Ugrás a tartalomra
Pixabay

Covid-19 rendelőket jelöltek ki Szabadkán

2020-04-06
16:23
Forrás
Pannon RTV
A szabadkai Covid-19 rendelők a Harambašić utcai tüdőgondozóban és a Kumičić utcai 1-es számú rendelőben találhatók.

A felső légúti panaszokkal jelentkező pácienseket ezek fogadják napi 24 órában, a hét minden napján.

Szerbiában a vírus tüneteit észlelőknek már nem telefonon kell jelentkezniük. Amennyiben nehézlégzést, hőemelkedést, köhögést tapasztalnak, az erre kijelölt egészségházban fogadják őket. Berislav Vekić egészségügyi államtitkár korábban elmondta, a cél az, hogy az emberek idejében, még az első tünetek észlelésekor jelentkezzenek, és hogy tehermentesítsék a kórházakat. „Észrevettük, hogy a polgárok elég későn jelentkeznek vizsgálatra, már a harmadik, negyedik napon, amikor már magas lázuk van. Ez súlyosbítja a klinikai képet, és nehezíti a gyógykezelést. Emellett csökkenteni kívántuk a betegek számát a kórházakban és a fertőző betegségek klinikáján.”

A speciális Covid-19 rendelők a kijárási tilalom idején is fogadják a pácienseket - mondja Berislav Vekić egészségügyi államtitkár: „Miután az egészségházban megvizsgálták a beteget, eldöntik, hogy szükség van-e további diagnosztikára. Ez pedig a tüdőröntgen, hogy kizárják a tüdőgyulladást, vagy kiegészítő biokémiai elemzések, a leukocitaképlet meghatározása. Csak amikor már teljesen összeáll a kép a páciens állapotáról, akkor küldik másodlagos kezelésre, illetve önkaranténba.”

Szabadkán tehát a Harambašić utcai tüdőgondozóban, illetve a Kumičić utcai 1-es számú rendelőben fogadják a felső légúti panaszokkal jelentkező pácienseket. Mindkét intézmény 24 órás ügyeletet tart a hét minden napján. A többi egészségház munkaideje a rendkívüli helyzet ideje alatt változhat, így mielőtt útnak indulnak, érdemes telefonálni. Szintén fontos, hogy a Zmaj Jova utcai rendelő jelenleg zárva tart.

A Harambašić utcai tüdőgondozó telefonszáma: 024/546-104, 065/918-55-77 és 065/915-55-38.

A Kumičić utcai 1-es számú rendelő telefonszáma: 065/918-55-78 és 065/918-56-02.

Covid-19 rendelő
koronavírus
Szabadka
Rendelő

Most

Népszerű

Halálos baleset Szabadkán

Súlyos közlekedési szerencsétlenség történt hajnali 2 órakor Szabadkán. Egy személyautó lesodródott az útról, majd egy parkoló teherautónak csapódott. A gépkocsi sofőrje a helyszínen életét vesztette.