Ugrás a tartalomra

Az óvodák állapotáról is szó volt a VKT ülésén Szabadkán

2023.09.07
15:17
2023.09.07
17:27
Forrás
Pannon RTV
Mind a hét napirendi pontot elfogadták Szabadka Város Képviselő-testületének ülésén.

A többi között rendeletet hoztak Csantavér általános szabályozási tervének, valamint a településre tervezett naperőmű szabályozási tervének kidolgozásáról, és módosították az ifjú tehetségek fejlődését ösztönző pénzalapról szóló határozatot is.

A szabadkai Parking Kommunális Közvállalat által bejelentett 6,5 millió dináros hitelfelvétel váltott ki nagyobb vitát Szabadka Város Képviselő-testületének 39. ülésén.

Milorad Slijepčević, a közvállalat igazgatója: „A teherautóparkunkat újítanánk fel, amelyet a város igényeinek kielégítésre vásárolnánk. Mit jelent ez? A SU Bike állomásokat kell ellátnunk, a városban és a külvárosban kell festenünk. Egy többfunkciós járműről van szó. Ami a jelenlegi hitelfelvételt jelenti, mi nem nézhetjük a kristálygömböt, hogy erre megfelelő-e az idő vagy sem. Ha a jármű 17 éves, és ha a karbantartása annyiba kerül amennyibe kerül évi szinten, akkor mit kapunk? Öntsünk a lyukasból az üresbe? Én ennek nem látom az értelmét."

A magas infláció idején, amikor a kamatlábak is rendkívül magasak, kerülni kell és jobb időkre kell halasztani a hitelek felvételét, kiváltképp, ha az az adófizető polgárokat terheli, vélekedett Miroslav Milojević, Szabadka Polgári Mozgalmának önkormányzati frakcióvezetője.

„A 6,5 millió dináros hitel nem egy nagy hitel, ez mintegy 60 ezer euró, de itt elvekről van szó, amelyek szerint vezetik a közvállalatokat. És úgy tűnik, hogy a mi közvállalatainkat a szabadkai polgárok kárára vezetik, mert nincs megfelelő szakértelem, képzettség a közvállalatok működtetéséhez."

Emellett az óvodahálózatról is vitatkoztak a szabadkai képviselők. Az ellenzék kifogásolta az iskoláskor előtt intézmények állapotát. Veljko Vojnić, a Szerb Haladó Párt szabadkai önkormányzati frakcióvezetője, aki egyébként a Naša Radost Iskoláskor Előtti Intézmény műszaki igazgatója is, elmondta, a város óvodakapacitása elérte a maximumot, nincs több férőhely.

„A további terjeszkedés már nem lehetséges a térbeli kapacitás bővítése és a munkaerő létszámának növelése nélkül. Fel kell tehát készülnünk a következő tanévre, mert minden évben százzal több gyerek érkezik hozzánk, ha felelős hatalom akarunk lenni."

Veljko Vojnić elmondta, először az óvodák bővítését végzik majd el, ezt követően újak is épülnek, például Palicson. A Város Ifjú Tehetségek Fejlődését Ösztönző Költségvetési Pénzalapjáról szóló határozatát is elfogadták. A jövőben 35 egyetemi hallgatót, 35 középiskolást és 30 általános iskolást segít majd a város, összesen 3 millió dinár értékben.

VKT
Városi Képviselő-testület
Milorad Slijepčević
Parking Kommunális Közvállalat
Miroslav Milojević
Szabadka Polgári Mozgalma
Veljko Vojnić
Szerb Haladó Párt
Naša radost Iskoláskor Előtti Intézmény
óvoda

Most

14:04, Frissítve: 14:12

Elhunyt Czakó Gábor, író

A vajdasági gyökerekkel is rendelkező, Kossuth- és József Attila-díjas író, kritikus, nyelvrégész, a nemzet művésze szerdán hajnalban, hosszú betegség után halt meg életének 82. évében.

Népszerű

Alapos metszés, bőséges termés

Bőséges szőlőtermésre a tőkét a radikális metszés serkenti. A szőlőtőkék szeretik ezt az ösztönzést, kiváltképp ha a növényt indáitól a gazda február végén vagy március elején szabadítja meg.

Hosszú hétvége, hosszú sorok

Továbbra is sokan utaznak Magyarország irányába Szerbiából a hosszú hétvége alatt. Stábunk a délelőtti órákban járta körbe a határátkelőket.