúlt hétvégén sikerült eltávolítani a régi Žeželj-híd utolsó pillérét is, aminek köszönhetően mostantól teljes szélességében hajózható a Duna ezen a részen.

Žeželj-híd
Újvidék
átadó
Kern Imre
Zorana Mihajlović

Most

Népszerű