Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Huszár Krisztián

Diákok és tanárok egyaránt adtak vért a szabadkai MTTK-n

2021.10.19
10:44
2021.10.19
16:56
Forrás
Pannon RTV
Véradási akciót tartottak a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon. A helyi Vöröskereszt és a Szabadkai Közkórház vérátömlesztő osztálya rendszeresen szervez véradási akciót az intézményben. Diákok és tanárok egyaránt adtak vért.
Pannon RTV/Huszár Krisztián

A véradóknak először orvosi vizsgálaton kellett átesniük. Megállapították a vércsoportot, leellenőrizték, hogy megvan-e az elegendő vasszint, majd egy általános vizsgálatra került sor, amiből kiderült az illető adhat-e vért.

Az elsőéves Dudás Benjáminnak nem ez volt az első véradása.

„Véleményem szerint fontos az, hogy segítsünk az embereken, és szeretek én is segíteni rajtuk.”

A hallgatók mellett az egyetemen dolgozók is fontosnak tartják, hogy részt vegyenek az ilyen akciókban.

Huszka Márta rendszeres véradó. Ez volt a hatodik véradása az MTTK könyvtárosának.

„Ennek igazából családi oka van. A testvérem még gyerekkorában komoly műtétsorozaton esett keresztül, és akkor, ha nem lettek volna olyan emberek, akik vért adnak, akkor ő valószínű nem éli túl. Úgy gondoltam, ha tudok, én is segítek másoknak. Ezért fontos számomra a véradás.”

Egy egység vérrel akár három ember életét is meg lehet menteni - emelte ki Sebők Zsolt, a Vöröskereszt szabadkai munkatársa. Azt is elmondta, mi mindenre kell figyelni a véradóknak.

„Aki úgy dönt, hogy szeretne vért adni, akkor javasoljuk, illetve az orvosok javasolják, hogy előtte éjjel pihenjenek, ez nagyon fontos, azért, hogy meglegyen a megfelelő vasszint. Reggel egy könnyű reggeli folyadék, tea, kávé, víz. Reggelire a zsíros ételeket kerüljük, azért, mert az utána kiül az adott egység vérnek a tetejére, és akkor ezt sajnos el kell dobni.”

A tavalyi évhez képest idén valamennyivel többen jönnek a véradási akciókra - közölte Sebők Zsolt. A szabadkai Vöröskereszt és a Szabadkai Közkórház vérátömlesztő osztályának közös véradási akciója legközelebb október 27-én, szerdán lesz a szabadkai rendőrségen, ahova minden önkéntest várnak.

MTTK
Szabadka
véradás
Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar
Vöröskereszt
Szabadkai Közkórház
vérátömlesztő

Most

18:51, Frissítve: 20:49

Daloltak a dalárdások Kúlán

125 éves fennállását ünnepli idén a kúlai Bartók Béla Dalárda. A jubileum alkalmából a helyi Szent György római katolikus templomban adtak elő néhány éneket a repertoárjukból.

Népszerű