Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Dúr- Moll Moholon

2022.11.28
08:32
2022.11.28
16:36
Forrás
Pannon RTV
Egy egész délutánt betöltő, tamburásoknak szóló műhelymunkának adott otthont a moholi Csobolyó Művelődési Egyesület vasárnap. A Dúr- Moll elnevezésű rendezvény gálaműsorral zárult.

Az eseményen kezdő és haladó népzenészek nyerhettek betekintést a tamburázás rejtelmeibe. Varga Rolf fiatal kora ellenére már ügyesen bűvöli a pengetős hangszert.

"Régóta, csak nem tudom, hogy hány éve. Az a kedvencem benne, hogy sok nehéz van meg könnyű és jó a hangja."

Reneszánszát éli a tambura muzsika, Moholon is egyre többen döntenek úgy, hogy megtanulnak játszani a hangszeren. A Csobolyó Művelődési Egyesület szervezésében népes csoporttal, heti szinten zajlik az tamburaoktatás.

Lajkó Mária, csoportvezető: "A Csobolyóban most már kb. 7 éve, hogy kezdtük a tamburázást és azóta egy olyan hagyományt teremtettünk, hogy egyszerűen 15 gyerekünk van, aki folyamatosan tamburázik. Sőt vannak külön énekeseink is hozzá, a tamburazenekarhoz."

Vajdaság több településéről érkeztek a vasárnapi rendezvényre, a többi között Magyarkanizsáról, Adáról és Péterrévéről is. Ez utóbbit tekintik egyébként a tambura Tisza- menti őshazájának. A településről származó tamburaoktató, Csasznyi Imre is azon dolgozik, hogy egyre több fiatallal megismertesse és megszerettesse a hangszert.

"A tamburamuzsikának, főleg a magyar tamburamuzsikának Vajdaságban, itt a Délvidéken van a legnagyobb hagyománya. Horvátoknál már egy nemzeti hangszerként funkcionál, a szerb népzenében is elterjedt, de valahol mégis hungarikum, mert ezt a formáját, amin most mi is játszunk ezt valamikor a ’900-as évek elején, Budapesten alkották meg a cigányzenekarok mintájára."

A Dúrr-Moll elnevezésű rendezvényt már több településen is megtartották, Mohol először adott otthont neki.

Juhász Gyula, a Hagyományok Háza Hálózat Vajdaság vezetője: "Öt népzenei tábort tartottunk januárban és az évközi alkalmakra is odafigyelünk, tehát ezt vándoroltatjuk ezt a Dúrr-Moll találkozónak nevezett rendezvényt, ami egy délutáni és esti közös program. Általában 4-5-6 településről összejönnek a hangszeres zenészek."

A népzenei műhelymunka a Hagyományok Háza Hálózat Vajdaság támogatásával valósult meg. Az est gálaműsorral zárult.

Dúr-Moll
tambura
Mohol
Csobolyó Művelődési Egyesület

Most

21:48

Közel az antarktiszi átbillenési pont

A közelmúltban bekövetkezett hőhullámok, a Déli-óceánban bekövetkezett változások és az antarktiszi tengeri jég kiterjedésének csökkenése arra utal, hogy éghajlati fordulópont közelébe kerülhetünk.
18:31, Frissítve: 19:27

Bor és a hal Horgoson

Halászlé és borversenyt tartottak Horgoson. A Szent Orbán Borlovagrend és a Proleter Horgászegyesület már tizenegyedik alkalommal szervezte meg a Bor és a hal elnevezésű eseményt a Művelődési Ház melletti téren.

Népszerű

Narancssárga riasztás van érvényben egész Vajdaságban

Jön a rossz idő – figyelmeztet a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet. Vajdaságban és Közép-Szerbia egyes részein narancsriasztás van érvényben. A hétvégéig és a jövő hét első felében folytatódik a változékony időjárás, záporokkal, zivatarral.