Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Döntés született Szabadka díszpolgári címéről és a Pro Urbe-díjakról

2021.07.01
15:44
2021.07.01
18:35
Forrás
Pannon RTV
Döntöttek a díszpolgári címről és a Pro Urbe-díjakról Szabadka Város Képviselő-testületének ülésén.

Megszavazták, hogy Tomislav Karadžić vállalkozó, a Szerbiai Labdarúgó Szövetség tiszteletbeli elnöke díszpolgár lesz. A Pro Urbe-díjat idén Lovas Ildikó, József Attila-díjas író, dr. Süli Endre matematikus, valamint a Naše malo je nekome sve nevű jótékonysági csoport kapja. Az elismeréseket a tervek szeptember elsején adják majd át.

Pannon RTV

Szabadka Város Képviselő-testületének ülésén 11 napirendi pont szerepelt. A legnagyobb vitát az első napirendi pont váltotta ki, amely a díszpolgári címre vonatkozott. Az ellenzéki Szabadka Polgári Mozgalma frakcióvezetője azt mondta, Tomislav Karadžić jelölését nem támogatják. Miroslav Milojević a Pro Urbe-díjra jelölt személye közül kiemelte dr. Süli Endre munkásságát.

Miroslav Milojević, frakcióvezető, Szabadka Polgári Mozgalma: „Dr. Süli Endre úr, akinek az életrajza valóban lenyűgöző, amikor elolvastam, nem tudtam elhinni, hogy Szabadkán létezik ember ilyen önéletrajzzal, ilyen lenyűgöző életrajzzal. Nagyon meglepődtem. Négy mandátum óta vagyok már képviselő, azonban ilyen jelöltünk még sohasem volt, mint dr. Süli Endre úr, hogy díjat kapjon.”

Pannon RTV

A Vajdasági Magyar Szövetség szabadkai önkormányzati frakciója támogatta Tomislav Karadžić díszpolgári címét.

Nágel János, szabadkai frakcióvezető, VMSZ: „Ezt azért támogattuk, mert Tomislav Karadžić független attól, hogy a hosszú gazdasági és sporttevékenysége folyamán pozitív és negatív dolgok is követték a munkásságát, azonban a sport terén maradandót alkotott. Véleményünk szerint Szerbia sportjában a legmagasabb szinteken van jelen folyamatosan, harminc éve. Többek között a Vajdasági Labdarúgó Szövetség, a Szerbiai Labdarúgó Szövetség elnöke volt.”

Pannon RTV

A vitát követően 49 igen és 5 nem szavazattal fogadták el a képviselők a napirendi pontot, miszerint Tomislav Karadžić vállalkozó, a Szerbiai Labdarúgó Szövetség tiszteletbeli elnöke legyen Szabadka díszpolgára.

Stevan Bakić, Szabadka polgármestere: „A mai eseményt nemcsak a kitüntetés odaítéléseként élem meg, hanem annak a jóvátételeként, hogy eddig miért nem ítélték oda Tomislav Karadžićnak Szabadka díszpolgári címét. Sok esemény szemtanúja voltam, amikor segített, és ebben a városban sokaknak segített és mindig azt hangsúlyozta, hogy nem kell hirdetni, és nem kell sehol sem arról említést tenni, és nem kell hirdetni, hogy segített.

Pannon RTV

A következő napirendi pont a Pro Urbe-díj jelöltjeinek megszavazása volt, ami nem váltott ki heves vitát. Lovas Ildikó, József Attila-díjas író, dr. Süli Endre matematikus, valamint a Naše malo je nekome sve nevű jótékonysági csoport jelölését az idei Pro Urbe-díjra elfogadták a képviselők. A további napirendi pontok között több szabadkai kommunális közvállalat működési tervének módosítása, illetve felügyelőbizottsága tagjainak kinevezése szerepelt.

Szabadka
díszpolgár
diszpolgári cím
Tomislav Karadžić
Pro Urbe-díj
Lovas Ildikó
Dr. Süli Endre
Naše malo je nekome sve
Miroslav Milojević
Nágel János
Stevan Bakić

Kapcsolódó tartalmak

Most

16:32, Frissítve: 18:04

A szabadkaiak 45 százaléka vette fel eddig az oltást

Nem kielégítő az oltási készség Szabadkán és környékén, jelentette ki Ivanka Beoković. A Szabadkai Egészségház igazgatója hangsúlyozta, Szabadka Város lakosságának alig 45 százaléka vette fel eddig a koronavírus elleni oltás első adagját.

Népszerű

Négy új pályázatot írt ki a tartomány

Az elsővel a női többségi tulajdonban lévő és nők által vezetett vállalkozásokat támogatják - mondta a Közügyek műsorában Pelt Ilona tartományi gazdasági és idegenforgalmi segédtitkár.

Ki lett a parasztolimpia legjobbja?

Egy év kényszerpihenő után újra megtartották a Moholi Parasztolimpiát és Főzőversenyt, amely immáron hagyományosnak számító rendezvény a Tisza-mentén élő mezőgazdasággal foglalkozó emberek életében. Nagy volt az érdeklődés idén.