Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Lukács Attila

Falunap és templombúcsú Tordán

2021.05.16
17:12
2021.05.17
07:45
Forrás
Pannon RTV
A járványhelyzet miatt még most is szerényen ünnepeltek. Viszont az elmúlt évhez viszonyítva ezekben a napokban több vendége volt a tordaiaknak.

Ma zárult a templombúcsú és a három napig tartó Falunap a bánáti Tordán. A rendezvények a folytonosságot bizonyították a helyiek szerint. Dobai János, elnök, Torda HK: „Igyekeztünk ezt a hírnevünket megőrizni. Ugyanakkor nem csak rendezvényeket, programokat tartunk. Hisz Torda egy élhető közösség, rengeteg más dolog is történt. Tehát rengeteg támogatást kapott a mezőgazdaság, a termelők, a gazdálkodók, a vállalkozók, amely egy utat mutat arra, biztat bennünket arra, hogy még nagyon sok alkalommal tudunk ilyen kis jubileumot, és még nagyobbat is megünnepelni.”

Pannon RTV/Lukács Attila

A búcsú az elszármazottak hazalátogatásának az ideje is. Juhász Antal, Torda/Szabadka: „Mindig nagyon jó érzésekkel jövök haza. Mert mindig mondják, hogy Szabadkán lakok különben, és mondják, hogy haza. No, itt van Tordán a haza, ott van Szabadkán az otthon. Mert én itt születtem. Itt születtem, a Tóth utcán, úgy hívták. A 984 volt a házszámunk. Ott születtem és nekem ez a haza.”

Pannon RTV/Lukács Attila

Hagyománnyá vált a falunapi horgászverseny. Az első méretesebb pontyot az idén Kocsis Róbert fogta ki. „Ezen a horgászversenyen 14 résztvevő van. Van egy magyarországi résztvevő és van két szomszédos Torákról, két horgászbarát, akik itt vannak velünk. Bojlis módszerrel horgászunk, tehát az élő csali és a por alapú etetőanyagot nem szabad használni. Örülünk neki nagyon, hogy itt lehetünk, én személyesen külön örülök, hogy itthon lehetek azon a halastavon, amit anno alapítottam.”

Pannon RTV/Lukács Attila

Erre az alkalomra elkészült Torda Értékgyűjteménye is, amely a közeljövőben további tartalmakkal bővülhet majd. Vázsonyi Csilla, szakmunkatárs, Vajdasági Magyar Művelődési Intézet: „Ebben a kiadványba, amit a Tordai Értéktár Bizottság most megjelentetett, nagyon szépen összegyűjtötték és összefoglalták a helyi értékeket, kezdve a közösségi értékektől, de számíthatjuk a helyi rendezvényeket. Hagyományaikat összegyűjtötték, mint például a pünkösdi szokás, amikor a lányos házak kapuját földíszítik.”

Pannon RTV/Lukács Attila

A bánáti papság közreműködésével ünnepi szentmisét mutattak be a falu védőszentje, Nepomuki Szent János vértanú tiszteletére. Masa Tamás, plébános, Torda: „Nagyobb hívőszámmal tudunk részt venni ebben az ünneplésben s Isten dicsőségére, a lelkek javára akarjuk ezt megtenni. Nepomuki Szent János most is üzen a mi számunkra, hogy valóban a Krisztus iránti ragaszkodás, az evangélium megélése, az igazság szeretete, Isten és az ember szeretete az üdvösségre vezet, és örömmel tölti el az ember szívét.”

A változékony időjárás ugyan megzavarta a kirakodóvásárt, viszont idén érezhetően több vendég érkezett Tordára és jó hangulatban ünnepeltek a helyiek.

Torda
falunap
búcsú
templom

Kapcsolódó tartalmak

Most

18:36, Frissítve: 18:58

Megállapodás a napraforgó áráról

Megállapodás született a napraforgó áráról a tiltakozó gazdák és a szerb kormány között. A Szerbiai RTV szerint a napraforgó felvásárlási ára kilogrammonként 73 dinár lesz, a kifizetés határideje pedig október 15.
16:26, Frissítve: 17:37

Dániel történetén keresztül közelebb Istenhez

Új élmények, új barátok, játékok és egy kis tanulás - erről szól az idei református tábor Szabadkán. A gyerekek játékos formában ismerkedhetnek meg a bibliai eseményekkel és ily módon közelebb kerülhetnek Istenhez.

Népszerű

Halálos baleset Bácsfeketehegynél

Halálos baleset történt délután az autópályán. Egy személyautó és egy kombi ütközött össze az Újvidék és Szabadka közötti autópálya-szakasz bácsfeketehegyi lejáratánál pénteken.