Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Lukács Attila

Falunap és templombúcsú Tordán

2021.05.16
17:12
2021.05.17
07:45
Forrás
Pannon RTV
A járványhelyzet miatt még most is szerényen ünnepeltek. Viszont az elmúlt évhez viszonyítva ezekben a napokban több vendége volt a tordaiaknak.

Ma zárult a templombúcsú és a három napig tartó Falunap a bánáti Tordán. A rendezvények a folytonosságot bizonyították a helyiek szerint. Dobai János, elnök, Torda HK: „Igyekeztünk ezt a hírnevünket megőrizni. Ugyanakkor nem csak rendezvényeket, programokat tartunk. Hisz Torda egy élhető közösség, rengeteg más dolog is történt. Tehát rengeteg támogatást kapott a mezőgazdaság, a termelők, a gazdálkodók, a vállalkozók, amely egy utat mutat arra, biztat bennünket arra, hogy még nagyon sok alkalommal tudunk ilyen kis jubileumot, és még nagyobbat is megünnepelni.”

Pannon RTV/Lukács Attila

A búcsú az elszármazottak hazalátogatásának az ideje is. Juhász Antal, Torda/Szabadka: „Mindig nagyon jó érzésekkel jövök haza. Mert mindig mondják, hogy Szabadkán lakok különben, és mondják, hogy haza. No, itt van Tordán a haza, ott van Szabadkán az otthon. Mert én itt születtem. Itt születtem, a Tóth utcán, úgy hívták. A 984 volt a házszámunk. Ott születtem és nekem ez a haza.”

Pannon RTV/Lukács Attila

Hagyománnyá vált a falunapi horgászverseny. Az első méretesebb pontyot az idén Kocsis Róbert fogta ki. „Ezen a horgászversenyen 14 résztvevő van. Van egy magyarországi résztvevő és van két szomszédos Torákról, két horgászbarát, akik itt vannak velünk. Bojlis módszerrel horgászunk, tehát az élő csali és a por alapú etetőanyagot nem szabad használni. Örülünk neki nagyon, hogy itt lehetünk, én személyesen külön örülök, hogy itthon lehetek azon a halastavon, amit anno alapítottam.”

Pannon RTV/Lukács Attila

Erre az alkalomra elkészült Torda Értékgyűjteménye is, amely a közeljövőben további tartalmakkal bővülhet majd. Vázsonyi Csilla, szakmunkatárs, Vajdasági Magyar Művelődési Intézet: „Ebben a kiadványba, amit a Tordai Értéktár Bizottság most megjelentetett, nagyon szépen összegyűjtötték és összefoglalták a helyi értékeket, kezdve a közösségi értékektől, de számíthatjuk a helyi rendezvényeket. Hagyományaikat összegyűjtötték, mint például a pünkösdi szokás, amikor a lányos házak kapuját földíszítik.”

Pannon RTV/Lukács Attila

A bánáti papság közreműködésével ünnepi szentmisét mutattak be a falu védőszentje, Nepomuki Szent János vértanú tiszteletére. Masa Tamás, plébános, Torda: „Nagyobb hívőszámmal tudunk részt venni ebben az ünneplésben s Isten dicsőségére, a lelkek javára akarjuk ezt megtenni. Nepomuki Szent János most is üzen a mi számunkra, hogy valóban a Krisztus iránti ragaszkodás, az evangélium megélése, az igazság szeretete, Isten és az ember szeretete az üdvösségre vezet, és örömmel tölti el az ember szívét.”

A változékony időjárás ugyan megzavarta a kirakodóvásárt, viszont idén érezhetően több vendég érkezett Tordára és jó hangulatban ünnepeltek a helyiek.

Torda
falunap
búcsú
templom

Most

23:32

Nem jutott döntőbe a szerb férfi röplabda-válogatott

A szerb válogatott az olaszokkal mérte össze tudását az Európa-bajnokság elődöntőjében, Katowicében. A mérkőzés rendkívül szoros volt. Végig fej-fej mellett haladt a két csapat, de kiváló játékuknak köszönhetően az olaszok nyertek 3:1-re.
19:47, Frissítve: 19:55

Klári néni újra énekelt Moholon

Harmadik alkalommal emlékeztek meg Moholon a Csobolyó Művelődési Egyesület szervezésében emléknappal és gyönyörű dallamokkal Vlasityné Zélity Klára életéről és munkásságáról.

Népszerű

Börtönbe vonul Lagzi Lajcsi

Lopás és vesztegetés miatt 2 év 10 hónap börtönbüntetésre ítélték Galambos Lajost, művésznevén Lagzi Lajcsit.