Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Átadták Topolyán a Pro Urbe és a Nagyapáti Kukac Péter díjat

2017.09.15
23:05
2017.09.15
23:14
Mária Bertilla nővér és a Bethesda Szeretetszolgálat kapta Topolya legrangosabb elismerését, a Pro Urbe díjat.

Az elismerést a Községi Képviselő-testület ünnepi díszülésén adták át Topolya napja, szeptember 15-e alkalmából. Pulai Árpád, szenttamási textilművész kapta idén a Nagyapáti Kukac Péter díjat és egyben megnyílt az alkotó kiállítása is a Művelődési Házban. Szentmisével kezdődött a szeptember 15-i városnapi ünnepség a Sarlósboldogasszony római katolikus templomban, amelyen Kislinder Gábor, polgármester, az önkormányzat és a testvértelepülések küldöttségei is részt vettek.

A városnap keretében átadták a Nagyapáti Kukac Péter Képzőművészeti Díjat, amelyet a zsűri Pulai Árpád textilművésznek ítélt oda. Ninkov Kovacsev Olga, zsűritag: „Pulai Árpád egy nemezelőművész. A nemezt itt Vajdaságban ismerik már évszázadok óta. Ez nagyon érdekes találkozása egy kortárs fiatal művésznek egy ősi technikával.”

A topolyai Művelődési Ház kiállítótermében megnyílt a díjazott kiállítása is. Pulai Árpád, textilművész: „A munkáim leginkább az emberi szükségletekről szólnak, magának a társadalomnak a szocializálódásáról. Ezek mind olyan elemek, amelyeket különbözőképpen lehet értelmezni.”

Saša Srdić, a KKT elnöke és Kislinder Gábor polgármester köszöntötte a köztársasági, tartományi és önkormányzati tisztségviselőket és a testvértelepülések küldöttségét a Topolya napja alkalmából megtartott ünnepi díszülésen, melyen kiosztották a város elismeréseit.

Radics Ilona, szerzetesi nevén Mária Bertilla nővér 66 éve áll Isten és az emberek szolgálatában. A pasztorációban, a közösségben és az oktatásban kifejtett áldozatos munkájáért részesült Pro Urbe díjban. Mária Bertilla nővér, Topolya: „A jó Isten iránt való szeretetből választottam ezt a hivatást. Űgy gondoltam, hogy az életemet a jó Istennek és az embereknek szentelem .”

A 14 éve működő Bethesda Szeretetszolgálat szintén Pro Urbe díjat kapott. Cipó Rózsa, igazgató, Bethesda Szeretetszolgálat, Topolya: „A Bethesda Szeretetszolgálat egy nagyon specifikus civil szervezet Topolya községben. Egyedülállóan működteti a civil szektor keretében fogyatékossággal élők napközi otthonát és tulajdonképpen ilyen formában egyedüli szervezet, amely a fogyatékossággal élőkkel foglalkozik.”

Topolya Plakettjét kapta az Arcus Környezetvédő Egyesület, a gunarasi Tűzoltó Egyesület, valamint a Tó Környezetvédő Sporthorgász Egyesület. Polgármesteri köszönőlevélben részesült Nikolovics Elza, Szabó Anikó és Žarko Pribaković. Kislinder Gábor, polgármester, Topolya: „Ha a Pro Urbe díjakról és a díjakról beszélünk, akkor valóban az emberi munka, a hosszú idők munkájának az eredményeit próbáltuk összehozni. Természetesen ezt mérlegre tenni nem lehet. Jó, hogy olyan embereket tudunk javasolni, megbeszélni, kitüntetni, akik mindent megtesznek a közösségért, a közösségért élnek.”

A díszülésen levetítették Topolya elmúlt évi beruházásairól, főbb eseményeiről szóló kisfilmet is. A helyi Cantus Firmus kamarakórus dalcsokrával tette ünnepélyessé a rendezvényt.

Nagyapáti Kukac Péter díj
ProUrbe díj
Topolya
városnap

Most

22:06

Elfogadták a képviselők a jelentést

A köztársasági parlament képviselői közül 154-en szavaztak igennel, 23-an nemmel a Pristinával folytatott párbeszédről szóló jelentésre, amely a tavaly szeptembertől idén január közepéig terjedő időszakra vonatkozik.
21:17

Dr. Pásztor Bálint a koszovói jelentésről

A vajdasági magyarság érdeke is az, hogy béke és stabilitás legyen az országban, és ameddig Koszovó kérdése nem oldódik meg, addig Szerbia nem tud előre jutni sem az integráció, sem a gazdasági fejlődés útján.
21:11

Áthelyezik a belgrádi állatkertet

Majdnem kilencven évvel megalapítása után Belgrád közvetlen központjából egy szigetre helyezik át a belgrádi állatkertet annak érdekében, hogy a nándorfehérvári várnak is helyet adó Kalemegdan felkerülhessen az UNESCO világörökségi listájára.

Népszerű

Meghalt egy féléves gyermek

A kuršumlijai Egészségügyi Központ sürgősségi osztályára vitték be, életjelek nélkül volt. A gyermeket előző nap megvizsgálták ebben az egészségügyi intézményben, ahol az illetékesek szerint megfelelő terápiát írtak elő.

Ilyen egy hagyományos falusi lakodalom!

300 vendég és 17 vőfély mulatott a 16. vőfélybálon Szabadkán, a Népkörben. Magyarországról és Vajdaságból érkeztek a vőfélyek és vőfélylányok, akik közül többen családi hagyományként űzik ezt a mesterséget.

Szabadka legendás diszkói

Largo, Aquarius, Lezonit, Amfora, Mladost, Hacienda… Legendás hírű szabadkai szórakozóhelyek a 1970-es és 80-as évekből, amikor még mindenki táncolt.