Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Payeta Maurice

Elfogadták a szabadkai közvállalatok ügyviteli programját

2022.01.20
16:06
2022.01.20
19:02
Forrás
Pannon RTV
Ülésezett Szabadka Város Képviselő-testülete. Elfogadták 12 közvállalat és két kft. ügyviteli programját. Az 57 jelenlévő képviselőből 49 szavazott igennel, a több napirendi pontból összevont egyetlen napirendi pontra.

A 14 cégből 13 nyereséggel zárta a múlt évet, a kivétel a Subotica-trans. A szolgáltatások díjai nem emelkednek.

Veljko Vojnić, a Szerb Haladó Párt önkormányzati frakcióvezetője szerint a 12 szabadkai közvállalat és két kft. költségei 6,4 milliárd dinárt tesznek ki. Ezt a hozzájuk befolyó összegekből és a szabadkai költségvetésből fedezik. „Amit eddig a közvállalataink nyerseségükből választottak ki a városnak, az ettől az évtől csökkent 70 százalékról 50 százalékra. Továbbá teljes mértékben megvalósítottuk a nemek egyenjogúságáról szóló törvényt. A közszférában dolgozók fizetését, mindenekelőtt a minimálbérek esetében, megnöveltük mintegy 9,4 százalékkal, amíg a többi alkalmazottét 7 százalékkal növeltük meg.”

Pannon RTV/Payeta Maurice

Kútfúrásra és azok felszerelésére mintegy 30 millió dinárt fordítanak majd. A Vízművek és Csatornázási KKV saját forrásból dolgozza ki a projekteket a vízvezeték- és csatornahálózat bővítésének folytatására a Vasutas település területén, míg a Zorka helyi közösségben a vízvezeték-hálózat bővítését tervezi. A Köztisztasági és Parkosítási KKV működési tervével összhangban 15 millió dinár szerepel a sándori szeméttelep rekultivációjának megkezdésére.

Pannon RTV/Payeta Maurice

Szabadka Polgári Mozgalma nem támogatta a közvállatok programját. Szerintük a cégek tervei nem a fejlesztésről szólnak. Az ellenzéki frakció úgy gondolja, a választások után a szolgáltatások ára is emelkedni fog. Miroslav Milojević, önkormányzati frakcióvezető, Szabadka Polgári Mozgalma: „Láthatjuk, hogy az infláció 7,5 százalék, tehát reális az elvárás, hogy az infláció mozgásával növekednek majd a kommunális közvállalatok szolgáltatásainak árai is. Mert ha ez nem történik meg, akkor egy hézag keletkezik majd. Fontos, hogy a polgárok járandóságai az inflációhoz legyenek igazítva.”

Pannon RTV/Payeta Maurice

A Szabadkai Gázművek KKV 13,19 km vezetékkel tervezi a gázhálózatot bővíteni Ludason, Makkhetesen, Újfaluban, Palicson. Idén 350 helyett 500 bekötés valósul meg. A lakosoknak lehetőségük lesz 12 havi részletben kifizetni a csatlakozási díjat. Nágel János, a Vajdasági Magyar Szövetség szabadkai önkormányzati frakcióvezetője szerint ezután a vállalatok a bevételük 50 százalékát fordíthatják fejlesztésekre, így a kapacitásaik bővítésével párhuzamosan nem lesz szükség a szolgáltatások drágítására. A múlt évet 13 vállalat zárta nyereséggel, csak a Subotica-trans volt veszteséges, de a Szabadkai Piacok KKV is gondokkal küzd.

Pannon RTV/Payeta Maurice

Nágel János, szabadkai önkormányzati frakcióvezető, VMSZ: „Ez a két vállalat különböző helyzetben vannak. Ez a két vállalat a koronavírusnak a következményeivel volt terhelve az elmúlt időszakban, valószínűleg a 2022-es évben is. Ez a Szabadkai Piacoknál kisebb mértékben jelentkezik, ők nyereséggel tervezik a megvalósítani a 2022-es évet viszont a Subotica-trans-nál nagyobbak a problémák. Ezek a problémák 2020-ban jelentkeztek, amikor korlátozva volt a szerb állam részéről az utasforgalom.”

Nágel János szerint időben reagált Szabadka Városa a Subotica-trans esetében. Ennek köszönhetően az utasszállító közvállalat új autóbuszokat vásárolhatott.

Szabadka
VKT
Veljko Vojnić
Miroslav Milojević
Nágel János

Most

17:11, Frissítve: 17:23

Haladnak a korral a magyarkanizsai idősek

Ismét az okostelefon használatát ismertetik a magyarkanizsai időseknek, a helyi Felnőttképzők Regionális Hálózatának szervezésében. A 20 órás képzés alatt az alapoktól sajátíthatják el az okostelefon használatát.
15:19, Frissítve: 16:24

Évadnyitó a muzslyai Petőfiben

Másfél órás műsorral ünnepelték tegnap este 75 éves muzslyai Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület évadnyitóját. A szakcsoportok bemutatkozása mellett a 16. évadnyitó rendezvény másik célja az új tagok toborzása volt.

Népszerű

Leszámolás történhetett Horgoson

Lövöldözés volt csütörtökön Horgoson. Valószínűleg leszámolás történt két migránscsoport között, néhányan meg is sérültek.