Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Rácz László

Élő könyvtár nyílt az óbecsei Than Emlékházban

2022.04.29
11:31
2022.04.29
16:57
Forrás
Pannon RTV
A rendezvényen az élő könyvek diszkriminált, sérült vagy egyéb hátrányos helyzetben élő emberek voltak, akiknek az élettörténetét hangos könyvként hallgathatták meg az érdeklődők.

Hallássérült, vak, autista, kerekesszékes, törpenövésű, cerebrális paralízissel élő, roma származású, Down-szindrómás gyermeket nevelő és sok más sorsot megélt gyermek, fiatal és felnőtt vállalta fel azt, hogy élő könyvekként állnak az életükben olvasni kívánó közönség elé csütörtökön az óbecsei Than Emlékházban. Milunka Petrović Stanković gyerekkorában kortárs erőszak áldozata volt, öngyilkosságot is megkísérelt, és a kisbabáját is elveszítette. „Minden összeomlott, és a megmaradásomat a pszichoterápiának, a mentális egészség fontosságának köszönhetem. Ezt szorgalmazom most már két éve, és a jövőben licensszel rendelkező pszichoterapeuta szeretnék lenni, hogy segíthessek a gyermeküket elvesztő vagy más tragédiát megélt szülőknek.”

Nagy Tóth Ildikó és cerebrális paralízises kislánya, Nagy Anna életére is kíváncsiak voltak a látogatók. Könyvük címe az Annára utaló Pillangó, alcíme pedig a Tökéletlenül tökéletes család.

Nagy Tóth Ildikó, Óbecse: „A nehézségek ellenére én bizonyítom azt, hogy nincs különbség a másik családokkal szemben, és minden nehézségtől függetlenül mi egy vidám és boldog család vagyunk.”

Az óbecsei származású Borislava Perić Ranković egy munkahelyi baleset után került kerekesszékbe. Azóta asztaliteniszben többszörös olimpiai érmes, és családot is alapított. „Én vagyok az egyik olyan példa, amikor valaki nem adja fel a baleset után. A szüleim és a barátaim segítségével folytattam az életemet. Igyekeztem kihozni belőle a lehető legtöbbet, de azt gondolom, hogy még nem jutottam el a maximumig.”

A rendezvényt az óbecsei Than Fivérek Értelmiségi Kör a Zdravko Gložanski Általános Iskolával együttműködve szervezte meg. Az élő könyvekkel fél órás turnusokban lehetett beszélgetni. Ezzel a lehetőséggel közel háromszázan éltek.

Börcsök Margarita, pszichológus, Zdravko Gložanski Általános Iskola, Óbecse: „Az a cél, hogy közvetlen kapcsolatban szembesüljenek a saját előítéleteikkel, kérdéseket tehetnek föl, a tapasztalati tanulás fantasztikus módszere ez. Azt mondják, hogy fél óra elég, hogy az ember kimozduljon a félelmeiből, az előítéleteiből.”

A rendezvényt az Oktatási, Tudományos és Technológiai Fejlesztési Minisztérium, valamint az Európa Tanács támogatta.

Óbecse
Than Emlékház
élő könyvtár

Most

16:49, Frissítve: 18:38

Gyerekfesztivál Magyarkanizsán

Több mint 300 gyerek vett részt a 15. Gyerekfesztiválon a magyarkanizsai Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola szervezésében. A gyerekek több kategóriában léptek színpadra, de ez mellett barátkoztak és közös játékokban is részt vettek.

Népszerű

Narancssárga riasztás van érvényben egész Vajdaságban

Jön a rossz idő – figyelmeztet a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet. Vajdaságban és Közép-Szerbia egyes részein narancsriasztás van érvényben. A hétvégéig és a jövő hét első felében folytatódik a változékony időjárás, záporokkal, zivatarral.