Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Bővül az újvidéki Tudományos-Technológiai Park – a szerb gazdaság irányítótornya lesz

2020-07-02
16:44
2020-07-02
17:33
Forrás
Pannon RTV
8 hónapon belül 16 ezer négyzetméterrel bővülhet az újvidéki Tudományos-Technológiai Park. A munkálatok második fázisa 9,5 millió euróba került, a szerződést pedig ma írták alá a báni palotában.

A már meglévő létesítmény bővítését, az építkezések második szakaszának kivitelezését Magyarország egyik legnagyobb építőipari vállalatcsoportja, a KÉSZ Holding végzi majd. A beruházás összértéke 9 millió 500 ezer euró. Ebből 4 millió eurót Szerbia, a fennmaradó összeget pedig az Európai Beruházási Bank hitel formájában biztosítja.

Dubravka Negre, az Európai Beruházási Bank nyugat–balkáni részlegének irodavezetője: „A Tudományos-Technológiai Park az ötletek melegágya, a szerb gazdaság versenyképességének világítótornya lesz. Ez is volt a célunk, amikor elhatároztuk, hogy 200 millió euróval támogatjuk a tudományos és a fejlődési projektjeit, amellyel az a cél, hogy fejlesszük a szerbiai felsőoktatási intézményeket, valamint azokat is, amelyek fejlesztéssel vagy kutatással foglalkoznak, elsősorban a közszféra területén, hogy utána ezzel segítsük a magánvállalatok fejlődését is annak érdekében, hogy a szerb gazdaság versenyképesebb legyen, és hogy a szerb szolgáltatások és termékek olyan piacokon is megjelenjenek, ahol eddig elképzelhetetlen volt.”

A létesítmény okos- és zöldépület. Szerepe gazdasági és tudományos szempontból is jelentős. Továbbá remek lehetőségeket kínál úgy a szerbiai, mint a külföldi befektetőknek, start up vállalkozásoknak és intézményeknek - jelentette ki Igor Mirović, a Tartományi Kormány elnöke: „Ez a szerződés azért fontos, mert az Újvidéki Egyetem fejlesztésébe való közös befektetéseink folyamatosságát jelenti. Az egyetem évfordulójára készítünk több más projektet is, amelyeket más, különböző forrásokból támogatunk. Elégedett vagyok, sikerült határidőre befejeznünk az első szakaszt. Beköltöztettük, felszereltük, valamint további pénzt különítettünk el a felszerelésre, 70 milliót, ha nem tévedek.”

Országszerte négy hasonló típusú létesítmény található. Az újvidéki Tudományos-Technológiai Park 3 ezer hallgató és 400 oktató, valamint asszisztens befogadására alkalmas. Az objektumot 2016 októberében kezdték el építeni. Az első szakaszban elkészült épületrészt idén január végén adták át.

Újvidék
Tudományos-Technológiai Park
Igor Mirović
szerződésaláírás
Európai Beruházási Bank

Kapcsolódó tartalmak

Most

16:48, Frissítve: 17:00

Jövő héten is kánikula lesz

Folytatódik a kánikula a jövő héten is térségünkben - olvasható a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet honlapján. Tegnap 36,7 Celsius-fokot mértek Budakalászon.

Népszerű

Ítéletidő Bácskában

Szabadkát nem sokkal 20 óra előtt érte el a vihar. Egyes helyi közösségekben nagy mennyiségű jég esett.